Στο μικροσκόπιο της Θεσμών η έκθεση της GRECO-Αναζητούν τρόπους υλοποίησης των συστάσεων

Κάτω από το μικροσκόπιο της επιτροπής Θεσμών της Βουλής, τίθεται σήμερα η έκθεση από τον πέμπτο γύρο αξιολόγησης της επιτροπής GRECO, η οποία περιλαμβάνει έντεκα συγκεκριμένες συστάσεις, για την Κεντρική Κυβέρνηση και άλλες τόσες, για την Αστυνομία. Η σημερινή συνεδρία της επιτροπής, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε αυτήν προσκλήθηκαν στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν στην επιτροπή τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για εφαρμογή των συστάσεων.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Θεσμών, που είναι προγραμματισμένη για τις έντεκα, κλήθηκαν να παραστούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου. Ουσιαστικά στη σημερινή συνεδρία, θα βρίσκονται εκπρόσωποι των τριών θεσμών που πρέπει να συνεργαστούν για υιοθέτηση των συστάσεων, οι οποίοι είναι η Κυβέρνηση, η Βουλή και η Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Στόχος της σημερινής συνεδρίας της επιτροπής Θεσμών, είναι να εξετάσει μετά από εισήγηση των μελών της Επιτροπής, το κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά στην πρόληψη της διαφθοράς στην Κεντρική Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο καμπανάκι GRECO για την Κύπρο-«Θεσμικές ατέλειες διαβρώνουν την καταπολέμηση διαφθοράς»

Ήδη υπάρχει δεδηλωμένη η πρόθεση των κομμάτων για να συμβάλουν με εποικοδομητικό τρόπο, έτσι ώστε να υιοθετηθούν οι συστάσεις της επιτροπής, καθώς επίσης και να γίνουν υποδείξεις προς την Κυβέρνηση, εκεί και όπου παρατηρούνται κενά και δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθούν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, κατέγραψε την ανάγκη να υπάρξει μια ανασκόπηση για το αν έχουν εφαρμοστεί οι συστάσεις, όχι μόνο του πρόσφατου πέμπτου γύρου αξιολόγησης, αλλά και των προηγούμενων.

Σε σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης, αναφορικά με την Κεντρική Κυβέρνηση, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι της ακεραιότητας, των ατόμων που προσλαμβάνονται από την Κυβέρνηση, για να συμβουλεύουν ή για να έχουν εκτελεστικά καθήκοντα. Η GRECO, εφιστά την προσοχή της Κυβέρνησης, στο κομμάτι της σύστασης κανόνων συμπεριφοράς, τη σύγκρουση συμφέροντος και την προσβασιμότητα σε πληροφορίες που αφορούν τα οικονομικά δεδομένα τους.

Επιπλέον, η GRECO προτείνει τη θέσπιση διαδικασίας ελέγχου ακεραιότητας για όσους προσλαμβάνονται για τη διαχείριση πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων, καθώς επίσης και την υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας. Όπως και σε προηγούμενους γύρους αξιολόγησης, η επιτροπή GRECO, δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα, στο θέμα του λόμπινγκ, των επαφών με τρίτα μέρη και τη διαχείριση εμπιστευτικών πληροφοριών. Ζητήματα δηλαδή, που στο παρελθόν με παραδείγματα έχουν απασχολήσει τη κοινή γνώμη σε πολύκροτες υποθέσεις, όπως ήταν αυτές των υποθέσεων διαφθοράς στους δήμους Πάφου και Λάρνακας, την υπόθεση της Δρομολαξιάς και την υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Σε άλλο σημείο, η επιτροπή, καλεί την Αρχή κατά της Διαφθοράς, να αναπτύξει πρακτική καθοδήγηση για την εφαρμογή των κανόνων για το πώς άτομα που τους έχουν ανατεθεί ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα εμπλέκονται σε επαφές με λομπίστες και άλλα τρίτα μέρη τα οποία αναζητούν να επηρεάσουν κυβερνητικές διαδικασίες και αποφάσεις.

Μάλιστα προτείνει την επέκταση του ελέγχου των οικονομικών, όχι μόνο για τους αξιωματούχους αλλά και τους αναπληρωτές εκπροσώπους, τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, τους συμβούλους του Προέδρου τους συμβούλους που προσέλαβε η Κυβέρνηση καθώς επίσης και να αξιολογηθεί η συμπερίληψη των πληροφοριών για συζύγους, πολιτικούς συμβίους και εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας.

Άλλωστε μια σειρά από πολιτικές των τελευταίων ετών που ήταν προς την ορθή κατεύθυνση επικροτούνται από την GRECO, ενώ μια άλλη ομάδα συστάσεων, είναι ήδη σε φάση υλοποίησης, όπως για παράδειγμα ο επανασχεδιασμός των δηλώσεων του Πόθεν Έσχες. Πάντως για το Πόθεν Έσχες η GRECO ζητά από το κράτος να εφαρμόσει ξεκάθαρες επιπτώσεις και αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις για να διασφαλιστεί η αλήθεια των πληροφοριών που δηλώνονται, καθώς επίσης και την έγκαιρη υποβολή δήλωσης.

Στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Θεσμών, αναμένεται να γίνει μια ανασκόπηση των πιο πάνω, να αναζητηθούν οι τρόποι και να τεθούν χρονοδιαγράμματα, για τον τρόπο υλοποίησης των συστάσεων της Επιτροπής GRECO. Εξάλλου, σε ένα άλλο επίπεδο και είναι κάτι για το οποίο ενδεχομένως να δοθούν λεπτομέρειες κατά τη σημερινή συνεδρία, η Κυβέρνηση, έχει προαναγγείλει τη σύσταση νέας επιτροπής με σκοπό την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του συνόλου των συστάσεων. Οι όροι εντολής της επιτροπής θα είναι η ενδελεχής μελέτη των συστάσεων και παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημιουργεί επιτροπή για να υλοποιήσει τις συστάσεις της GRECO η Κυβέρνηση

Δειτε Επισης

Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση