Φιλέτα σολομού με σουσάμι και πουρέ αρακά

Υγιεινά και νόστιμα!

Συνταγή από τον chef Noel Christos Bassil για την Βlue Islan

 

ΥΛΙΚΑ

4 φρέσκα φιλέτα σολομού (250 γρ. το καθένα) από τις Ψαραγορές Blue Island

50 γρ. σουσάμι ασπρισμένο και καβουρδισμένο

10 γρ. μαύρο σουσάμι

60 γρ. ελαιόλαδο

1 λεμόνι (φλούδα σε λεπτές φέτες και 2 κουταλιές χυμό)

2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα

1 κουταλάκι αλάτι

250 γρ. νερό

600 γρ. μπιζέλι, κατεψυγμένο

20 γρ. βούτυρο, μαλακό

50 γρ. γάλα

2 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό (μόνο τα φύλλα)

2 πρέζες πιπέρi

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

πιατέλα

ταψί

πυρίμαχη κανάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Προμηθευτείτε 4 φιλέτα σολομού (250 γρ. το καθένα) από τις Ψαραγορές Blue Island.

Βήμα 2

Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού σε μια πιατέλα και αφήστε στην άκρη. Τοποθετήστε ένα πιάτο σούπας στο καπάκι του κάδου, ζυγίστε μέσα 50 γρ. σουσάμι και 10 γρ. μαύρο σουσάμι και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 60 γρ. ελαιόλαδο, τις λεπτές φέτες φλούδας ενός λεμονιού, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, 2 κουταλάκια γλυκιά πάπρικα, ½ κουταλάκι αλάτι και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10. Αλείψτε τα φιλέτα σολομού που αφήσατε στην άκρη και βάλτε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Βήμα 4

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. νερό, τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του και ζυγίστε μέσα 600 γρ. μπιζέλι κατεψυγμένο. Κλείστε με το καπάκι του κάδου, τοποθετήστε το Varoma στη θέση του, τοποθετήστε μέσα τα φιλέτα σολομού από το ψυγείο και μαγειρέψτε στον ατμό 15 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1. Eν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 5

Αφαιρέστε το Varoma, πιέστε τα μισομαγειρεμένα φιλέτα σολομού στο σουσάμι, που αφήσατε στην άκρη,ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια γύρω-γύρω και τοποθετήστε σε ταψί φούρνου. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 7 λεπτά. Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τον πουρέ.

Βήμα 6

Αφαιρέστε το καλαθάκι από τον κάδο, μεταφέρετε το ζωμό που έμεινε από κάτω σε μια πυρίμαχη κανάτα και αφήστε στην άκρη. Μεταφέρετε το μπιζέλι από το καλαθάκι στον κάδο, προσθέστε 125 γρ. από το ζωμό που αφήσατε στην άκρη και πολτοποιήστε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3-6 αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα.

Βήμα 7

Προσθέστε 20 γρ. μαλακό βούτυρο, 50 γρ. γάλα, τα φύλλα από 2 κλωνάρια βασιλικό, το υπόλοιπο ½ κουταλάκι αλάτι, 2 πρέζες πιπέρι και πολτοποιήστε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4-9 αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα. Βήμα 8 Σερβίρετε τα φιλέτα σολομού με τον πουρέ αρακά

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι