Τρύπα 40 εκ. στα κρατικά έσοδα από το λαθρεμπόριο καπνικών από κατεχόμενα

Σαράντα εκατομμύρια υπολογίζεται πως θα είναι η οικονομική τρύπα του κράτους φέτος, λόγω της παράνομης εμπορίας καπνικών προϊόντων από τα κατεχόμενα, η οποία πλέον αποτελεί μια ανοικτή πληγή που χρόνο με τον χρόνο γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Οδοφράγματα, γκρίζα σημεία της πράσινης γραμμής και το ειδικό καθεστώς της Πύλας, φαίνεται να αποτελούν τις διόδους, όπου καταφέρνουν οι μεγαλέμποροι να μεταφέρουν καθημερινώς παράνομα, τόνους αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές, τους οποίους στη συνέχεια μεταπωλούν, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη, εις βάρος των κρατικών εσόδων. 

Το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης καπνικών προϊόντων, δεν είναι απότοκο της πρόσφατης οικονομικής ασφάλειας και τις ραγδαίας αύξησης των τιμών των τελευταίων μηνών. Έχει εντοπιστεί και έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια, ενώ υπολογίζεται πως κατά την περσινή περίοδο, από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, η απώλεια εσόδων για το κράτος ξεπέρασε τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ.

Η υπό διαμόρφωση κατάσταση προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές, οι οποίες αδυνατούν να εντοπίσουν τους μεγαλέμπορους, που κάνουν παιχνίδι μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο REPORTER καταδεικνύουν και το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί το παράνομο λαθρεμπόριο καπνού και τσιγάρων, αφού κάθε χρόνο φαίνεται να φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές πέραν, των εκατό τόνων καπνού και 250 εκατομμυρίων τσιγάρων. 

Ο λόγος πίσω από την παράνομη εμπορία καπνού και των λαθραίων τσιγάρων από τα κατεχόμενα τα τελευταία χρόνια, έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει η διαφορά στη φορολογία των προϊόντων, μιας και στα κατεχόμενα δεν υπάρχει φορολογία, με αποτέλεσμα η διαφορά στη λιανική τιμή να είναι χαοτική, σε σύγκριση με την αντίστοιχη των ελεύθερων περιοχών. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους όσων αγοράζουν από τα κατεχόμενα και μεταπωλούν στις ελεύθερες περιοχές. 

Σχετικά με τη φετινή χρονιά, η οικονομική τρύπα αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού ήδη για τους πρώτους επτά μήνες, υπήρξε αύξηση κατά επτά εκατομμύρια.

Από τα γκρίζα σημεία η μεγαλύτερη ζημιά

Η ευθύνη για την πάταξη του λαθρεμπορίου, πέφτει στους ώμους των διωκτικών Αρχών, οι οποίες ωστόσο δηλώνουν αδυναμία να πατάξουν την παρανομία, αφενός λόγω της ύπαρξης των γκρίζων σημείων, όπως η Πύλα, που δεν μπορούν να διενεργήσουν αποτελεσματικούς ελέγχους, αλλά και του μήκους της πράσινης γραμμής και των σημείων που βρίσκουν οι λαθρέμποροι. Εξάλλου το Τμήμα Τελωνείων υπολογίζει πως οι περιπτώσεις που εντοπίζονται και που αφορούν τον εντοπισμό παράνομων καπνικών προϊόντων, είναι μόλις το 1% με 2% του συνολικού τζίρου των λαθρεμπόρων. 

Την ίδια ώρα, ένας άλλος μη αποτρεπτικός παράγοντας, είναι το ύψος των προστίμων και των ποινών που επιβάλλονται, που δεν αποθαρρύνει τους λαθρέμπορους από το να παρανομήσουν. Ειδικότερα, τα πρόστιμα που εκδίδονται σε αυτούς που συλλαμβάνονται με παράνομα καπνικά προϊόντα, θεωρούνται αρκετά χαμηλά, σε σχέση με τα ποσά του αποκομίζουν οι παράνομοι, από την μεταπώληση των προϊόντων που εμπορεύονται από τα κατεχόμενα.

Ενδιαφέρον, πάντως παρουσιάζει και ο τρόπος που οι παράνομοι διακινούν στη συνέχεια το προϊόν τους στις ελεύθερες περιοχές. Ο μεγαλύτερος όγκος παράνομων καπνικών προϊόντων, φαίνεται να πωλείται αυθαίρετα σε κάθε σημείο της Κύπρου, από συνεργούς των λαθρεμπόρων οι οποίοι μοιράζονται τις κούτες και στη συνέχεια πάνε με το αυτοκίνητό τους σε καφενεία, επιχειρήσεις και διάφορα μέρη και τα διανέμουν. 

Οι τιμές των καπνικών προϊόντων στα κατεχόμενα και πώς ξεχωρίζουν

Η διαφορά που υπάρχει στις τιμές των καπνικών προϊόντων μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχόμενων, είναι χαοτική. Για παράδειγμα οι ράβδοι καπνού Heets, στις ελεύθερες περιοχές έχουν λιανική τιμή τέσσερα ευρώ, ενώ στα κατεχόμενα κοστίζουν μόλις 1.80 ευρώ. Επιπλέον, ο καπνός Οld Holborn 30 γραμμαρίων στις ελεύθερες περιοχές κοστίζει επτά ευρώ, ενώ στα κατεχόμενα ο ίδιος καπνός με 50 αντί 30 γραμμάρια, κοστίζει 2.80 ευρώ.

Σημειώνεται πως για όποιο επιθυμεί να ξεχωρίσει από που προέρχεται το προϊόν καπνού που αγοράζει, τα καπνικά προϊόντα που πωλούνται νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν το σχετικό αυτοκόλλητο που επιβεβαιώνει τη φορολογία που υπολογίσθηκε, ενώ την ίδια ώρα αναγράφει στα ελληνικά και τα τούρκικα τις σχετικές προειδοποιήσεις. Αντίθετα τα καπνικά προϊόντα από τα κατεχόμενα, δεν διαθέτουν το σχετικό αυτοκόλλητο για τη φορολογία, ενώ οι προειδοποιήσεις, είναι αναγραμμένες μόνο στην αγγλική γλώσσα. 

Δειτε Επισης

Τρίχρονο κοριτσάκι στις ΗΠΑ πίστευε ότι υπήρχαν τέρατα στο δωμάτιό της-Τελικά ήταν... 60.000 μέλισσες
Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες το εμβληματικό «κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό-Πέντε νεκροί
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ