Περσική σαλάτα με άγριο ρύζι και κολοκύθα

Έθνικ πιάτο!

 ΥΛΙΚΑ

  • 1000 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ζωμό λαχανικών
  • 300 γρ. άγριο ρύζι
  • 70 γρ. κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
  • 6 κλωνάρια άνηθο, τα φύλλα μόνο και λίγο επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 6 κλωνάρια μαϊντανό, τα φύλλα μόνο και λίγο επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 400 γρ. κολοκύθα, χωρίς φλούδα, κομμένη σε κύβους 2-3 εκ.
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. σπόρους κύμινο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. πιπέρι
  • 60 γρ. αποξηραμένα cranberries
  • 200 γρ. ρόδι,(μόνο τους σπόρους)
  • 100 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, χωρίς φλούδα
  • 200 γρ. φέτα, σε κύβους

Ντρέσινγκ

  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 40 γρ. χυμό λάιμ
  • 40 γρ. χυμό πορτοκαλιού,
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 1000 γρ. νερό και 1 κουταλιά της σούπας ζωμό λαχανικών. Τοποθετήστε το καλαθάκι στην θέση του, ζυγίστε μέσα 300 γρ. άγριο ρύζι και μαγειρέψτε 30 λεπτά/100°C/ταχύτητα 4. Περάστε το ρύζι κάτω από παγωμένο τρεχούμενο νερό. Μεταφέρετε το ρύζι σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Αφαιρέστε το νερό από τον κάδο.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 70 γρ. κόκκινο κρεμμύδι, 6 κλωνάρια άνηθο,τα φύλλα μόνο, 6 κλωνάρια μαϊντανό, τα φύλλα μόνο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα ξεχωριστό μπολ και αφήστε στην άκρη. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 400 γρ. κολοκύθα, σε κύβους, 30 γρ. ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι σπόρους κύμινο, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλάκι πιπέρι και σοτάρετε 20 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/κίνηση κουτάλι. Μεταφέρετε στο μπολ με το ρύζι, προσθέστε το κρεμμύδι με το μαϊντανό και τον άνηθο που αφήσατε στην άκρη, 60 γρ. αποξηραμένα cranberries, 200 γρ. ρόδι, (μόνο τους σπόρους), 100 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, 200 γρ. φέτα, αναμείξτε ελαφρά με τη σπάτουλα και αφήστε στην άκρη.

Ντρέσινγκ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο τη φλούδα από 1 /2 πορτοκάλι και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 2

Προσθέστε 40 γρ. χυμό πορτοκαλιού, 40 γρ. χυμό λάιμ, 3 κουταλιές μέλι, 4 κουταλιές βαλσάμικο ξίδι, 40 γρ. ελαιόλαδο και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε στο μπολ με το ρύζι, αναμείξτε ελαφρά με τη σπάτουλα και βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Γαρνίρετε με λίγα φύλλα μαϊντανού και άνηθου και σερβίρετε αμέσως. 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι
Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο