Ψωμί ζέας με φυσικό προζύμι

Θεϊκό προζυμένιο ψωμί! Συνταγή από τον ζαχαροπλάστη Μιχάλη Καλοπέσα

ΥΛΙΚΑ

  • 320 γρ. νερό
  • 150 γρ. φυσικό προζύμι
  • 310 γρ. αλεύρι ζέας
  • 300 γρ. αλεύρι ολικής
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το λάδωμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • πετσέτα κουζίνας
  • καλαθάκι φουσκώματος
  • πλαστική μεμβράνη
  • ταψιά φούρνου
  • αντικολλητικό χαρτί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 320 γρ. νερό, 150 γρ. φυσικό προζύμι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.

Βήμα 2

Προσθέστε 310 γρ. αλεύρι ζέας, 300 γρ. αλεύρι ολικής, 2 κουταλάκια αλάτι και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 3

Ζυγίστε 40 γρ. ελαιόλαδο μέσα στη μεζούρα και αφήστε στην άκρη. Στη συνέχεια, ζυμώστε 5 λεπτά/ταχύτητα στάχυ και ενώ γίνεται το ζύμωμα, ρίξτε το ελαιόλαδο που έχετε ζυγίσει στη μεζούρα μέσα στο πρώτο λεπτό, λίγο-λίγο, σε μια πολύ λεπτή γραμμή από το άνοιγμα της μεζούρας πάνω στη ζύμη, ώστε να γυαλίσει. Πλάστε τη ζύμη σε μια πρόχειρη μπάλα και μεταφέρετε σε ένα λαδωμένο μπολ. Καλύψτε με πετσέτα κουζίνας και αφήστε να ξεκουραστεί για περίπου 1 /2 ώρα.

Βήμα 4

Βάλτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και δουλέψτε την, διπλώνοντας πρώτα τις άκρες από ανατολή και δύση προς το κέντρο και μετά από βορρά και νότο προς το κέντρο. Αναποδογυρίστε τη ζύμη και πλάστε σε μια όμορφη μπάλα. Μεταφέρετε ανάποδα σε καλαθάκι φουσκώματος, καλυμένο με τη λινή του φόρμα. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.

Βήμα 5

Βγάλτε το καλαθάκι φουσκώματος από το ψυγείο, αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη, καλύψτε με πετσέτα κουζίνας και αφήστε για περίπου 1-2 ώρες ή μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (η ώρα θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με την εποχή).

Βήμα 6

Προς το τέλος της ώρας, προθερμάνετε το φούρνο στους 210° C, στην κλασσική λειτουργία φούρνου, με πάνω και κάτω πλάκα, βάζοντας ένα επιπλέον ταψί φούρνου στο κάτω μέρος για να ζεσταθεί όσο προθερμαίνεται ο φούρνος. Καλύψτε ένα δεύτερο ταφί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη έξω από το φούρνο.

Βήμα 7

Αναποδογυρίστε τη ζύμη, από το καλαθάκι φουσκώματος, στο ταψί φούρνου που έχετε ετοιμάσει και χαράξτε την επιφάνεια 3 φορές διαγώνια και ξανά 3 φορές διαγώνια σε αντίθετη φορά ώστε να έχετε ένα σχήμα σαν πλέγμα. Πριν το φουρνίσετε, βάλτε 1 /2 με 1 ποτήρι νερό στο ταψί που ζεστάθηκε, στο κάτω μέρος του φούρνου, για να δημιουργηθεί ατμός και προσθέστε το ταψί με τη ζύμη ψωμιού. Ψήστε για 15 λεπτά (210°C).

Βήμα 8

Στη συνέχεια, κατεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και ψήστε για ακόμα 35-45 λεπτά.

Βήμα 9

Ελέγξτε αν ψήθηκε και βάλτε σε σχάρα, καλύψτε με πετσέτα κουζίνας και αφήστε να κρυώσει καλά, προτού κόψετε σε φέτες.

Συμβουλή

Αν δεν έχετε καλαθάκι φουσκώματος, βάλτε σε ένα μπολ για να πάρει το σχήμα στρογγυλού ψωμιού

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι