Καταγγέλλουν διαχωρισμό φοιτητών λόγω εμβολίων στο ΤΕΠΑΚ-Η απάντηση του Πρύτανη

Σοβαρότατες καταγγελίες για τον τρόπο χειρισμού των ανεμβολίαστων φοιτητών, σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους, από καθηγητές τμήματος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, έρχονται στο φως, την ώρα που οι εμβολιασμοί φοιτητών του Πανεπιστημίου, έχουν αγγίξει το 70%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λαμβάνουν αποφάσεις και ετοιμάζονται για το χειμερινό εξάμηνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Όπως καταγγέλλει γονιός που επικοινώνησε με τον REPORTER και ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, για την ασφάλεια του παιδιού του, καθηγητές συγκεκριμένου τμήματος, έχουν δημιουργήσει φοιτητές δύο ταχυτήτων, διαχωρίζοντας τους σε εμβολιασμένους και μη.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, «υπάρχουν καθηγητές που λειτουργούν εκδικητικά απέναντι στους φοιτητές που δεν εμβολιάστηκαν. Για παράδειγμα υπάρχει καθηγητής που είπε για ομαδική εργασία ότι απαγορεύεται να υπάρχουν στην ίδια ομάδα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Δηλαδή, οι ομάδες πρέπει να χωριστούν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, χωρίς να τους δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις το ΤΕΠΑΚ, υπεραμύνεται της απόφασης για τους φοιτητές

Επίσης, οι φοιτητές που δεν μπορούν λόγω εμβολίου να πάνε στο πανεπιστήμιο, παίρνουν τηλέφωνα καθηγητές και δεν τους απαντούν, ενώ υπάρχουν άλλοι καθηγητές που προσκαλούν φοιτητές σε καφετέριες, καλώντας τους να εμβολιαστούν, απειλώντας τους μάλιστα έμμεσα, ότι θα έχει αντίκτυπο στις σπουδές τους και στο μέλλον τους».

Ο γονιός, καταγγέλλει ακόμα ότι, «υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι τους είπαν ότι θα αναρτούν τις διαλέξεις, αλλά δεν θα δέχονται ούτε απορίες, ούτε διευκρινίσεις. Βασικά διαχωρίζουν τους φοιτητές, γιατί κάποιοι μεταδίδουν ζωντανά τις διαλέξεις, ενώ άλλοι απλά τις αναρτούν. Σε αυτό φέρει ευθύνη και το Πανεπιστήμιο, το οποίο δεν έδωσε ακριβείς οδηγίες στους καθηγητές».

Όπως σημείωσε, τέτοια περιστατικά θα έπρεπε να αποφευχθούν, από τη στιγμή που εκτός πανεπιστημίου, όπως σε εστιατόρια, καφετέριες, αλλά και πάρτι που διοργανώνουν οι φοιτητικές παρατάξεις, οι φοιτητές είναι όλοι μαζί, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. «Τους ενοχλεί ότι θα πάει ο φοιτητής να κάτσει στην τάξη να παρακολουθήσει το μάθημα;», διερωτήθηκε ο γονιός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους και όσους νόσησαν το ΤΕΠΑΚ-Σφοδρές αντιδράσεις

Η έγνοια τους, συνέχισε «είναι πώς θα εμβολιαστούν οι φοιτητές και όχι πώς θα γίνει καλύτερη η φοίτηση των φοιτητών που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα.

Όπως και να έχει, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες ότι όσοι δεν εμβολιάστηκαν, μπορούν να εισέρχονται σε άλλους χώρους με PCR ή με Rapid test, δεν μπορούν αυτοί να έρχονται και να λένε ότι δέχονται μόνο όσους εμβολιάστηκαν ή νόσησαν. Όπως φαίνεται, οι καθηγητές του ΤΕΠΑΚ έγιναν λοιμοξιολόγοι αντί παιδαγωγοί και ακαδημαϊκοί».

Καταλήγοντας, διαμήνυσε ότι έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Επιτροπή Παιδείας και στην Επίτροπο Διοικήσεως, ενημερώνοντας τους σχετικά για τα συγκεκριμένα φαινόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζουν οι ανεμβολίαστοι φοιτητές-Βάζει τα όρια η Κυβέρνηση με νέες αποφάσεις

Η απάντηση του Πρύτανη

Ο REPORTER, επικοινώνησε με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτη Ζαφείρη, ο οποίος τόνισε αρχικά πως «πρέπει οι ίδιοι οι φοιτητές να εκφράζουν τα παράπονά τους και όχι οι γονείς τους. Έχουν εκπροσώπους στα Τμήματα της Σχολής και στη Σύγκλητο, για να εγείρουν τα προβλήματά τους. Το πρόγραμμα σπουδών τρέχει με μεγάλη επιτυχία μετά την απόφαση της Συγκλήτου. Μικροπροβλήματα που προκύπτουν και έρχονται εις γνώση μας προσπαθούμε να τα επιλύουμε. Να σημειώσω ότι προβλήματα τεχνικά προκύπτουν κάθε χρόνο, γιατί είναι δύσκολο να διαχειρίζεσαι τετρακόσια μαθήματα κάθε χρόνο».

Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία για το διαχωρισμό των φοιτητών σε εμβολιασμένους και μη, στις ομαδικές εργασίας, υπέδειξε πως «δεν έχουμε γνώση αυτού του πράγματος. Πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο του Τμήματος, για να το επιλύσουν, δεν μπορεί να παρέμβει ο Πρύτανης. Δεν γνωρίζω σε κάθε πρόγραμμα και κάθε εργασία ποιες δυσκολίες υπάρχουν για να διαχειριστούν φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα εξ’ αποστάσεως με βάση την απόφασή μας. Μπορεί κάποιοι που παρακολουθούν το μάθημα δια ζώσης, να είναι ευκολότερο να τους ομαδοποιήσουν με αυτό τον τρόπο και τους υπόλοιπους που παρακολουθούν εξ’ αποστάσεως να τους ομαδοποιήσουν με άλλο τρόπο. Όμως δεν ξέρω, για να το δικαιολογήσω».

Άγνοια δήλωσε εξάλλου και ως προς την θέση του γονιού ότι καθηγητές συναντούν φοιτητές σε καφετέριες και τους προτρέπουν να εμβολιαστούν. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η θέση τους είναι κάθετη κατά της οποιαδήποτε διάκρισης και στιγματισμού οποιουδήποτε, για τις προσωπικές αποφάσεις που έχει λάβει.

«Η απόφαση της Συγκλήτου δεν έγινε για να επιβάλει τον εμβολιασμό, αλλά για τρεις λόγους. Ο πρώτος ήταν η επιδημιολογική κατάσταση, ο δεύτερος ήταν πρακτικός και είχε να κάνει με τους ελέγχους, αφού είμαστε ένα πανεπιστήμιο με σαράντα κτίρια σε όλη την πόλη και αδυνατούμε να ασκούμε ελέγχους σε βαθμό που να διασφαλίζει την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού του. Τρίτος λόγος είναι επειδή πιστεύουμε πως αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό μας, θα καταφέρουμε το επόμενο εξάμηνο να είμαστε πίσω με φυσική παρουσία, κάτι που δεν θα πετύχουν άλλοι», σημείωσε ο Πρύτανης.

Σε σχέση με το κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή απόφασης της Συγκλήτου, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων, ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει.

Δειτε Επισης

Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία