Έντονο παρασκήνιο στη Νέα Υόρκη-Άφησαν στον αέρα την προεδρική δήλωση για Βαρώσι

Απόψε ή ακόμα και αύριο το πρωί, ενδεχομένως να υπάρξει τελική κατάληξη στο λεκτικό που θα χρησιμοποιηθεί στην προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με τις ανακοινώσεις των Τούρκων για αλλαγή του καθεστώτος από στρατιωτικό σε πολιτικό, στο 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.   

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Κύπρου), το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να καταλήξει στο λεκτικό που θα χρησιμοποιείτο στην προεδρική δήλωση, αφού συγκεκριμένες χώρες το χρησιμοποίησαν ως αρκετά αδύνατο. Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη για να ετοιμάσει τη σχετική δήλωση, έχει η Μεγάλη Βρετανία, η οποία κατέχει τον άτυπο τίτλο του penholder σε ότι αφορά το ζήτημα της Κύπρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρετανικά παιχνίδια με το σχέδιο ψηφίσματος-Αιφνιδίασαν Σ.Α. με… αδύνατο κείμενο

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ιδιαίτερα έντονες υποδείξεις προς τους Βρετανούς για το λεκτικό, υπέβαλαν οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας, της Κίνας και της Ινδίας. Οι συγκεκριμένες χώρες ζήτησαν πιο έντονο λεκτικό σε ότι αφορά την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών. Μάλιστα όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, οι Βρετανοί επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά πως δρουν πάντα στο παρασκήνιο, επιδιώκοντας να πετύχουν τους στόχους τους με αθέμιτα μέσα, αφού επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, πιέζοντας να εγκριθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης το κείμενο, αντί να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις.

Τελικά δόθηκε διορία στα μέλη να στείλουν τροποποιήσεις μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, η οποία εξέπνευσε χωρίς η Βρετανία να στείλει νέο προσχέδιο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αναμενόταν να σταλεί νέο κείμενο, το βράδυ της Τετάρτης ή το πρωί της Πέμπτης, με νέα προθεσμία στα μέλη για να στείλουν τις παρατηρήσεις τους. Μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το πότε τελικά θα εγκριθεί η προεδρική δήλωση από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη Washington Post στο προσχέδιο περιλαμβάνεται έκκληση προς την Τουρκία για να ακυρώσει τις εξαγγελίες του κατοχικού ηγέτη για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης και να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες που θα καλλιεργήσουν την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δηλώνει βαθιά ανήσυχος, αλλά διατηρεί την τακτική των ίσων αποστάσεων ο Γκουτέρες

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα χθες η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλές του υπηρεσίες. Τα μέλη εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το Βαρώσι. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η εικόνα που μετέφερε η κ. Σπεχαρ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει τι σκέφτεται επ’ αυτού η Γραμματεία.

Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξη στη βάση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ιδιαίτερα θερμή σ’ αυτό τη Ρωσία. Η τοποθέτησή τους ενισχύει όλα τα μόνιμα μέλη που αντέδρασαν σε νέα ορολογία που συμπεριέλαβε στο τέταρτο άρθρο του προοιμίου του σχεδίου ψηφίσματος η Βρετανία, σε σχέση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (στο διατακτικό δεν υπήρξε αλλαγή). Παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων 4 μονίμων μελών, αντί να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο «5», η Βρετανία έστειλε το σχέδιο ψηφίσματος σε όλα τα μέλη και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις. Μέλος του Σ.Α. υποστήριξε ότι και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ φέρεται να δήλωσε στην ενημέρωση του σώματος ότι χρειάζεται να βλέπουμε τα ψηφίσματα του Σ.Α. με ευρύτερη οπτική, αλλιώς είναι περιοριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το παρελθόν της «Επιτροπής», το επείγον δίλημμα για Βαρωσιώτες και η άλλη άποψη

Δειτε Επισης

Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις