Σε διεθνή κόμβο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μετατρέπεται η Κύπρος

Όταν το 2005 η Βουλή των Αντιπροσώπων άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, κανένας δε μπορούσε να προδιαγράψει το μέλλον αυτής της εξέλιξης. Πόσο μάλλον να προβλέψει ότι σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, ένα εγχώριο ιδιωτικό ακαδημαϊκό ίδρυμα θα συμπεριλαμβανόταν στην αφρόκρεμα των πανεπιστημίων διεθνώς, ή θα συγκρινόταν ευνοϊκά με άλλα δημόσια ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, τα οποία υπερτερούν σε διάρκεια ζωής και κρατικής χρηματοδότησης.

Τα πιο πάνω αφορούν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) και επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο: τις φετινές κατατάξεις του Times Higher Education (THE). Η σημασία των αποτελεσμάτων είναι διττή: α) Ο συγκεκριμένος διεθνής οργανισμός, ο οποίος κατατάσσει τα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, είναι από τους πιο αξιόπιστους και αναγνωρισμένους παγκοσμίως, και β) Τα αποτελέσματα των επιμέρους κατατάξεων δημοσιεύονται σε μια περίοδο, όπου σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, εξαιτίας των επιπτώσεων του Brexit από τη μια και της πανδημίας από την άλλη.

Αναλυτικότερα, από τα αποτελέσματα των πρόσφατων κατατάξεων του ΤΗΕ, προκύπτουν τα εξής για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας:

THE Impact Rankings 2021

- Κατατάσσεται στην 32η θέση παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης.

- Είναι ανάμεσα στα κορυφαία 401-600 πανεπιστήμια διεθνώς, με σημαντική ευρύτερη κοινωνική και οικονομική συνεισφορά.

- Ως αποτέλεσμα της κατάταξης αυτής, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην 1η θέση στην Κύπρο και στην Ελλάδα, στην Ποιοτική Εκπαίδευση, και μεταξύ των 15 κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον συγκεκριμένο τομέα.

Η αξιολόγηση του Impact Rankings αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς είναι η μόνη που αποτιμά την επιτυχία των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals – SDGs). Η τρίτη έκδοση των Impact Rankings αποτελεί και την πιο διευρυμένη αφού συμμετείχαν στην αξιολόγηση περισσότερα από 1.200 πανεπιστήμια από 94 χώρες και περιοχές, με ισχυρή εκπροσώπηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ, για το εγχώριο ιδιωτικό πανεπιστήμιο:

THE Young University Rankings 2021

Το UNIC βρίσκεται και στη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, τα οποία έχουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με το Times Higher Education Young University Rankings. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα τοποθετούν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα κορυφαία 251-300 ιδρύματα, που λειτουργούν λιγότερο από μισό αιώνα ή αλλιώς αποτελούν τα «νέα» υποσχόμενα πανεπιστήμια.

Η κατάταξη αυτή στηρίζεται τους ίδιους απαιτητικούς δείκτες επιδόσεων (αν και προσαρμοσμένους στη συγκεκριμένη κατάταξη) με αυτούς της κύριας παγκόσμιας κατάταξης του THE World University Rankings (WUR), για να αξιολογήσει τα πανεπιστήμια σχετικά με τους βασικούς πυλώνες της διδασκαλίας, της έρευνας, της μεταφοράς της γνώσης, καθώς και της διεθνούς εμβέλειας. Αυτή η δέκατη έκδοση της κατάταξης περιλαμβάνει πανεπιστήμια από 66 περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας, της Ωκεανίας, της Βόρειας Αμερικής, της Λατινική Αμερικής και της Αφρικής.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται πλέον, μαζί με τα δύο δημόσια ακαδημαϊκά ιδρύματα (το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο) σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάταξη.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αλματώδη ανάπτυξη του πανεπιστημιακού τομέα στην Κύπρο, αφού τα τρία συγκεκριμένα πανεπιστήμια βρίσκονται και μεταξύ των 1.000 καλύτερων στον κόσμο, σύμφωνα πάντα με το Times Higher Education World University Rankings 2021.

THE Emerging Economies Rankings 2021

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τοποθετείται και ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια από το THE Emerging Economies Rankings 2021. Η εν λόγω λίστα συμπεριλαμβάνει πανεπιστήμια χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες. Σημειώνεται ότι, τα πανεπιστήμια των αναδυόμενων οικονομιών αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό από εκείνα στον υπόλοιπο κόσμο που κατατάσσονται από το THE WUR. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δυναμικής ανάπτυξης, φιλοξενώντας σήμερα περισσότερους από 14.000 φοιτητές (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) από όλο τον κόσμο.

THE World University Rankings by Subject 2021

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική διάκριση, καθώς το UNIC κατατάσσεται μεταξύ των 301- 400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών (κατάταξη η οποία το τοποθετεί ως το πρώτο πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο στον τομέα αυτό και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην ΕΕ).

Προσοχή, πριν τις τελικές αποφάσεις

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, τα αποτελέσματα των κατατάξεων του Times Higher Education βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε μια κρίσιμη περίοδο. Πολλοί Κύπριοι, αναζητούν φοιτητικό προορισμό στη βάση των νέων δεδομένων που έφερε το Brexit, αλλά και η πανδημία του COVID19.

Έχει καταστεί σαφές, ότι εξαιτίας της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια αποκτούν άλλη… αξία. Από τον Σεπτέμβριο, οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα ως υπήκοοι τρίτων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος των σπουδών στην Αγγλία εκτοξεύεται στα ύψη. Επίσης, οι Κύπριοι παύουν να έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια που παραχωρούσε η βρετανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα, θα πρέπει να καταβάλλουν και τέλη για έκδοση φοιτητικής βίζας.

Όσον αφορά στο κομμάτι της πανδημίας, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να δέχεται αυστηρή κριτική σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης.

Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι φοιτητές καλό είναι να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους προτού λάβουν τελικές αποφάσεις, είτε αφορούν σπουδές στη Βρετανία, την Κύπρο ή κάποια άλλη χώρα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας, που εδώ και μερικούς μήνες «διαφημίζεται» για τα χαμηλά της δίδακτρα. Θα πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες. Όπως είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης στην εν λόγω χώρα, καθώς και το γεγονός ότι ένας στους τρεις νεοεισερχόμενους φοιτητές στα ολλανδικά πανεπιστήμια, διακόπτει τις σπουδές του από το πρώτο έτος.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι σήμερα η καλύτερη επένδυση για το μέλλον, καθώς συνδυάζει το προσιτό κόστος, την υψηλή ποιότητα σπουδών και τη συνεχή υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων του, ώστε να ξεχωρίσουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της συνεχώς εξελισσόμενης αγοράς εργασίας.

Δειτε Επισης

ΠΑΣΥΚΑΦ: Συνεχίζει για δεύτερη χρόνια το επιτυχημένο πρόγραμμα «Αλλάζω…ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΕΓΩ»
Ποιο είναι το φαινόμενο που απειλεί τις σχέσεις μας;
Καρδιακοί όγκοι
Metropolis Mall: Ο Kύριος Προορισμός Αγορών, Ψυχαγωγίας και Κοινότητας στην Καρδιά της Λάρνακας
Ο 7ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex και ο 1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Αθλητικής Ρομποτικής MRC
Η γκαλερί RIANA RAOUNA παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Matete Martini “HUG EACH OTHER AGAIN” στη Λευκωσία
Πρωταθλητές στον αθλητισμό ενώνουν δυνάμεις για το Telethon
Έρχεται η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία που κανένας λάτρης της gourmet κουζίνας δεν πρέπει να χάσει
Συμμετοχή του Σχεδίου Ανάκαμψης στην εκδήλωση για την Ημέρα Ευρώπης
Ευρωεκλογές 2024: Ανοιχτή Συζήτηση με υποψήφιους Ευρωβουλευτές