Δίνει θετικό πρόσημο στις συναντήσεις με Μπάιντεν και Μητσοτάκη ο Ερντογάν

Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε μία καλή και εποικοδομητική συνάντηση», ήταν η πρώτη δήλωση του Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους.

Στο τραπέζι έπεσαν οι S-400, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του μετά τη συνάντηση ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως «θεωρούμε πως δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ». Για τους S-400 ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «ότι σκεφτόμασταν πριν από τη συνάντηση, το είπαμε στον Πρόεδρο Μπαίντεν και εκφράσαμε το ίδιο προβληματισμό και για τα F-35». 

Μάλιστα αποκάλυψε πως τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Τουρκία με τον Αμερικανό Πρόεδρο να απαντά θετικά. Ερωτηθείς για το κλίμα της συνάντησης, ο Ερντογάν ανέφερε πως ήταν θετική για τη διατήρηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε καλή τη συνάντηση τους, ενώ σημείωσε, πως του υπέδειξε πως θα πρέπει να σταματήσει να εμπλέκει τρίτες χώρες στις μεταξύ τους διαφορές, είτε στο Αιγαίο, είτε όπουδηποτε αλλού. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος προβαίνει σε δηλώσεις αυτή την ώρα και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασαν τον πάγο Μητσοτάκης και Ερντογάν-Οι πρώτες πληροφορίες μετά τη συνάντηση

Το τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν

Προηγήθηκε το τετ-α-τετ του Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο έγινε σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, η συνάντηση κράτησε 50 λεπτά και ήταν κατ’ ιδίαν μόνο με τη συμμετοχή μόνο του Ιμπραήμ Καλίν από πλευράς Τουρκίας καθώς αυτός έκανε τη μετάφραση, όποτε και εκ τον πραγμάτων μετείχε και η Ε.Σουράνη από ελληνικής πλευράς. «Δεν μπορούν να επαναληφθούν τα γεγονότα της περσινής χρονιάς», συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε αμοιβαία συμφωνία κατανόηση ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020 και πως πρέπει να αποφεύγονται οι προκλήσεις που οδηγούν σε καταστάσεις που είναι δύσκολα διαχειρίσιμες.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει με τη θετική ατζέντα παρά τις όποιες διαφορές. 

Ως διαφορές κατέγραψε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τις οποίες η Ελλάδα θα συζητήσει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των μέσων που έχουν επιλεγεί, όπως  μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, διερευνητικές επαφές, και πολιτικές διαβουλεύσεις

πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο προσφυγικό, αλλά πρέπει να αποφεύγονται προκλήσεις τύπου Μαρτίου 2020.

Θα ήταν ένδειξη καλής θέλησης από την Τουρκία να πάρει πίσω τους 1450 μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις έχουν  απορριφθεί, επεσήμανε η κυβερνητική πηγή.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ