Πρωτιά στον ΔΗΣΥ, μάχη για την τέταρτη θέση δείχνουν τα exit polls

Πρωτιά του ΔΗΣΥ και μάχη για την τέταρτη θέση, με προβάδισμα στο ΕΛΑΜ, έδειξαν τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών, με το κλείσιμο της κάλπης. Σύμφωνα με τα exit polls, φαίνεται να μένει εκτός το Κίνημα Αλληλεγγύη, ενώ την είσοδό της στη νέα Βουλή πετυχαίνει η ΔΗΠΑ.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται επτά κομματικοί σχηματισμοί. Πρόκειται για τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΕΛΑΜ, την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων και τη ΔΗΠΑ. Η μεγάλη ανατροπή έγκειται στη διαφαινόμενη εξασφάλιση της τέταρτης θέσης από το ΕΛΑΜ, το οποίο δείχνει να κόβει το νήμα πάνω από την ΕΔΕΚ και να πλησιάζει το όριο της τρίτης κατανομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισαν οι κάλπες-Δείτε όλα τα exit polls

Αν και η πρωτιά έχει ξεκαθαρίσει, καθώς όλες οι εταιρείες τη δίνουν στον ΔΗΣΥ, με το ΑΚΕΛ να κόβει το νήμα δεύτερο και το ΔΗΚΟ να διατηρεί την τρίτη θέση, μάχες αναμένεται να δοθούν για την κατάταξη από την τέταρτη θέση και κάτω. 

Το ΕΛΑΜ έχει το προβάδισμα, καθώς τα όρια του κυμαίνονται μεταξύ 5-9,5% αναλόγως εταιρείας, ενώ, σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, η χαμηλότερη εκτίμηση είναι 4,5% και η υψηλότερη επίσης 9,5%. Για τους Οικολόγους το ανώτερο όριο των δημοσκόπων βρίσκεται στο 6,7% και το κατώτατο στο 3,7%. Σε χαμηλότερες ταχύτητες αλλά όχι πολύ πιο κάτω κινείται η ΔΗΠΑ, που καταγράφει στα exit polls μεταξύ 3-6%.

Πολύ δύσκολα, σύμφωνα με τα exit polls, εξασφαλίζει είσοδο στη Βουλή το Κίνημα Αλληλεγγύη και η Αλλαγή Γενιάς, αν και τα ανώτατα όρια των ερευνών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο.  Η Αλληλεγγύη κυμαίνεται μεταξύ 1-4% και η Αλλαγή Γενιάς μεταξύ 2-4%. Σημειώνεται ότι, κάποιες εκ των δημοσκοπήσεων εξόδου, δίνουν ποσοστό μεταξύ 1,6% και 3,9% στους Ενεργούς Πολίτες.

Αριθμητικά, και τα επτά κόμματα που εξασφαλίζουν είσοδο, έχουν πιθανότητα να βρεθούν στη δεύτερη κατανομή, το όριο της οποίας είναι το 3,6%. Στην τρίτη κατανομή, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η είσοδος του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ενώ πιθανότητες συγκεντρώνει το ΕΛΑΜ, καθώς και η ΕΔΕΚ. 

 

Δειτε Επισης

Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων