Λίαν συντόμως ο... Big Brother-Πότε και πού τοποθετούνται οι πρώτες κάμερες

Τον Οκτώβριο αναμένεται να τοποθετηθούν οι πρώτες κάμερες τροχαίας στους δρόμους και ακολούθως να αρχίσει η πιλοτική φάση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, το οποίο εκτιμάται πως θα μείωση κατά 50% τα τροχαία και τις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, καθώς συνολικά θα τοποθετηθούν 90 σταθερές κάμερες και 20 κινητές.

Οι συγκεκριμένες κάμερες θα καταγράφουν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως τη μη χρήση της ζώνης ασφάλειας, τη μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές, τη χρήση κινητού τηλεφώνου, τη μη συμμόρφωση με το φωτεινό σηματοδότη και την παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας.

Την ίδια ώρα, τον τελικό λόγο για το εάν με την έναρξη της πιλοτικής φάσης θα αρχίσει άμεσα η έκδοση προστίμων, έχει η Αστυνομία, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει εάν αρχικά θα δώσει μια περίοδος χάριτος στους οδηγούς ή αν από το πρώτο στάδιο λειτουργίας του συστήματος θα εκδίδει κανονικά τα εξώδικα.  

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Μάρκος Μάρκου, ανέφερε πως η παραλαβή αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο και αφού εγκατασταθούν οι πρώτες τέσσερις κάμερες,  θα ξεκινήσει και η λειτουργία του συστήματος. «Η ανάδοχος εταιρεία από την υπογραφή της σύμβασης, έχει περιθώριο έξι μηνών για να εφαρμόσει την πιλοτική φάση που θα είναι δοκιμαστική. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρει μέχρι τη συμβατική του ημερομηνία να την παραδώσει».

Σε πρώτο στάδιο, μέχρι τον Οκτώβριο, θα τοποθετηθούν τέσσερις σταθερές κάμερες στο σταυροδρόμι των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη, στη Λευκωσία, όπου εκεί υπάρχουν ήδη υφιστάμενες κάμερες. Όπως εξήγησε ο κ. Μάρκου, «αρχικά θα μπει εκεί πιλοτικά το σύστημα, για να μπορέσουμε να δούμε ότι εκεί παραλαμβάνονται οι κλήσεις, μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Επίσης, θα δούμε αν τα λογισμικά επεξεργάζονται τις κλήσεις, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες. Θα ελεγχθούν οι διαδικασίες, από τις οποίες θα ελέγχει η Αστυνομία. Διότι θα είναι κάτω από τη δική της επιτήρηση, που θα εκδίδονται τα πρόστιμα. Ακόμη, θα τοποθετηθούν και τέσσερις κινητές κάμερες. Αρχικά θα πρέπει να εγκατασταθεί ο κεντρικός εξοπλισμός και όλες τις αναγκαίες διασυνδέσεις που θα καταγράφουν οι κάμερες και μετά».

Όσον αφορά την έκδοση προστίμων στους παραβάτες και αν θα αρχίσουν να εκδίδονται με την πιλοτική διαδικασία, ο κ. Μάρκου ξεκαθάρισε πως αυτό είναι κάτι που εναπόκειται στην Αστυνομία. «Εξαρτάται από την Αστυνομία, εάν θέλει να το λειτουργήσει για ένα μικρό διάστημα, πιλοτικά και χωρίς πρόστιμα ή αν θα αρχίσει από την αρχή να αποστέλλει εξώδικα σε όσους καταγράφουν οι κάμερες. Ένα σενάριο είναι να δοθεί μια περίοδο χάριτος και να γίνεται παρατήρηση στον παραβάτη, αντί να του επιβάλλεται πρόστιμο. Αυτό όμως είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρει η Αστυνομία. Μπορεί να αποφασίσει ότι θα ξεκινήσει αμέσως να εφαρμόζει τα πρόστιμα».

Ερωτηθείς ο κ. Μάρκου για το πώς θα αποφασίζονται οι τοποθεσίες που θα τοποθετούνται οι κινητές κάμερες,ανέφερε πως ότι αυτό θα καθορίζεται από την Αστυνομία, μέσω προγράμματος.

«Η Αστυνομία θα καθορίζει το πρόγραμμα στην ανάδοχη εταιρεία για το που θα πηγαίνει να τοποθετεί τις κινητές κάμερες αλλά και πόση ώρα θα υπάρχουν εκεί. Επίσης, θα μπορεί μέσω του συστήματος, να βλέπει εάν όντως βρίσκονται στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Μέσω του GPS δηλαδή. Έτσι η Αστυνομία θα κάνει το πρόγραμμα για τις τοποθεσίες που το κρίνει αναγκαίο και με αυτό τον τρόπο θα το παρακολουθεί».

Παράλληλα, ο κ. Μάρκου υπέδειξε ότι το κέντρο περισυλλογής και επεξεργασίας, το θα οποίο εκδίδει ειδοποιήσεις και κλήσεις στους παραβάτες θα αρχίσει να δουλεύει με την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος», υποδεικνύοντας πως «αν δεν γίνει κάτι τέτοιο και δεν αρχίσει να δουλεύει, σημαίνει ότι αποτύχαμε. Η φιλοσοφία είναι να δουλέψει  ο κεντρικός εξοπλισμός και το κέντρο, αλλά ο αριθμός των καμερών σε πρώτο στάδιο θα είναι μικρός για να δοκιμαστεί αν όλα δουλεύουν όπως πρέπει. Στο σύνολο, όταν και εφόσον περάσουμε την πιλοτική φάση και εγκατασταθούν όλα στο σύστημα, θα τοποθετηθούν συνολικά 90 σταθερές κάμερες και 20 κινητές».

Δειτε Επισης

Πώς η Καϊλή γνώρισε τον Φραντσέσκο-Το χρυσό ζευγάρι στην καρδιά του σκανδάλου Qatargate
Πέντε νεκροί στρατιώτες στη Γάζα-Ανάμεσά τους και ο ανιψιός υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου
Τουλάχιστον 17.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας
Νέες απειλές από τους Χούτι: Θα στοχεύσουμε οποιοδήποτε πλοίο κινείται με κατεύθυνση το Ισραήλ
Η κυνική ομολογία του 71χρονου δολοφόνου στην Ελλάδα-«Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»
Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Αγοράζει πυρομαχικά για τανκς από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο με τη Χαμάς το Ισραήλ
Ένταση και προσαγωγές στα Πατήσια-Δακρυγόνα και προσαγωγές μετά από επιχείρηση «ανακατάληψης»
Πώς ισραηλινοί στρατιώτες «έσπασαν» την ενέδρα των μελών της Χαμάς στη βόρεια Τζαμπαλίγια
Ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία το αρχαιότερο φρούριο του κόσμου-Χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια