Πρόεδρος σε ΑΚΕΛ-«Δεν είμαι εγώ που είπα ''όχι'' για να τσιμεντώσω το ''ναι''»

Κάλεσμα στα κόμματα ώστε η κριτική σε σχέση με το Εθνικό θέμα να γίνεται με φειδώ, απεύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται από το ΑΚΕΛ αυτές τις ημέρες ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε πως ο κάθε ένας θα πρέπει να προσέχει τι λέει για να μην ενισχύει τα επιχειρήματα των αντιπάλων μας. 

«Προσπαθώ να αποφύγω την οποιαδήποτε αντιπαράθεση, αλλά καθημερινή κριτική απέναντι στην Κυβέρνηση, ενώ έχουμε βουλευτικές εκλογές και ειδικότερα για το εθνικό θέμα, θα πρέπει να γίνονται με αρκετή φειδώ. Ιδιαίτερα να προσέχει ο καθένας τι λέει για να μην ενισχύει τα επιχειρήματα των προσωπικών μας αντιπάλων. Θα μπορούσα άνετα να απαντήσω στην κριτική του ΑΚΕΛ, ότι δεν είμαι εγώ που είπα «όχι» για να τσιμεντώσω το «ναι», ανέφερε με νόημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άντρος: Ο Πρόεδρος διαστρέβλωσε την πρότασή μας για το Κυπριακό και την απαξίωσε δημόσια

«Δεν είμαι εγώ», πρόσθεσε, «που κυβέρνησα για πέντε χρόνια, με συνομιλητή μου τον κ. Ταλάτ και με πρόθεση να λύσω το Κυπριακό, με προτάσεις να λύσω το Κυπριακό, με προτάσεις να κάμψω την τουρκική αδιαλλαξία, όπως μου εισηγείται σήμερα το ΑΚΕΛ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, επισημαίνοντας πως, «εάν με τις παραστάσεις τις Ε.Ε., του Κοινοβουλίου, τις παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων, προκειμένου να εναρμονιστεί η Τουρκία με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την ώρα μάλιστα που απειλούν ή που αξιούν τη λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών, να μου εισηγούνται ότι εξαρτάται από μένα και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβω, να πειστεί η Τουρκία για τα συμφέροντά της».

Απαντώντας στην κριτική του ΑΚΕΛ, υπογράμμισε πως, «εάν αυτές είναι οι αναλύσεις που κάνουν πολιτικά κόμματα για την αδιαλλαξία ή τον επεκτατισμό που κάνει η Τουρκία, λυπούμαι πάρα πολύ αλλά δεν μπορώ να τους ακολουθήσω. Δεν μπορεί να δεχτώ τις προτάσεις του ΑΚΕΛ που κατατέθηκαν, όταν η θέση της Τουρκίας είναι τα δύο κράτη, όταν η θέση της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο σε έκνομες ενέργειες στη θάλασσα, αλλά και σε εποικισμό της Αμμοχώστου».

«Την ώρα που θέτουν ενώπιον του Γ.Γ. του ΟΗΕ τις απαράδεκτές τους προτάσεις, να πάω εγώ να πω ότι δέχομαι θετική ψήφο, συνεκμετάλλευση αερίου και ο αγωγός φυσικού αερίου να περνά από την Τουρκία. Διερωτώμαι τι θα μείνει να διαπραγματευτώ επιτέλους», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες επισκέψεις Οκτάι και Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα πως, «η ειρήνη δεν επικρατεί μέσω του ετσιθελισμού και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Αυτό που επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει η Τουρκία είναι πως με τις συμπεριφορές της δεν επιτυγχάνει ούτε θετική ατζέντα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα της για την Ευρώπη, ούτε και με τις αντιπαραθέσεις της, με σωρεία χωρών θα γίνει αυτό που φαντασιώνεται ο κ. Ερντογάν».

Η απάντηση του ΑΚΕΛ
Στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος υπενθύμισε πως ο Νίκος Αναστασιάδης, είχε απέναντι του για πέντε χρόνια έναν Τουρκοκύπριο ηγέτη που ήθελε λύση, τον Μουσταφά Ακιντζί, «αλλά άφησε το χρονικό διάστημα μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά να περάσει ανεκμετάλλευτο, χωρίς να αναλάβει κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία. Είναι αυτή την περίοδο που ο Πρόεδρος εξαφάνισε από τη ρητορική του τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ακόμη πως «από τον προκάτοχό του παρέλαβε μια σημαντική κληρονομιά  για την επίτευξη λύσης -τις συγκλίσεις- αλλά δεν την αξιοποίησε. Θυμάται τις συγκλίσεις μόνο όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση».

«Τα δύο κράτη, λύση που είναι απαράδεκτη, συζητείται μόνο επί δικών του ημερών. Ποτέ προηγουμένως δεν τέθηκε επίσημα για συζήτηση. Σήμερα τίθεται από την Τουρκία. Τυχαίο; Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν αποδέχθηκε να συζητήσει καν μια τέτοια λύση. Μπορεί να υποστηρίξει το ίδιο ο Πρόεδρος για τον εαυτό του;», διερωτήθηκε.

Και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να δεχθεί τις προτάσεις που του καταθέσαμε σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε στη διάρρηξη του αδιεξόδου. Ο Πρόεδρος όχι μόνο δεν απάντησε ποτέ σ’ αυτές, αλλά δημόσια τις παραποιεί. Έτσι αντιλαμβάνεται την ενότητα ο κ. Αναστασιάδης».

«Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν ζήτησε από τον Πρόεδρο να διαπραγματευτεί οτιδήποτε για το φυσικό αέριο πριν από τη λύση. Και πολύ περισσότερο, το ΑΚΕΛ ποτέ δεν συζήτησε ούτε και πρόκειται να δεχθεί να συζητήσει ότι ένα μέρος της κυπριακής ΑΟΖ αναλογεί στην Τουρκία. Μπορεί να πει το ίδιο ο Πρόεδρος;», κατέληξε ο Στέφανος Στεφάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων