Η Κύπρος διεκδικεί για πρώτη φορά θέση μέλους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέση μέλους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-27.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της προσφώνησης Υπουργού Εξωτερικών, κατά τη 46η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέκαθεν περιλαμβάνονταν στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί με όλα τα άλλα Κράτη Μέλη του ΟΗΕ για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της πολυμέρειας και της διεθνούς συνεργασίας, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Κύπρος θα έχει ουσιαστική συμβολή ως μέλος του Συμβουλίου, και για τον σκοπό αυτό φιλοδοξούμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά με όλα τα κράτη, για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού: την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Οι δεσμεύσεις μας, το όραμά μας και οι στόχοι μας σε αυτήν την ευγενή επιδίωξη θα παρουσιαστούν σε εύθετο χρόνο και είμαι βέβαιος ότι θα τύχουν ευρείας υποστήριξης", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η Κύπρος δεσμεύεται να εργαστεί μέσα από συγκεκριμένο πλάνο προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, και σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτει, μεταξύ άλλων, και τους τομείς της ισότητας των φύλων, της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, των δικαιωμάτων παιδιών και νέων, της προστασίας των πολιτιστικών δικαιωμάτων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην προσφώνησή του στο Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στην ετήσια έκθεση του Γραφείου της Υπάτης Αρμοστού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ενώ με την ευκαιρία, ενημέρωσε επίσης το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και την επικείμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική και βιώσιμη λύση του Kυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.

"Δραττόμενος της ευκαιρίας, επιθυμώ να επαναλάβω την ακλόνητη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την επίτευξη λύσης σε αυτό το πλαίσιο. Μιας λύσης που θα επανενώσει το νησί, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από όλους τους Κύπριους", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψυχανάλυση με... Αλγόριθμο: Μπορεί το ChatGPT να πάρει τη θέση του ψυχολόγου;
Απίθανα πλάσματα από τον βυθό της Ανταρκτικής έφερε στην επιφάνεια παγοθραυστικό
Επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν κρατούμενο στις Κεντρικές Φυλακές-Είχε προηγηθεί θέμα με δημοσίευση βίντεο
BBC για Σαντορίνη: Μπορεί μια πανίσχυρη έκρηξη να καταστρέψει το ονειρεμένο ελληνικό νησί;
Κοριτσάκι που δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να χαμογελάσει διαγνώστηκε με σπάνια διαταραχή
Την κλινική σημασία της υπνηλίας σκιαγραφεί Αμερικανίδα γιατρός-Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Κίνδυνος από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία
Πώς έγινε το ατύχημα που οδήγησε σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του Άρη Μουγκοπέτρου
Οι δασμοί Τραμπ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Βανς στην Ινδία
Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο