«Εμπρός μαρς» για παραμονή μετά τη δεκαετία-Τα δεδομένα για τον θεσμό των ΣΥΟΠ

Σε ένα κομβικό σημείο που θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία που θα έχει τα επόμενα χρόνια ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών στην Εθνική Φρουρά, βρίσκεται το Υπουργείο Άμυνας και η στρατιωτική ηγεσία, η οποία έχει λόγο και ρόλο στην όλη συζήτηση, για το πώς θα τύχουν χειρισμού οι Συμβασιούχοι Οπλίτες που εισέρχονται στο τρίτο και τελευταίο συμβόλαιό τους διάρκειας τεσσάρων ετών με την ΕΦ.  

Ο θεσμός, αναμφίβολα βοήθησε και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε τους βασικούς σκοπούς του, καλύπτοντας το κενό που δημιούργησε η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση της στρατιωτικής θητείας, ωστόσο επί του πρακτέου αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους Κανονισμούς που διέπουν τις προσλήψεις, την ιεραρχία, την απονομή βαθμού, τον τερματισμό απασχόλησης και άλλες σχετικές πρόνοιες.

Την ίδια ώρα από την πλευρά των ΣΥΟΠ, προβάλλονται μια σειρά από ζητήματα που τους απασχολούν έντονα και έχει να κάνει με τον αριθμό των υπηρεσιών που καλούνται να υπηρετήσουν, το ωράριο εργασίας, τις άδειες ασθενείας και κυρίως με την επαγγελματική τους ανέλιξη από τη στιγμή που σύμφωνα με το Νόμο, μπορούν να υπηρετήσουν μόνο για δέκα χρόνια.

Η πρώτη σειρά των ΣΥΟΠ, μπαίνει σύντομα στον έκτο χρόνο υπηρεσίας και πλέον άρχισαν να σκέφτονται τα επόμενα τους βήματα, αφού περίπου σε τέσσερα χρόνια θα απολυθούν και θα βρεθούν άνεργοι, γεγονός που προκαλεί τεράστια οικονομική, οικογενειακή και επαγγελματική αβεβαιότητα.

Πάγιο αίτημα των ΣΥΟΠ, είναι να αλλάξει η ρήτρα που προβλέπει να υπηρετούν μόνο για μια δεκαετία και να μπορούν, να συνεχίσουν να εργάζονται στην Εθνική Φρουρά. Αυτό άλλωστε θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό και τα χέρια του Υπουργείου Άμυνας, αφού θα συνεχίσει να έχει στις τάξεις του στελέχη που έχουν περάσει από πολλές εκπαιδεύσεις και λόγω της εμπειρίας που απέκτησαν, θα έχουν όλα τα εφόδια για να βοηθήσουν στην απρόσκοπτη λειτουργία του στρατού.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν η ΣΥΟΠ αποχωρήσουν στα δέκα χρόνια από την ΕΦ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα Νομοθεσία, το Υπουργείο Άμυνας θα κληθεί να τους αναπληρώσει με νέους Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι θα πρέπει εξ αρχής να μάθουν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες του στρατού.

Αυτό το ζήτημα, φαίνεται ότι προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας που αν και στο παρελθόν είχε ξεκαθαρίσει πως οι Συμβασιούχοι Οπλίτες, γνώριζαν από την αρχή της υπογραφής του πρώτου συμβολαίου ότι το ανώτατο όριο που δύναται να υπηρετήσουν είναι τα δέκα έτη. Αυτό υπογράμμισε άλλωστε τον περασμένο Ιούνιο σε γραπτή απάντηση του προς την Βουλή ο Χαράλαμπος Πετρίδης. Ωστόσο στην τελευταία συνεδρία της Βουλής, ο υπουργός, αφού επεσήμανε πως οι αριθμοί των νεοσύλλεκτων που κατατάσσονται κάθε καλοκαίρι, είναι περίπου κατά 950 άτομα μειωμένος, λόγω της υπογεννητικότητας, εκτίμησε πως ίσως χρειασθεί η πρόσληψη περισσότερων από τριών χιλιάδων ΣΥΟΠ, για να καλυφθεί το κενό. Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το παραθυράκι, ώστε οι ΣΥΟΠ, να μπορούσαν να παραμείνουν και μετά τα δέκα χρόνια, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Επίσης, το κρίσιμο ζήτημα το οποίο μπορεί να μην αποδεικνύεται με απτά δεδομένα, αλλά είναι βέβαιο πως θα έρθει αργά ή γρήγορα στην επιφάνεια, σε περίπτωση που οι ΣΥΟΠ που ολοκληρώσουν τη θητεία τους απολυθούν, είναι αυτό τον επόμενων σειρών. Καλώς ή κακώς, από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε ο θεσμός των ΣΥΟΠ, υπήρξε η προσδοκία από μέρους τους πως με κάποιο τρόπο οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν και μετά τα δέκα χρόνια, παρά τις επίσημες δηλώσεις περί του αντιθέτου.

Σε περίπτωση ωστόσο, που αυτή αποδειχθεί στην πράξη και οι ΣΥΟΠ της πρώτης σειράς απολυθούν, τότε αναμφίβολα αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και για τις επόμενες σειρές, που θα κοιτάξουν να εξασφαλίσουν το μέλλον τους φεύγοντας μια ώρα αρχίτερα από την Εθνική Φρουρά. Την ώρα που διαχρονικά τα τελευταία χρόνια οι τάσεις φυγής των ΣΥΟΠ, μόλις βρουν μια εργασία που ικανοποιεί το μίνιμουμ των απαιτήσεων τους εκτός στρατού, βγάζουν παραλλαγή και άρβυλα, η πιθανή απόλυση όσων θα συμπληρώσουν τη δεκαετία σε περίπου τρία χρόνια, αναμφίβολα, σύμφωνα με κύκλους των ΣΥΟΠ που μίλησαν στον REPORTER, θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για νέες αποχωρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το θεσμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των περιπτώσεων που Συμβασιούχοι Οπλίτες υπέπεσαν σε σοβαρά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα και τέθηκαν εκτός Εθνικής Φρουράς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι αξιωματικοί, ο θεσμός των ΣΥΟΠ, λειτούργησε καταλυτικά, αρχικά για να καλυφθεί το κενό από τη μείωση της θητείας και αφετέρου για να αναβαθμιστεί, να εκσυγχρονιστεί και να δουλέψει σε πιο επαγγελματικές βάσεις το σύνολο του στρατεύματος.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες