Πυρετώδεις εργασίες για αποκατάσταση των διατηρητέων-Ποια θα είναι η χρήση τους

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες για αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων, που είχε κατεδαφίσει η μπουλντόζα της Αρχιεπισκοπής, τον Ιανουάριο του 2021, κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα, στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τον κόσμο, όσο και από τον δήμο Λευκωσίας, o Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει τα τέσσερα διατηρητέα κτίρια. Οι εργολάβοι που ανέλαβαν το έργο, συνεχίζουν την προσπάθεια για να επαναφέρουν τα κτίρια στην πρότερη μορφή τους.

Ήδη άρχισαν να αποκαθιστούν τα πατώματα, όπως επίσης και μέρος της τοιχοποιίας, ωστόσο οι εργασίες χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς και αρκετή δουλειά στο χέρι, ώστε με την ολοκλήρωση του έργου, τα διατηρητέα να θυμίζουν το πώς ήταν πριν από δέκα περίπου μήνες.

Μιλώντας στον REPORTER, ο διευθυντής του έργου, Πανίκος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στις πρώτες αντιδράσεις, λέγοντας ότι υπήρχε η σκέψη από προηγουμένως, ώστε να επιδιορθωθούν κάποια από αυτά τα κτίρια.

«Ήταν διαβρωμένα και στηριγμένα από μέσα με μέτρα αντιστήριξης τα συγκεκριμένα κτίρια. Μετά τις βροχές που έπεσαν τον περασμένο χειμώνα, επιδεινώθηκε η διάβρωση και κατέρρευσαν. Έπρεπε να γίνουν κάποιες κατασκευαστικές λεπτομέρειες στα νέα σχέδια, διότι στα παλιά δεν υπήρχαν. Μετά την κατάρρευση έπρεπε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις πάνω στα σχέδια, με κατασκευαστικές λεπτομέρειες, οι οποίες πήραν ένα ορισμένο χρόνο. Μετά μας δόθηκε η δουλειά, βρήκαμε τους κατάλληλους ανθρώπους και αρχίσαμε την αναστήλωσή τους».

Σημείωσε εξάλλου πως μόλις τους δόθηκαν οδηγίες, άρχισαν με τον καθαρισμό των μπάζων που απέμειναν στο χώρο και στη συνέχεια έγιναν μελέτες στήριξης, στατικές μελέτες, όπως επίσης και μια μελέτη για το πώς θα γίνει η αναστήλωση τους.

«Ξεκινήσαμε με τη θεμελίωση, έγινε εκσκαφή του πατώματος, θεμελίωση των χωμάτων και στη συνέχεια έγινε ενιαίο πέδιλο με σιδεροσυνδέσεις. Επίσης τοποθετήθηκαν τα ηλεκτρομηχανολογικά και κάποιες άλλες υπηρεσίες. Οι περισσότερες εργασίες έγιναν χειρωνακτικά, αφαιρέθηκε χώμα, γεγονός που χρειάζεται χρόνο, αφού δεν μπορούν να μπουν μηχανήματα, τα οποία θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα των κτιρίων.

Αυτά τα έργα έγιναν σε περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια θα αρχίσουν οι εργασίες στην τοιχοποιία του κτιρίου.

«Θα τοποθετηθούν οι πέτρες χειροποίητα, στο εξωτερικό μέρος των κτιρίων, πολλές από τις οποίες είναι από τα κτίρια που έπεσαν. Υπάρχουν σημεία που οι πέτρες πρέπει να τοποθετηθούν σε σημείο που εφάπτονται δύο πλευρές του κτιρίου και γι’ αυτό θα πρέπει να πελεκισθούν οι πέτρες, ώστε να πάρουν το σχήμα του κτιρίου. Επίσης, αφαιρέθηκε και αφαιρείται κατεστραμμένο πλιθάρι, το οποίο θα αντικατασταθεί από νέο».

Το χρονοδιάγραμμα και η χρήση τους

Το έργο, βάσει του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε, θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022, ενώ έχει καθοριστεί και ποια θα είναι η χρήση τους.

«Τα κτίρια θα είναι σε χρήση μετά την ολοκλήρωση του έργου. Ουσιαστικά θα μετατραπούν σε μικρά γραφεία, ένα μικρό κατάστημα σαν σουβενίρ και ένας χώρος θα γίνει πινακοθήκη, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται και σαν ένα μικρό συνοδικό της Αρχιεπισκοπής. Αυτά τα κτίρια θα είναι ενισχυτικά του ναού που κτίστηκε δίπλα από το συγκεκριμένο σημείο».

Υπενθυμίζεται πως η κατεδάφιση του κτιρίου ήρθε στο προσκήνιο, όταν έγινε καταγγελία στο δήμο Λευκωσίας. Άμεσα μέλη του δήμου μετέβησαν στο σημείο, όπου επιβεβαίωσαν ιδίοις όμμασι τα όσα τους καταγγέλθηκαν.

Αμέσως, ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επισήμαινε ότι για την κατεδάφιση δεν εκδόθηκε σχετική άδεια, ενώ σημείωνε πως, «η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής».

Την ίδια στάση τήρησαν και τα κόμματα, τα οποία καταδίκασαν σύσσωμα τη στάση της Αρχιεπισκοπής και πιο συγκεκριμένα του Μακαριώτατου Χρυσόστομου. Η Αρχιεπισκοπή σήκωσε το γάντι, απαντώντας με τη δικαιολογία ότι έγινε επειδή λόγω της κακοκαιρίας που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες, πριν την κατεδάφιση, κατέστη επικίνδυνο το ένα από τα τέσσερα διατηρητέα κτήρια.

Περίπου είκοσι μέρες αργότερα, ο Αρχιεπίσκοπος προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του για τα διατηρητέα, αφού η δικαιολογία που έδωσε ήταν ότι κατέρρευσε κομμάτι της στέγης ενός κτηρίου, λόγω των καιρικών συνθηκών και όταν πήγε εκεί η μπουλντόζα για να καθαρίσει τον δρόμο, υπήρξε μία αστοχία. «Δεν υπήρχε σκοπιμότητα στην κατεδάφιση των τεσσάρων κτιρίων, αλλά ήταν μια λάθος συνεννόηση».

To θέμα εξέτασε και το δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας, το οποίο είχε ενώπιον του δύο προτάσεις και αποφάσισε όπως συνεχιστεί κανονικά η ανοικοδόμηση του ναού, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να αποκατασταθούν τα διατηρητέα.

Τόνιζε επίσης πως με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αρχιεπισκοπή θα παρείχε στο Δήμο άμεσα εισπράξιμη εγγυητική σε περίπτωση που παρουσιάζεται οποιαδήποτε καθυστέρηση εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα