Οι βασικοί στόχοι και οι καθοριστικοί παίκτες της επιχείρησης αποκλιμάκωσης

Σημαίνουσας σημασίας χαρακτηρίζεται από τη Λευκωσία, η προ διημέρου επίσκεψη του Τζοζέπ Μπορέλ, αφού ο Ευρωπαίος ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφενεός επανέλαβε τα αυτονόητα αναφορικά με την πειρατική στάση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεών του. 
 
Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της 13ης Ιουλίου που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των υπουργών στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθεί προς μελέτη, για πρώτη φορά, ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, έχει επαφές με συγκεκριμένα κράτη, που είτε επηρεάζονται άμεσα, είτε έχουν έντονες απόψεις, όσο αφορά το ρόλο της Άγκυρας, που αναμφισβήτητα αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η Αθήνα θέλει πόλεμο»-Τα σενάρια θερμού επεισοδίου τους επόμενους μήνες
 
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μπορέλ θα επιδιώξει να συναντηθεί και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ώστε να «ψυχολογήσει» την Άγκυρα για τις μελλοντικές τις προθέσεις και να ανιχνεύσει, τόσο τις διπλωματικές όσο και τις στρατιωτικές γραμμές της, ενώ αναμένεται να μεταφέρει και συγκεκριμένα μηνύματα από την Αθήνα και τη Λευκωσία.
 
Ακολούθως, και πριν από τις 13 Ιουλίου ο Τζοζέπ Μπορέλ, θα έχει συζητήσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, χώρες που έχουν εκφραστεί και έχουν έντονη άποψη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
 
Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, να συνοδεύσεις τον κ. Μπορέλ στην Άγκυρα, με αφορμή και την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματική αντεπίθεση-Οι «χώρες κλειδιά» ενεργοποιούνται απέναντι στην Άγκυρα
 
Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή που κάθε κράτος θα πρέπει να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του, αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό τη σκιά των τουρκικών ενεργειών και εξαγγελιών που δημιουργούν τον κίνδυνο για θερμό επεισόδιο εντός του καλοκαιριού.
 
Στόχος του Τζοζέπ Μπορέλ δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση μιας εντολής από τους 27 ΥΠΕΞ που θα του επιτρέπει να εγκαινιάσει ένα διμερή διάλογο με την Άγκυρα, που θα αφορά όλες τις πτυχές των σχέσεων με την Τουρκία που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Στο πλαίσιο του διαλόγου δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
 
Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις και το όλο ζήτημα θα τεθεί ενώπιον των ηγετών της Ε.Ε. που θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την πανδημία του κορωνοϊού το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
 
Το επείγον του ζητήματος φαίνεται να έχει γίνει κατανοητό, ίσως για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως μετά και από την αλαζονική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Άγκυρα σε ότι έχει να κάνει και με τη Λιβύη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το διακύβευμα του λιβυκού εμφυλίου και πως επηρεάζει Κύπρο και Ελλάδα
 
Άλλωστε, ήδη η Γαλλία έχει ξεκάθαρα ταχθεί κατά των τουρκικών ενεργειών και ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία ενώ δεν δίστασε μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, να θέσει τα ευρωπαϊκά κράτη, ακόμη και τις Βρυξέλλες προ των ευθυνών τους, υποδεικνύοντας πως είναι ανεπίτρεπτο η Γηραιά Ήπειρος να παραδίδει, τα κλειδιά της ανατολικής Μεσογείου στον Ερντογάν.
 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι η ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων, πλέον δεν αφορά μόνο τις απειλές προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Στρατάρχη Χαφτάρ, αλλά επεκτάθηκε και κατά της Αιγύπτου και κυρίως κατά του Παρισιού, με τον Τσαβούσογλου, ούτε λίγο, ούτε πολύ να χαρακτηρίζει τον Εμμανουέλ Μακρόν, «τρελό που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραβάει το σχοινί με το Παρίσι ο Τσαβούσογλου-«Ζει σε παραλογισμό ο Μακρόν»
 
Αθήνα, Λευκωσία και Παρίσι, ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά πως το έργο τους να πείσουν τα υπόλοιπα 24 κράτη θα είναι δύσκολο, αφού κάποια κράτη για δικούς τους λόγους, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα θέματα της Τουρκίας, λόγω των διμερών σχέσεων που διατηρούν με τη χώρα.
 
Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο αν συνυπολογιστεί πως οι ΥΠΕΞ πέραν του θέματος της Κύπρου, της Ελλάδος και της Λιβύης θα εξετάσουν και άλλες περιπτώσεις που η Τουρκία λειτούργησε και λειτουργεί ως ο τραμπούκος στην περιοχή, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, η επόμενη ημέρα της Συρίας, η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και η εμπλοκή των τουρκικών υπηρεσιών στο εσωτερικό της Αιγύπτου.
 
Η θέση της Λευκωσίας
Αυτό που ξεκαθάρισε στον Τζοζέπ Μπορέλ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι πως το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις που λήφθηκαν μέχρι σήμερα. Απώτερος στόχος δεν είναι άλλος από την αποκλιμάκωση της έντασης και τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.
 
Πέραν από τις όποιες νέες αποφάσεις ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό που η Λευκωσία ζητά από τα υπόλοιπα κράτη της Ένωσης είναι την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη λήφθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Ο Τζοζέπ Μπορέλ θα μεταφέρει, παράλληλα, το μήνυμα και στην άλλη πλευρά πως αν η Τουρκία, νιώθει αυτά που λέει δημόσια για το δίκαιο των αιτημάτων της, ήρθε η ώρα να το αποδείξει στην πράξη. Με άλλα λόγια αν ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι οι νομικές προσεγγίσεις που παρουσιάζει δημόσια αναφορικά με το δίκαιο της θάλασσας και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόκληση-πρόσκληση για διμερές διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία ή ακόμα και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
 
Ήδη φωνάζει η Άγκυρα
Στο μεταξύ πριν ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχοληθεί επισταμένα με τον ρόλο-πειρατή της Άγκυρας, ήδη στις Βρυξέλλες φτάνουν διάφορες οργισμένες κραυγές. Συγκεκριμένα, κάποιες από τις αποφάσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί και έχουν επιφέρει πλήγμα στην χώρα.
 
Για αυτό το λόγο η Τουρκία προχώρησε σε έντονες παραστάσεις και διαμαρτυρίες, επισημαίνοντας πως οι κυρώσεις της Ε.Ε., αποσκοπούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομία της χώρας σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.
 
Μεταξύ αυτών των κυρώσεων που ανάγκασαν την Τουρκία να φωνάζει είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,  η μη υπογραφή για την αεροπορική συμφωνία που πάγωσε και προκάλεσε τεράστια οικονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα μετά την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και από την περικοπή των ενταξιακών κονδυλίων τα οποία η Τουρκία θεωρεί πως δικαιούται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας