Σήμα Ιντερπόλ στις κυπριακές Αρχές από Αζέρους για σύλληψη της Ελένης Θεοχάρους

Τη σύλληψη και την έκδοση της Ελένης Θεοχάρους στο Αζερμπαϊτζάν ζήτησε μέσω της Ίντερπολ η κυβέρνησης της χώρας.
 
Μιλώντας στον REPORTER, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης και πρώην ευρωβουλευτής, επιβεβαίωσε πως εκδόθηκε το ένταλμα εναντίον της, επισημαίνοντας πως, σε αντίθεση με το προηγούμενο ένταλμα, αυτή τη φορά οι Αζέροι ζητούν και τη σύλληψή της.
 
Η Ελένη Θεοχάρους, σημείωσε πως το αίτημα έφτασε στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν περίπου μια εβδομάδα και «οι αρμόδιες υπηρεσίας διαχειρίστηκαν άψογα το όλο ζήτημα, απορρίπτοντας το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντί περίληψη δημοσίευσαν ολόκληρη την έκθεση-Πώς διέρρευσαν τη μελέτη της ΕΝΙ
 
Παράλληλα, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης ήγειρε το ερώτημα κατά πόσον οι Αρχές άλλων χωρών, σε περίπτωση που ταξιδέψει στο εξωτερικό, θα κρατήσουν την ίδια στάση που κράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία ή αν θα προχωρήσουν στη σύλληψή της και την έκδοσή της στο Αζερμπαϊτζάν.
 
Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν, επισύρουν ποινή φυλάκισης πέντε με οκτώ ετών. Ειδικότερα, η Ελένη Θεοχάρους κατηγορείται ότι εισήλθε στην χώρα και συγκεκριμένα στις περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέσω της Αρμενίας και όχι μέσω του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κυπριακές Αρχές προέβησαν σε διαβήματα μέσω της Europol και της Interpol. 
 
Το Κίνημα Αλληλεγγύης εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα. Η Ελένη Θεοχάρους εκφράζει τις ευχαριστίες της τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για την συμπαράσταση και βοήθεια τους στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Το πρώτο ένταλμα σύλληψης της εκδόθηκε το 2015 αλλά ανανεώνεται κάθε χρόνο. Το εν λόγω αίτημα το απέρριψε η Ιντερπόλ.
 
H Ελένη Θεοχάρους βρίσκεται στο στόχαστρο των Αζέρων εδώ και πολλά χρόνια, αφού έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο όσον αφορά τη στήριξη των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα ιερά οστά σου δαφνοστεφανωμένε πατέρα μου ταυτοποιήθηκαν… Σε περιμένουμε»
 
Η περιοχή που επισκέφθηκε η Ελένη Θεοχάρους βρίσκεται στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και επισήμως ανήκει στην χώρα, όμως ελέγχεται από Αρμένιους αυτονομιστές. Αποτελεί ουσιαστικά θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν και έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
 
Ο σκληρότατος πόλεμος κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και προκάλεσε κύματα προσφύγων από το Καραμπάχ προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και μικρό τμήμα αυτών σε χώρες της Δύσης.
 
Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
 
Έκτοτε, οι δυο πλευρές κάνουν συνομιλίες ειρήνης με τη διαμεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Ως αποτέλεσμα της διαμάχης, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία έκλεισαν τα σύνορά τους με την Αρμενία, πλήττοντας καίρια την οικονομία της χώρας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζει μέτρα για τον κοροναϊό το Υπουργείο Υγείας
 

Δειτε Επισης

Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος
Χαιρετίζει την κατάθεση νομοσχέδιου για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Στα €523 εκατομμύρια το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024
Να πιάσει τόπο η προσπάθεια συνεργασίας ΕΕ-Λιβάνου ζητά η Αννίτα