Ευεργετική για την υγεία η παροδική διαμονή στο Τρόοδος το καλοκαίρι

Τις δυνητικά ευεργετικές επιδράσεις μιας παροδικής διαμονής στο περιβάλλον της περιοχής Τροόδους, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καταδεικνύει μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,  σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον μια παροδική διαμονή (≥5 ημέρες) το καλοκαίρι σε κάποια από τις ορεινές κοινότητες του Τροόδους , θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα μεταβολικών ορμονών (λεπτίνη και αδιπονεκτίνη) και της κύριας ορμόνης του ψυχοκοινωνικού στρες (κορτιζόλη).
 
Σημειώνεται πως, οι μεταβολικές ορμόνες λεπτίνη και αδιπονεκτίνη παράγονται από τον λιπώδη ιστό και είναι σημαντικοί δείκτες υγείας γιατί συνδέονται με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.
 
Συνολικά 41 Κύπριοι ενήλικες συμμετείχαν στην πιλοτική μελέτη, η οποία "ανέδειξε τη δυνητικά ευεργετική επίδραση της έστω και παροδικής διαμονής (μέσος όρος 7 μέρες) στο περιβάλλον της περιοχής του Τροόδους πάνω στα επίπεδα της μεταβολικής ορμόνης λεπτίνης για ενήλικες που μετέβησαν από την πόλη σε κάποια από τις ορεινές κοινότητες του Τροόδους (μέσο υψόμετρο 880 μέτρα) κατά την περίοδο του καλοκαιριού".
 
Οι ορεινές κοινότητες στις οποίες διέμειναν παροδικά οι συμμετέχοντες ήταν οι ακόλουθες: Αγρός, Άλωνα, Κακοπετριά, Καλοπαναγιώτης, Λουβαράς, Μονιάτης, Οίκος, Πλατάνια και Πλατανιστάσα.
 
Συγκεκριμένα, τα πειραματικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική βελτίωση των επιπέδων της μεταβολικής ορμόνης λεπτίνης όταν οι ενήλικες συμμετέχοντες μετέβησαν για 5 με 15 ημέρες στην περιοχή του Τροόδους, από την μόνιμη κατοικία τους στη Λευκωσία ή Λεμεσό. Τα επίπεδα των ορμονών αδιπονεκτίνη και κορτιζόλη βελτιώθηκαν, αλλά δεν ήταν στατιστικώς σημαντικά.
 
Επιπρόσθετα, η  βελτίωση των επιπέδων της μεταβολικής ορμόνης λεπτίνης στο περιβάλλον του Τροόδους, συνδέθηκε στατιστικά με σημαντική μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος σε σχέση με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες που μετρήθηκαν για τα ίδια άτομα στην πόλη, με τη βοήθεια προσωπικών αισθητήρων.
 
Σύμφωνα με την μελέτη, η δυνατότητα παροδικής μετάβασης κατοίκων των αστικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορούσε να απαλύνει τις δυσμενείς επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο, ωστόσο σημειώνεται πως χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα για επιβεβαίωση των πιλοτικών αποτελεσμάτων.
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης  δημοσιεύθηκαν χθες στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Environmental Research.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο 1.400 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στη ατμόσφαιρα
Συνεχίζουν να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ