Στρατό στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ στέλνει το Πεκίνο

Στρατό στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ στέλνει το Πεκίνο, που σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους χιλιάδες διαδηλωτές, απειλώντας πλέον με στρατιωτική επέμβαση. Η Κίνα όξυνε σήμερα ακόμη περισσότερο τον τόνο της έναντι των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, την επομένη του ξυλοδαρμού δύο Κινέζων από την ηπειρωτική χώρα στο αεροδρόμιο αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις αυτές «σχεδόν τρομοκρατικές». Επίσης επανέλαβε ότι υποστηρίζει τις τοπικές Αρχές για την αυστηρή τιμωρία αυτών που ευθύνονται για τις εν λόγω πράξεις, εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο μήνες στο Χονγκ Κονγκ.

«Καταδικάζουμε με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτές τις σχεδόν τρομοκρατικές ενέργειες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σου Λουγίνγκ, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο της κινεζικής κυβέρνησης.

Χθες, κατά την πέμπτη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου κινητοποίησης στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές παρεμπόδισαν τη διέλευση των επιβατών που θα αναχωρούσαν αποκλείοντας τις διόδους που οδηγούν στις ζώνες επιβίβασης του αεροδρομίου.
Το βράδυ επίσης κάποιοι από το πλήθος έδεσαν σε ένα καροτσάκι για αποσκευές έναν άνδρα, τον οποίο υποψιαζόντουσαν ότι είναι κατάσκοπος του Πεκίνου, και μια μικρή ομάδα τον ξυλοκόπησε. Αυτός απομακρύνθηκε στη συνέχεια με ασθενοφόρο.

Διεθνής ανησυχία για την κατάσταση
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη πως τα δικαιώματα του λαού του Χονγκ Κονγκ και το κράτος δικαίου πρέπει να γίνονται σεβαστά, καθώς παρότρυνε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και τους διαδηλωτές να αποφύγουν την κλιμάκωση και να επιδιώξουν το διάλογο έπειτα από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και συγκρούσεων με την αστυνομία.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει από την αρχή Ιουνίου διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλυτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η κινεζική εξουσία μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού από τη Βρετανία, το 1997.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για την αποφυγή της βίας και για την εξεύρεση επιλογών για μια λύση μέσα από το διάλογο», τόνισε η Μέρκελ, έπειτα από συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα. Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για την ενθάρρυνση του διαλόγου «αλλά στη βάση των ισχυόντων νόµων στο Χονγκ Κονγκ» που θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν κάλεσε τις αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας σήμερα να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση. «Καλώ όλα τα μέρη, ιδιαίτερα τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, να επαναφέρουν τον διάλογο ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση σε αυτή την κρίση και να τεθεί ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην ημιαυτόνομη περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν επειγόντως την κατάσταση.

Παράλληλα, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ, όπου ζουν περίπου 300.000 Καναδοί υπήκοοι, και παρότρυνε τις κινεζικές αρχές να αντιμετωπίσουν με διακριτικότητα τις διαδηλώσεις.

Πηγή: Έθνος / Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Νεκρός 16χρονος στην Αυστραλία που επιτέθηκε σε αστυνομικούς με μαχαίρι
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 57 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Σοκάρει η καταγγελία της αναπληρώτριας υπ. Υγείας της Αυστραλίας-«Με νάρκωσαν και με βίασαν»
Αφέθηκε ελεύθερος ο Έλληνας φρουρός που συνελήφθη κατά τη τελετή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
Στο παρά πέντε εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή-Κοντά σε συμφωνία η Χαμάς, επιφυλάξεις από το Ισραήλ
Η αντίδραση της Ιαπωνίας στις δηλώσεις Μπάιντεν-«Λυπηρό ότι χαρακτήρισε τη χώρα «ξενόφοβη»
Έβαλε στη λίστα καταζητούμενων τον Ζελένσκι η Ρωσία