Έρευνα για τη διαρροή υπομνημάτων του Βρετανού πρέσβη στις ΗΠΑ περί «ανίκανου» Τραμπ

Έρευνα για τον υπαίτιο της διαρροής εμπιστευτικών διπλωματικών υπομνημάτων του Βρετανού πρέσβη στις ΗΠΑ διεξάγει το Foreign Office.

Στις αναφορές του σερ Κιμ Ντάροχ που διέρρευσαν στην εφημερίδα Mail on Sunday, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζεται «αδέξιος», «ανίκανος» και «ανασφαλής».

Ο Βρετανός διπλωμάτης σημειώνει επίσης ότι ο Λευκός Οίκος έχει καταστεί «μοναδικά δυσλειτουργικός» υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ λόγω «άγριων εσωτερικών έριδων και χάους». Αμφιβάλλει δε για το κατά πόσο η αμερικανική κυβέρνηση αυτού του προέδρου «θα φανεί ποτέ να είναι ικανή».

Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως ο σερ Κιμ «δεν έχει υπηρετήσει καλά το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, τήρησε αποστάσεις από τον πρεσβευτή λέγοντας ότι διατύπωνε «προσωπικές απόψεις».  

Ο κ. Χαντ πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι η άποψη της βρετανικής κυβέρνησης. Δεν είναι η δική μου άποψη. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπό τον πρόεδρο Τραμπ η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι μόνο εξαιρετικά αποτελεσματική, αλλά και ο καλύτερος δυνατός φίλος για το Ηνωμένο Βασίλειο στη διεθνή σκηνή».

Ο σερ Κιμ Ντάροχ αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων στα υπομνήματά του ότι για να επικοινωνήσει κανείς με τον Αμερικανό πρόεδρο πρέπει να μιλά «απλά, ακόμα και απότομα».

Χαρακτηρίζει την αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράν «ασυνάρτητη, χαοτική» και αμφισβητεί για την ειλικρίνεια της εξήγησης που έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ για την ανάκληση απόφασης επίθεσης κατά της Τεχεράνης προ εβδομάδων. 

Κατά τον σερ Κιμ ο κ. Τραμπ ενήργησε με το μυαλό στραμμένο στις εκλογές του 2020 και την προηγούμενη δέσμευσή του να μην εμπλέξει τις ΗΠΑ σε στρατιωτική επιχείρηση στο εξωτερικό.

Ο Βρετανός διπλωμάτης σχολιάζει επίσης αναφορικά με τις κατηγορίες περί συμπαιγνίας του προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία ότι «το χειρότερο δεν μπορεί να αποκλειστεί».
 

Δειτε Επισης

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στη Νάπολη-Σε περιοχή με συνεχή ηφαιστειακή δραστηριότητα
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Πυκνώνουν οι αναφορές για επιδείνωση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Αυστραλία-«Επιδημία η βία κατά των γυναικών»
Στοπ στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία-Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ