Bουλευτές ζητούν από την Αίγυπτο να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με Βρετανούς αρχαιολόγους

Αιγύπτιοι και Βρετανοί βουλευτές ζητούν από την Αίγυπτο να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με τις βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές, μετά την πώληση της κεφαλής του Τουταγχαμών από τον Οίκο Christie`s στο Λονδίνο.
 
Απρόβλεπτες μπορεί να είναι συνέπειες όσον αφορά τη συνεργασία της Αιγύπτου με βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές που δραστηριοποιούνται στη Χώρα του Νείλου, από το πρόσφατο γεγονός της δημοπρασίας και της πώλησης που τελικά πραγματοποιήθηκε για την κεφαλή του Τουταγχαμών από τον Οίκο Christie’s, στο Λονδίνο.
 
Οι βουλευτές των δύο χωρών, μέσα από ανακοίνωσή τους που παρουσιάζει η «Αλ Αχράμ», εκφράζουν την έκπληξή τους «για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αίγυπτο να αποδείξει ότι αντικείμενα όπως η κεφαλή του βασιλιά Τουταγχαμών είναι αιγυπτιακά, απαιτώντας από τον ιδιοκτήτη, και όχι αυτόν που έκλεψε, να αποδείξει την κυριότητα».
 
Τα μέλη της εν λόγω Μεικτής Κοινοβουλευτικής Ομάδας «κάλεσαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με τις βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, καλώντας και τη βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί για να σταματήσει την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων».
 
Παράλληλα, τονίζεται μέσα από την ίδια δήλωση ότι «η πώληση αιγυπτιακών αντικειμένων παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις της UNESCO που απαγορεύουν την παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταβίβαση κυριότητας πολιτιστικών αγαθών και οι οποίες επιτρέπουν επίσης στην Αίγυπτο να ανακτήσει παράνομα λαθραία αντικείμενα που είναι καταχωρημένα σε διεθνή μουσεία».
 
Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια έναν τεράστιο αγώνα επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων της και κατόρθωσε να ανακτήσει 1.100 αντικείμενα το 2016 και το 2017 από 20 χώρες.
 
Τέλος, η μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε τη λύπη της και για «τη σιωπή της ΟΥΝΕΣΚΟ σε αυτό το επαναλαμβανόμενο έγκλημα κατά τρόπο που να αμφισβητείται η αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα
Σχεδόν 100.000 Παλαιστίνιοι καλούνται να εκκενώσουν την Ράφα-«Περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση»
Τρεις νεκροί στην Ουκρανία από ρωσικές επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων
Νέα επιχείρηση της Αστυνομίας σε πανεπιστήμιο στο Λος Άντζελες μετά από χαοτική μέρα συλλήψεων
Στους 78 οι νεκροί και στους 105 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Ως τζαμί θα λειτουργεί ο βυζαντινός ναός της Μονής της της Χώρας
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Δασκάλα συνελήφθη για αποπλάνηση εντεκάχρονου μαθητή της στις ΗΠΑ-Τα μηνύματα που αντάλλαξαν
Τα πτώματα τριών τουριστών εντοπίστηκαν σε πηγάδι στο Μεξικό-Φέρουν τραύματα από σφαίρες