Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη των Κρατών Μελών της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σε σχέση με το «μνημόνιο» που υπέγραψε η Τουρκιά με τη Λιβύη, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΣΕΥ στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος, τόνισε ότι οι 28 συζήτησαν για το εν λόγω μνημόνιο και από τη συζήτηση προέκυψε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας για τα Κράτη Μέλη. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος είχε ήδη τοποθετηθεί σχετικά με γραπτή δήλωση, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη αυτού του κειμένου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρφώνει Άγκυρα και Τρίπολη στον Γκουτέρες ο Πρόεδρος της λιβυκής Βουλής
 
Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, καταδίκασε την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης που φέρεται να επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι το μνημόνιο, ανάμεσα σε άλλα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία απολύτως νομική βάση. 
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίου αμυντικής συνεργασίας, προκαλεί ανησυχία και σε άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα υποσκάπτει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που να επιτρέψουν τη σύγκληση Συνόδου για να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης.  Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας ακολουθούν τα όσα η Άγκυρα παράνομα πράττει εδώ και μήνες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα οποία η ΕΕ έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου.

Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί Εξωτερικών προέβησαν σε ανασκόπηση της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η ΕΕ οφείλει να συνεχίσει να πρωτοστατεί στο θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενεργώντας με γνώμονα την πλήρη εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μακριά από πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών. 

Λαμβάνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ στον καθορισμό της προσέγγισης της ΕΕ για την περιοχή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η στρατηγική άλλων διεθνών δρώντων στην Αφρική.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Josep Borell, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση της νέας Επιτροπής στην εφαρμογή και υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Borrell αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της PESCO καθώς και για θέματα της Μέσης Ανατολής.

Ενωρίτερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, με φιλοξενούμενους τον Υπουργό Εξωτερικών της Βορείου Μακεδονίας και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι «ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την παραβίαση της συμφωνίας του Σκυράτ, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», επεσήμανε.

«Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε.

«Πρέπει να πω ότι βρήκαμε ευρύτατη στήριξη, από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, από την Κύπρο", σημείωσε. "Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό τον κ.Ντι Μάγιο συνεννοηθήκαμε για μια άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας», τόνισε.
 
Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων.

Δειτε Επισης

Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες στη Λεμεσό-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Καταζητούνται δύο πρόσωπα για τη συμπλοκή και τον εντοπισμό όπλων στη Λευκωσία (pic)
Απόρριψη αναπομπής περί Αστυνομίας νόμου αποφάσισε η Επιτροπή Νομικών
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ