Απειλές κατά παντός εκτοξεύει ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε ερευνητικής δραστηριότητας για υδρογονάνθρακες «χωρίς άδεια» σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί μετά τη σύναψη της επίμαχης συμφωνίας της με τη Λιβύη, η οποία επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ουδείς μπορεί να διεξάγει αυτού του είδους τις δραστηριόηττες στη ζώνη της υφαλοκρηπίδας μας χωρίς την άδειά μας. (Αν συμβεί κάτι τέτοιο), εννοείται πως θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν», δήλωσε ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.

Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο A Haber, ο Tούρκος Yπουργός παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία έχει διευρυνθεί σημαντικά βάσει των όρων της συμφωνίας που η Άγκυρα υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Ετοιμάζει αντίποινα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον οποιωνδήποτε κυρώσεων μπορεί να επιβάλουν οι ΗΠΑ για την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών αμυντικών συστημάτων, ενώ πρόσθεσε πως η Βρετανία συμφώνησε να επιταχύνει το κοινό πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθουμένου TF-X ανταποκρινόμενη στις τουρκικές αμυντικές ανάγκες.

Οι Αμερικανοί βουλευτές θα ψηφίσουν αργότερα σήμερα --και πιθανόν θα υιοθετήσουν, όπως σημειώνει το Ρόιτερ-- ένα αμυντικό νομοσχέδιο που καλεί για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να προμηθευθεί το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Στη συνέντευξή του στο A Haber, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως οποιεσδήπτοε αμερικανικές κυρώσεις θα βλάψουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και επανέλαβε μια απειλή για αντίποινα. «Οι αμερικανοί νομοθέτες πρέπει να καταλάβουν πως δεν θα καταφέρουν τίποτε με την επιβολή κυρώσεων. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μας πλησιάσουν θετικά, θα αντιδράσουμε επίσης θετικά. Όμως, αν πάρουν αρνητικά (μέτρα) εναντίον μας, τότε θα απαντήσουμε σ' αυτά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι ανοικτή σε εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά την αγορά εκ μέρους της των αμερικανικών μαχητικών αεριωθουμένων F-35, περιλαμβανομένων επιλογών προερχόμενων από τη Ρωσία. Δήλωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν την επιτάχυνση του κοινού προγράμματος για το μαχητικό αεριωθούμενο TF-X ώστε να ανταποκριθεί στις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας.

«Αγοράσαμε τους S-400 επειδή η πιο κατάλληλη προσφορά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήρθε από τη Ρωσία. Μέχρι να αρχίσουμε να τα παράγουμε οι ίδιοι, η εναλλακτική στο F-35 μπορεί να είναι η ρωσική αγορά, όμως είμαστε ανοικτοί και σε άλλες εναλλακτικές επιλογές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Τόνισε μάλιστα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και την πυραυλική βάση του Κιουρεσίκ στην περίπτωση κυρώσεων. 

Συμφωνίες με τους γείτονες στα δικά της μέτρα
Η Τουρκία είναι έτοιμη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ελλάδα για να επιλύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου, δήλωσε, περαιτέρω, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
 
«Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, είμαστε υπέρ μίας προσέγγισης που μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών υπό το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας που υπογράφει νομικά άκυρες συμφωνίες, εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές εντάσεις σε άλλες χώρες, και στέλνει τα πλοία της να προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ άλλων κρατών.
 
Περαιτέρω ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία μπορεί να υπογράψει θαλάσσιες συμφωνίες με όλες τις χώρες που έχουν ακτές στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου.
 
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η τουρκική ανάγνωση δεν είναι συμβατή με το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού η Άγκυρα επιλέγει μόνο τα σημεία που της επιτρέπουν να μετατρέψει την Μεσόγειο σε «τουρκική λίμνη», κατά τον διακαή της πόθο, και όχι το σύνολο των προνοιών, που αν εφαρμόζονταν θα της απέδιδαν πολύ λιγότερη θάλασσα από αυτήν που διεκδικεί.
 
Ως εκ τούτου, γίνεται κατανοητό πως η πρόσκληση της Άγκυρας στους γείτονες αφορά συμφωνίες στη βάση της στρεβλής της αντίληψης και όχι πραγματική πρόθεση εφαρμογής των διεθνών κανόνων. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι από την εξίσωση αποκλείεται η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς αφενός δεν την αναγνωρίζει ως κράτος και αφετέρου δεν της αναγνωρίζει δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, επειδή είναι νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατά το δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής η συζήτηση για την Τουρκία

Πηγή: ΑΠΕ/Ελεύθερος Τύπος/Καθημερινή gr

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους