Πληθαίνουν οι καταδίκες των τουρκικών παρανομιών στην ΑΟΖ μας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για εξασφάλιση πολιτικής και διπλωματικής υποστήριξης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, από εταίρους και φιλικά διακείμενα κράτη, στο πλαίσιο της αντίδρασης έναντι των νέων τουρκικών παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Σήμερα υπήρξε αντίδραση από μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις της περιοχής, την Αίγυπτο, η οποία υπενθυμίζεται ότι συμμετέχει στα περιφερειακά ενεργειακά σχήματα και έχει άμεσο ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος Σίσι ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε μερικά εικοσιτετράωρα τους Νίκο Αναστασιάδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, από την οποία αναμένεται επίσης να προκύψει μία ισχυρή καταδίκη των τουρκικών παρανομιών.
 
Το Κάιρο υιοθέτησε ξεκάθαρη γλώσσα, τονίζοντας ότι «επαναβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των πόρων της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων». Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
 
Την ανησυχία της για τις τουρκικές παραβιάσεις στις κυπριακές θάλασσες εξέφρασε και η Ρωσία. «Προτρέπουμε την αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση και σε δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέτρα», δήλωσε η Μόσχα, η οποία είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.
 
Χθες η Κυβέρνηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την Αθήνα, οι οποίες ήταν προϊόν συνεννόησης με την ελληνική Κυβέρνηση.
 
Σήμερα, μάλιστα, επί του θέματος επανήλθε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία, τονίζοντας ότι οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. "Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές", δήλωσε η Τζούντιθ Γκάρμπερ, λέγοντας ότι η χώρα της θα συνεχίσει να διασφαλίζει αυτούς τους κανόνες.
 
Δημόσιες παρεμβάσεις έκαναν και τα Υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας, από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες Total και Eni αντίστοιχα, που αποτελούν και σημαντικούς εταίρους στην Ε.Ε. Οι δύο χώρες καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες και με κοινή δήλωση των αντιπροσωπιών τους  στο πλαίσιο της 18ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.
 
Στο πλευρό της Κύπρου στέκεται από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες που καταβάλλει η Λευκωσία προς διάφορες διπλωματικές κατευθύνσεις.
 
Θετική υπήρξε και η ανταπόκριση από της Βρυξέλλες την Παρασκευή, για να ξανανοίξει το ζήτημα στα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς έχει ήδη ενταχθεί στην ατζέντα τόσο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Δειτε Επισης

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο
Συνάντηση του Κέντρου Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου με τον ΠτΔ
N. Παπαδόπουλος: Οι προτάσεις ΕΛΑΜ θα κάνουν την Κύπρο πιο ελκυστική για μετανάστες
Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα