Οι απανωτές εξαφανίσεις ανηλίκων, τα ερωτήματα και οι θέσεις των αρμοδίων

Το φαινόμενο της εξαφάνισης παιδιών είτε από παιδικές στέγες, είτε από το σπίτι τους βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε έξαρση, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα και οφείλει να προβληματίσει τους αρμοδίους.
 
Το τελευταίο διάστημα τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα η εγκατάλειψη από ανήλικους των χώρων διαμονής τους. Ωστόσο, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, το φαινόμενο «κτύπησε» κόκκινο, αφού συνολικά οκτώ ανήλικοι έφυγαν από παιδικές στέγες σε Λευκωσία και Λεμεσό.
 
Κάποιοι απ’ αυτούς ίσως να το έκαναν για πρώτη φορά, ενώ άλλοι έχουν μετατρέψει σε συνήθειο την εγκατάλειψη των χώρων διαμονής τους. Το γεγονός αυτό, «φωνάζει» ότι υπάρχει πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης, είτε στα ίδια τα παιδιά είτε στους χώρους όπου διαμένουν. 
 
«Ιδρύματα ανοιχτού τύπου»
 
Μιλώντας στον REPORTER, η λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Λουκία Τυλληρίδου, ανέφερε ότι τα ιδρύματα που λειτουργούν είναι ανοιχτού τύπου και η προσπάθεια είναι το περιβάλλον να είναι οικογενειακό για τα παιδιά.
 
Σε ότι αφορά στις εξόδους που παίρνουν τα παιδιά, η κ. Τυλληρίδου ανέφερε ότι συμφωνούνται με τους ιδρυματικούς λειτουργούς. Υποστήριξε δε, ότι δεν εξαφανίζονται παιδιά μόνο από στέγες ανηλίκων, αλλά αυτό συμβαίνει και με ανήλικους που διαμένουν με τις οικογένειες τους.
 
Η διαδικασία που ακολουθείται όταν εντοπιστούν
 
Όταν κάποιος ανήλικος, δεν επιστρέψει στο χώρο διαμονής του κατά τον καθορισμένο χρόνο, για την υπόθεση ενημερώνεται η Αστυνομία, η οποία ξεκινά έρευνες προς εντοπισμό τους.
 
Αφότου εντοπιστούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας Χρήστο Ανδρέου, οι Αρχές βεβαιώνονται ότι οι ανήλικοι είναι καλά στην υγεία τους, ζητούν εξηγήσεις για τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκαν και διαπιστώνουν κατά πόσον έχουν πέσει θύματα οποιασδήποτε παράνομης ή εγκληματικής ενέργειας.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέου, είναι υποχρέωση του ανακριτή να διαπιστώσει, αν η απουσία του ανήλικου δεν σχετίζεται με κάποια παράνομη πράξη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μετείχε σε κάποιο έγκλημα, διερευνάται υπόθεση εναντίον του.
 
«Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε παράνομη πράξη, γίνεται καταχώρηση, αποσύρεται από τον κατάλογο των ελλειπόντων προσώπων και ο φάκελος αρχειοθετείται», ανέφερε ο κ. Ανδρέου.
 
Η συγκεκριμένη διαδικασία αναπτύχθηκε στη βάση νέου πρωτοκόλλου που ετοίμασε η Αστυνομία, μετά την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά.
 
Αμείλικτα ερωτήματα...
 
Αν κάποιο παιδί και ω μη γένοιτο πάθει κάτι, τότε ποιος θα φέρει την ευθύνη;
 
Θα πρέπει να περιμένουμε να συμβεί κάτι κακό, για να λάβουμε μέτρα που θα βάλουν φρένο σε αυτό το φαινόμενο;
 
Σε περίπτωση που κάποια από τα παιδιά εξαφανίζονται για να κάνουν για παράδειγμα χρήση ναρκωτικών, υπάρχουν οι μηχανισμοί που μπορούν να το διαπιστώσουν;
 
Όταν επιστρέψουν, γίνεται κάποιου είδους διαχείριση και στήριξη τους, για να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές; Τυγχάνουν, δηλαδή, της ανάλογης στήριξης;
 
Ας ελπίσουμε να μην βρεθούμε ενώπιον καταστάσεων, που θα μας αναγκάσουν και πάλι να αναζητήσουμε ευθύνες κατόπιν εορτής.    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο