Υπουργείο Υγείας: Το 31% του κυπριακού πληθυσμού είναι καπνιστές

Οι βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντικές και στην Κύπρο, εφόσον υπολογίζεται ότι 31% του πληθυσμού είναι καπνιστές, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μη Καπνίσματος (31 Μαΐου), το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι φετινός στόχος της εκστρατείας του, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μη Καπνίσματος, είναι η ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού, όπως αυτές προκύπτουν από τη νομοθεσία για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του 2017.

Συγκεκριμένα, η νομοθεσία τονίζει πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων και των χώρων εκδηλώσεων για ανήλικους με στόχο την προστασία τους από τις βλαβερές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος και από την πιθανότητα μίμησης της καπνιστικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως μέσα από τη νομοθεσία προωθείται η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εφόσον η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες χώρες έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου στον χώρο εργασίας με ποσοστό 55%.

«Με την εφαρμογή του άκαπνου χώρου εργασίας, βαδίζουμε προς την διασφάλιση της υγείας του εργατικού δυναμικού είτε αυτοί είναι καπνιστές είτε μη καπνιστές.

Επιπρόσθετο όφελος αποτελεί η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς και τους περισσότερους εξωτερικούς χώρους των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας», αναφέρει.

Επιπλέον, προσθέτει πως «κατόπιν ειδικών διευθετήσεων σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και Κέντρα Υγείας παγκύπρια, το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένους σηματοδοτημένους εξωτερικούς χώρους, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι είσοδοι των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας μας δεν δηλητηριάζονται από τους επιβλαβείς ρύπους του καπνού, καλλιεργώντας ταυτόχρονα κοινωνική συνείδηση γύρω από την καθαριότητα και τον σεβασμό των νοσηλευτηρίων μας».

Συμπληρωματικά τονίζει ότι η νέα νομοθεσία εμπεριέχει και την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε όλους τους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος (εσωτερικούς και εξωτερικούς) με γνώμονα την καλλιέργεια ενιαίας κουλτούρας στα θέματα του καπνού.

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με διάφορους άλλους φορείς, σχεδιάζει και εφαρμόζει Προγράμματα Διακοπής του Καπνίσματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του 2017, τα προγράμματα είχαν 701 αιτήματα, σημειώνοντας 41% αύξηση σε σχέση με το 2016.

«Εξ αυτών οι 472 προσήλθαν στα προγράμματα είτε για ενημέρωση είτε για διακοπή του καπνίσματος. Από τα άτομα τα οποία έθεσαν ως στόχο την διακοπή του καπνίσματος παρατηρήθηκε επιτυχία 43%, η οποία είναι στα αναμενόμενα πλαίσια σύμφωνα με τον ΠΟΥ», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα