Μείζον πρόβλημα η αξιοπρεπής στέγαση αιτητών ασύλου στην Κύπρο

Με λιγότερο από το 10% των αιτούντων ασύλου στην Κύπρο να φιλοξενείται στο Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου, η αξιοπρεπής στέγαση είναι το μείζον και πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αιτούντες για άσυλο, σύμφωνα με νέα έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με θέμα "Οι συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο".

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας, οι ανεπάρκειες των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία της έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό σοβαρές ανησυχίες και για να αποκτήσει μια βαθιά γνώση των προβλημάτων ως βάση για τη χάραξη μιας μελλοντικής πορείας, αυτή ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να διεξαγάγει μια εκτενή μελέτη σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη χώρα, εστιάζοντας σε πέντε βασικούς τομείς: την απασχόληση, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την κοινωνική βοήθεια και τις κοινοτικές σχέσεις.

`Οπως αναφέρεται, η μελέτη περιλάμβανε έρευνα γραφείου, ατομικές και ομαδικές συνεντεύξεις με περίπου 600 αιτούντες άσυλο σε ολόκληρη τη χώρα και περαιτέρω συνεντεύξεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ΜΚΟ και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους. Από αυτές τις συνεντεύξεις και την προσεκτική μελέτη της σχετικής νομοθεσίας, πολιτικών και πρακτικών, οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν πώς λειτουργούν οι υφιστάμενοι τρόποι υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο μέσα το ευρύτερο εθνικό σύστημα ασύλου και τις συναφείς πολιτικές και διαδικασίες, αναφέρεται.

"Η γενική εικόνα που προκύπτει από αυτή τη μελέτη δεν είναι ενθαρρυντική. Με λιγότερο από το 10% των αιτούντων ασύλου στη χώρα να φιλοξενείται στο Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου, η αξιοπρεπής στέγαση είναι το μείζον και πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αιτούντες ασύλου", σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μια πρόσθετη σημαντική δυσκολία που εντοπίστηκε ήταν η μακρά περίοδος αναμονής πριν από την άδεια εργασίας των αιτούντων άσυλο, καθώς και οι τομείς απασχόλησης που περιορίζονται στη συνέχεια. Αυτά τα ήδη ευάλωτα άτομα και οι οικογένειες τους που αδυνατούν να εργαστούν ή δεν μπορούν να βρουν εργασία, στερούνται βασικών υλικών αγαθών. Επίσης, το ύψος της κοινωνικής βοήθειας που λαμβάνουν σε κουπόνια είναι πολύ χαμηλότερο από το εθνικό όριο κινδύνου της φτώχειας.

"Αυτή η έκθεση δεν είναι απλά μια ακαδημαϊκή έρευνα", δήλωσε ο Damtew Dessalegne, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, "αλλά κυρίως πρόσκληση για δράση για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων ασύλου κατά τρόπο που επιβεβαιώνει την αξία του ασύλου. Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, καθώς και οι υποστηρικτές των προσφύγων θα βρουν στη μελέτη αυτή τροφή για σκέψη. "

Η έκθεση κοινοποιήθηκε ήδη στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 1000 -1200 στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Σε δύο μέτωπα οι έρευνες για την βουτιά θανάτου του 24χρονου στη Λεμεσό-Παραλήφθηκαν οι φάκελοι
Η θεσμική αντιπαράθεση, οι αναπόφευκτες πολιτικές αποφάσεις και οι μεταρρυθμίσεις στα σκαριά
Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά η χαλάρωση κινήτρων για επανεγκατάσταση-Ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα