Κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βλέπει η Handelsblatt

Με τίτλο «Σύλληψη δύο στρατιωτών θα μπορούσε να κλιμακώσει την κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και υπότιτλο «Μετά από διάβαση των συνόρων, δύο στρατιώτες συνελήφθησαν. Η τουρκική ηγεσία θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο»,  η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt,αναφέρεται στη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα ελληνο-τουρκικά σύνορα μπορεί να εξελιχθεί σε διπλωματική καταστροφή: Δύο Έλληνες στρατιώτες, μετά την μη επιτρεπόμενη διάβαση των συνόρων με την Τουρκία, συνελήφθησαν και βρίσκονται πλέον στη φυλακή με την κατηγορία της κατασκοπείας, γράφει, μεταξύ άλλων.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων των δύο στρατιωτών να απελευθερωθούν, μετέδωσαν τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ. Αντ’ αυτού η εισαγγελία συνεχίζει την εξέταση της κατηγορίας περί πραγματικής ή αποπειραθείσας στρατιωτικής κατασκοπείας, καθώς και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο στα σύνορα των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. Κάπου-κάπου χάνουν το δρόμο τους στρατιώτες κι από τις δύο χώρες. Μερικές φορές ακόμα και βοσκοί αφήνουν τα πρόβατά τους να βόσκουν στα λιβάδια του γείτονα. Τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονταν μέχρι τώρα ειρηνικά, έγραψε η αρθρογράφος της „Hürriyet“, Αριάνα Φερεντίνου. «Και σ’ αυτό το περιστατικό αυτό σκέφτηκαν όλοι από την ελληνική πλευρά».

Τώρα όμως, η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική. Η φυλάκιση των δύο στρατιωτών δείχνει ότι η Τουρκία φοβάται κίνδυνο φυγής και ότι οι δύο στρατιώτες μπορεί να κρατηθούν για έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό: Ως ενέχυρο, για να γίνουν παραχωρήσεις για άλλα θέματα από την Αθήνα.

Στην πραγματικότητα βέβαια, δεν επικρατεί πολεμική κατάσταση μεταξύ των δύο ιστορικά εχθρευόμενων συμμάχων, αλλά εδώ και αρκετό καιρό επικρατούν αυξανόμενες εντάσεις. Η Αθήνα και η Άγκυρα ερίζουν για τη συνοριακή γραμμή και τις οικονομικές ζώνες στο Αιγαίο. Επίμαχα παραμένουν και τα κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο, καθώς και το στρατιωτικό καθεστώς πολλών νησιών του Αιγαίου. Το 1996 έφτασαν σχεδόν σε πόλεμο, επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία εγείρουν αξιώσεις για τις ακατοίκητες βραχονησίδες των Ιμίων στο ανατολικό Αιγαίο…

Τώρα ξαναφουντώνει η διαμάχη για τα Ίμια. Το Φεβρουάριο, η τουρκική ακτοφυλακή εμβόλισε στα Ίμια ελληνικό περιπολικό πλοιάριο. Ο Τούρκος αρχηγός της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu απειλεί μάλιστα να κατακτήσει 18 νησιά του Αιγαίου, όταν έλθει στην εξουσία. Αλλά και στην Κύπρο εμπόδισαν τον περασμένο μήνα πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία ένα ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων να αναζητήσει φυσικό αέριο στις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει τη συμμετοχή της σε κοιτάσματα πετρελαίου, εφόσον ανακαλυφθούν.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική, την οποία ορισμένοι θα χαρακτήριζαν αυτοσυνειδητοποιημένη, άλλοι όμως επιθετική. Μετά τη ματαίωση του πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, η ηγεσία της Άγκυρας αναζητά τους υπαίτιους της βίαιης εξέγερσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 250 απλοί πολίτες.
 

Δειτε Επισης

Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του
Ζευγάρι Ελλήνων στην Αλβανία βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του-Δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης
Ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας θα ασκήσει έφεση στο βούλευμα αποφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου
Νονός κατηγορείται ότι βίαζε το βαφτιστήρι του επί τρία χρόνια -Ακόμη δύο καταγγελίες εις βάρος του
Τη δημιουργία σταθμού προσαιγιάλωσης οπτικών ινών στην Κρήτη ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ
Οι παράγοντες που έλαβε υπόψη του το δικαστικό Συμβούλιο για την αποφυλάκισή του Μιχαλολιάκου
Δεκαοκτάχρονος στην Κρήτη κατήγγειλε τον νονό του για ασελγείς πράξεις σε βάρος του όταν ήταν ανήλικος
Μητέρα, γιαγιά και εγγόνια παρασύρθηκαν από όχημα στην Ελλάδα-Σε κρίσιμη κατάσταση πεντάχρονος
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Αυτοί είναι οι οκτώ της εγκληματικής οργάνωσης για συμβόλαια θανάτου της Greek Mafia