Βίτσας: Παραλογισμός η Άγκυρα να δημιουργήσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ

 
H τουρκική ηγεσία προβαίνει σε λεονταρισμούς, αλλά θα ήταν παραλογισμός να βάλει πρακτικά εμπόδια και να επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατία. Αυτό ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας είναι πολυεπίπεδη και λαμβάνει υπόψιν όλα τα ενδεχόμενα.
 
Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βίτσας εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η Άγκυρα «δεν θα ρισκάρει να εισπράξει μια ήττα», όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Αθήνας στο ενδεχόμενο εμφάνισης του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου “Deepsea Metro II” στην περιοχή. Η Κύπρος είναι «θωρακισμένη» από το διεθνές δίκαιο και «από ένα τυχόν τουρκικό τυχοδιωκτισμό ο μόνος χαμένος θα είναι η ίδια Τουρκία», υπογράμμισε.

 
Αναφερόμενος εξάλλου στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η στασιμότητα δεν οδηγεί πουθενά.
 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέπτεται την Κύπρο και μεταξύ άλλων θα παραστεί την Τρίτη στην τελετή παραλαβής των λειψάνων πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων», με σκοπό τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα.
 
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες αποτελούν πόλους σταθερότητας μέσα σε μια τόσο ασταθή περιοχή, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. «Το γεγονός αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για μια οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», είπε.
 
Αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο κ. Βίτσας είπε ότι αποτελεί «αναφαίρετο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα ενός κυρίαρχου - αν και μερικώς ακρωτηριασμένου λόγω κατοχής - κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αξιοποίηση, με όποιον τρόπο αυτό κρίνει ως καταλληλότερο, των φυσικών του πόρων», προσθέτοντας παράλληλα ότι το δικαίωμα αυτό είναι κατοχυρωμένο από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
 
«Το δικαίωμα αυτό η Κύπρος το ασκεί έχοντας δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας, που το αποτελούν οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων, οι οποίες συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα. Νομίζω ότι η τουρκική ηγεσία διαθέτει επαρκές απόθεμα νοημοσύνης ώστε να μην στραφεί εναντίον όλων», σημείωσε.
 
Υπογράμμισε ακόμη ότι το θέμα της προστασίας του δικαιώματος αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα διπλωματικό ζήτημα, είναι θέμα συσχετισμών συμφερόντων και ακολουθεί η στρατιωτική του διάσταση».
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο