Κομισιόν: Έκθεση για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στα 28 κράτη μέλη

Έκθεση επισκόπησης της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με στοιχεία για τα 28 κράτη μέλη δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν, σημειώνοντας που το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ υπολείπεται των υποχρεώσεών του και προτείνοντας λύσεις.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η  πλήρης εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 50 δισ ευρώ ετησίως από την οικονομία της ΕΕ σε δαπάνες υγείας και σε άμεσο κόστος για το περιβάλλον. 

Η έκθεση εξετάζει όλα τα σημεία της εφαρμογής της νομοθεσίας, από την ποιότητα του αέρα ως την αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης.  Περιλαμβάνει δε, 28 εκθέσεις (μία ανά χώρα), όπου αναπτύσσονται τα πλεονεκτήματα, οι ευκαιρίες και οι αδυναμίες κάθε χώρας, πολιτικά συμπεράσματα των εκθέσεων ανά χώρα και εξετάζονται οι κοινές τάσεις σε τομείς όπως η ποιότητα του αέρα, η διαχείριση των αποβλήτων και η κυκλική οικονομία, η ποιότητα των υδάτων και η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας και συστάσεις για βελτιώσεις προς όλα τα κράτη μέλη.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι  23 από τα 28 κράτη μέλη –και συνολικά σε περισσότερες από 130 πόλεις σε όλη την Ευρώπη– εξακολουθεί να σημειώνεται υπέρβαση των προτύπων για την ποιότητα του αέρα. Οι μεταφορές αποτελούν βασική αιτία των προβλημάτων ποιότητας του αέρα. Οι δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού θορύβου, τη δεύτερη σοβαρότερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας, θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν.

Στον τομέα της ποιότητας και της διαχείρισης των υδάτων, τα περισσότερα κράτη μέλη δυσκολεύονται να επιτύχουν πλήρη συμμόρφωση ως προς τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ενώ έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες από την ΕΕ εναντίον 13 κρατών μελών. Οι συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων και τα επίπεδα ευτροφισμού εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη.

Ορισμένες βασικές αιτίες είναι κοινές σε πολλά κράτη μέλη: αναποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ των διοικητικών επιπέδων, ανεπαρκής δυναμικότητα και έλλειψη γνώσεων και στοιχείων.

Η επισκόπηση δείχνει ότι, στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η αποτροπή της δημιουργίας αποβλήτων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη, ενώ έξι από αυτά δεν έχουν κατορθώσει να περιορίσουν την υγειονομική ταφή των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων. Η πλήρης συμμόρφωση με την πολιτική της ΕΕ για τα απόβλητα μέχρι το 2020 θα μπορούσε να δημιουργήσει 400.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Παρά τις πολυάριθμες κατά τόπους επιτυχίες στον τομέα της φύσης και της βιοποικιλότητας, η εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση πρέπει να ενταθεί, όπως επιβεβαιώθηκε από τον έλεγχο καταλληλότητας των οδηγιών της ΕΕ για τα πτηνά και τους οικοτόπους. Στην αντίθετη περίπτωση, θα συνεχιστεί η απώλεια βιοποικιλότητας στην ΕΕ, κάτι που θα διακυβεύσει την ικανότητα των οικοσυστημάτων μας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων στο μέλλον, εκτιμά η Κομισιόν.

Δειτε Επισης

Πιστόλι και δέκα κιλά ναρκωτικά σε βαλίτσα και... βαρέλι ελιών (pics)
Συνελήφθη 29χρονος για απόπειρα φόνου που διαρπάχθηκε πριν ενάμιση χρόνο
Xειροπέδες σε τρεις για εκβιασμούς, απειλές και απόπειρα εμπρησμού στη Λάρνακα
Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, τελευταία ευκαιρία στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός
Άλλος ένας εμπρησμός-Παρέδωσαν στις φλόγες μοτοσικλέτα στη Λεμεσό
Στην Κύπρο 1.400 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες
Ανάρτηση πρόδωσε το μοντέλο που δολοφονήθηκε σε εστιατόριο-Bίντεο ντοκουμέντο από την εκτέλεσή της
H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά τoυ κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Πλήρωσε 23 φορές για να πάρει πίσω τη κατοχή γης που απώλεσε και... έχασε σχεδόν 13 χιλιάδες
Άγρια δολοφονία στην Ινδία-Έριξε τον κωφάλαλο γιο της σε ποτάμι με κροκόδειλους