Δήμευση περιουσιακών στοιχείων προϊόντων εγκλήματος χωρίς καταδικαστική απόφαση

Σε ένα νέο κανονισμό για δήμευση περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προϊόν εγκλήματος, προ της καταδικαστικής απόφασης, και σε πρόταση για αναθεώρηση του Κανονισμού για τη διεθνή δικαιοδοσία, αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας, συμφώνησαν οι 28 Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σημερινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου Ιωνά Νικολάου. Οι 28 αντάλλαξαν, επιπλέον, απόψεις για τη διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, την κρυπτογράφηση και τη συνεργασία των παρόχων τηλεπικοινωνιών με την Europol και την Eurojust.

Κατά την παρέμβασή στη συζήτηση για το νέο Κανονισμό για τις κατασχέσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, εξήρε τη σημασία του νέου πλαισίου που προτείνεται, το οποίο στηριζόμενο πάνω στο υφιστάμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο, παρέχει αυξημένες δυνατότητες στα κράτη μέλη τόσο για προληπτική όσο και για κατασταλτική δράση.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η δυνατότητα για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων χωρίς καταδικαστική απόφαση, αποτελεί ένα πολύ δυνατό όπλο στη φαρέτρα των αρμοδίων εθνικών αρχών για πρόληψη και καταστολή του διασυνοριακού εγκλήματος.

Περαιτέρω, η επέκταση του πεδίου εφαρμογής και η δυνατότητα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων σε άλλα κράτη μέλη, αποστερεί από όσους συμμετέχουν σε πράξεις οργανωμένου εγκλήματος που περιλαμβάνουν τη διαφθορά, τη δυνατότητα να αποκρύπτουν τα περιουσιακά στοιχεία που εξασφαλίζουν και τα οποία αποτελούν προϊόν παράνομης δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι οι Υπουργοί των κρατών μελών αποφάσισαν την υιοθέτηση νέων αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος, περιλαμβανομένης και  της διαφθοράς, τα οποία παρέχουν στα κράτη μέλη θα έχουν πια τη δυνατότητα για δήμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προϊόν εγκλήματος, χωρίς την εξασφάλιση προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης.

Η ρύθμιση αυτή, ουσιαστικά θα επιτρέπει στις διωκτικές αρχές να εξασφαλίζουν διατάγματα δήμευσης, τα οποία αν και θα συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, εντούτοις δεν θα εκδίδονται αποκλειστικά στα πλαίσια ποινικής διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να δρουν άμεσα, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία υπόπτων πριν από την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, γεγονός που θα λειτουργεί ως αποτρεπτικό μέτρο για πράξεις διαφθοράς.

Επίσης, η νέα πρόταση προβλέπει διευρυμένο πεδίο εφαρμογής, που επεκτείνει την εφαρμογή των αποφάσεων δήμευσης και σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονται εκτός της επικράτειας του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα απόκρυψης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις, παρέχουν πρόσθετα εργαλεία στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών, καθιστώντας τις διαδικασίες δίωξης πιο αποτελεσματικές και λιγότερο χρονοβόρες.

Όσον αφορά την πρόταση για αναθεώρηση του Κανονισμού για τη διεθνή δικαιοδοσία, αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επεσήμανε ότι η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης για κατάργηση της κήρυξης εκτελεστότητας σε όλες τις αποφάσεις γονικής μέριμνας.

Τόνισε μάλιστα ότι η λύση που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να έχει ως στόχο πάνω από όλα την προστασία των ίδιων των παιδιών, της διαφύλαξης της σχέσης τους με τους γονείς τους και την αποκατάσταση των σχέσεων αυτών το συντομότερο δυνατό.

Περαιτέρω, τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς επίσης και η μείωση του κόστους για τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα άρνησης, εξήγησε ότι οι λόγοι άρνησης θα πρέπει να είναι απόλυτα σαφείς και όσο το δυνατό πιο περιορισμένοι ώστε να μην οδηγούμαστε σε μια δεύτερη δίκη.

Τέλος, ο Ιωνάς Νικολάου επεσήμανε ότι για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να διαμορφώσουν τελική άποψη ως προς το ποιο θα είναι το σύστημα εκτέλεσης διασυνοριακών αποφάσεων, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που συνδέονται με το θέμα, όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός παράκαμψης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αποκρυπτογράφηση δεδομένων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι το θέμα είναι αλληλένδετο με το ζήτημα τήρησης τηλεπικοινωνιακών  δεδομένων, το οποίο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη στήριξη του για τα τεχνικά μέτρα που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση της 13ης Οκτωβρίου, και τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι υλοποίησής τους σε εθνικό επίπεδο.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο