ΥΠΑΜ: Κύπρος και Λίβανος εξετάζουν τρόπους εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων

Κύπρος και Λίβανος εξετάζουν τρόπους εμβάθυνσης των διμερών τους σχέσεων σε όλους τους τομείς, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βηρυτό.

Ο ΥΠΑΜ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Mishel Aoun και ακολούθως με τον Λιβάνιο ομόλογό του Yaacoub El Sarraf , στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκε Συμφωνία Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε  ότι Κύπρος και Λίβανος μοιράζονται μακροχρόνιες σχέσεις πραγματικής φιλίας, που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων σε μια ταραχώδη περιοχή. Ανέφερε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται με περηφάνια μια μακρά ιστορία, με πλούσιο πολιτισμό, επιτεύγματα αλλά και αγώνες επιβίωσης για ένα καλύτερο, ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για τους λαούς και την περιοχή μας.
 
`Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, σήμερα ενισχύουμε τη συνεργασία μας και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για να διερευνήσουμε τρόπους εμβάθυνσης των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, η ασφάλεια και η άμυνα αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους που προσδίδουν περαιτέρω αξία στην αμοιβαία επωφελής μας συνεργασία``, ανέφερε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται δύο μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Λιβάνου στη Λευκωσία, γεγονός που αποδεικνύει τη βούλησή μας να επεκτείνουμε και να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας.
Ανέφερε ακόμη ότι ο Λίβανος είναι στην πρώτη γραμμή της ζώνης του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία και διαδραματίζει βαρυσήμαντο ρόλο και είναι για αυτό που ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και ασφάλεια της χώρας και όχι μόνο.

``Και αυτό έχει καταδειχθεί με τις πρόσφατες επιτυχημένες επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου κατά της Daesh.
Ταυτόχρονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου είναι ένας ενοποιητικός θεσμός που τυγχάνει μεγάλου σεβασμού στη χώρα, και που πρέπει να υποστηριχθεί ως πυλώνας κρατικής κυριαρχίας και ενότητας``, ανέφερε ο κ. Φωκαϊδης.
 
Ο Υπουργός είπε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη για απτή στήριξη στο Λίβανο και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στον τομέα της μετανάστευσης, του εμπορίου, των επενδύσεων και της ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
``Η αστάθεια που χαρακτηρίζει σε περιφερειακό επίπεδο την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθιστά τη σταθερότητα του Λιβάνου απαραίτητη για την ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Ευρώπης. Η Κύπρος, ως Κράτος - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή, τόσο διμερώς όσο και τριμερώς με την Ελλάδα.
 
Το όραμά μας είναι να δούμε μια μέρα την ταραγμένη μας γειτονιά, να μετατρέπεται από ζώνη συγκρούσεων και διαιρέσεων σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για όλους``, ανέφερε ο Υπουργός.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι μόλις πρόσφατα η Κύπρος έχει παραδώσει την τέταρτη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου  και σήμερα υπογράφηκε Συμφωνία για την Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στην UNIFIL, καθώς και την υποστήριξη και την παροχή διευκολύνσεων στη Ναυτική δύναμη της αποστολής.
 
Ο ΥΠΑΜ είπε ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας εξετάστηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι περαιτέρω συνεργασίας, σε ό, τι αφορά την κοινή εκπαίδευση και τις κοινές ασκήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της θαλάσσιας ασφάλειας και της διαχείρισης κρίσεων.
 
Ο  κ. Φωκαΐδης συναντήθηκε και με τον Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου Στρατηγό Joseph Aoun. Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Saad Hariri πραγματοποιείται αύριο το πρωί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου