Ισόβια και από το Ανώτατο στον Παλάσκα για το φόνο στην Πέτρα του Ρωμιού

«Όχι» στην μείωση της ποινής του είπε το Ανώτατο δικαστήριο στην έφεση που υπέβαλε ο Κώστας Παλάσκας που κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο εκ προμελέτης του χρυσοχόου, Μιχαλάκη Δημητρίου, 67 χρόνων από την Λάρνακα, που διαπράχθηκε στις 31/ 10/12 σε ερημική περιοχή κοντά στην πέτρα του Ρωμιού.

Τον κατηγορούμενο πρόδωσαν οι κηλίδες αίματος που εντοπίστηκαν στο παντελόνι του, καθώς και οι τηλεφωνικές του συνομιλίες, οι οποίες τον τοποθέτησαν επιστημονικά στην σκηνή του εγκλήματος. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο το χέρι του φονιά όπλισαν οι άσχημες οικονομικές συνθήκες που είχε και τα διάφορα χρέη σε τράπεζες και ιδιώτες.

Το φονικό διαπράχθηκε σε ερημική περιοχή στην Πέτρα του Ρωμιού όταν δράστης και θύμα έκλεισαν ραντεβού για αγοραπωλησία χρυσαφικών.

Το χρονικό της εκτέλεσης

Σύμφωνα με τα ευρήματα του πρωτόδικου Δικαστηρίου, το θύμα δέχτηκε δύο πυροβολισμούς.  Ένα πυροβολισμό στην περιοχή της αριστερής μασχάλης με πορεία προς το κάτω μέρος του σώματος, ενώ ο δεύτερος έπληξε την άνω κρόταφοβρεγματική περιοχή. 

Το σκηνικό της δολοφονίας, όπως το Κακουργιοδικείο αποδέχτηκε, είναι ότι το θύμα υπέστη κάποιας μορφής επίθεση στο άνοιγμα της πόρτας του οδηγού και συγκεκριμένα κτύπημα στο κεφάλι που προκάλεσε αιμορραγία χωρίς να αποκλείονται άλλα κτυπήματα σ'  άλλα μέρη του σώματος.  Ακολούθως, κάπου μπροστά από το αριστερό μπροστινό φτερό του αυτοκινήτου του θύματος, το θύμα δέκτηκε τον πρώτο πυροβολισμό.  Το βέβαιο είναι ότι το θύμα στο στάδιο αυτό δεν ήταν όρθιο.

Σύμφωνα με την μαρτυρία των Ιατροδικαστών που δέχτηκε το Κακουργιοδικείο, το πιθανότερο είναι ότι το θύμα ήταν χαμηλά, γονατούσε ή καθόταν στο έδαφος και για κάποιο λόγο ανασήκωσε το αριστερό του χέρι προς το δράστη.  Ο 44χρονος Παλάσκας ήταν όρθιος και σκόπευε με κλίση προς τα κάτω και οι κάννες του όπλου εφάπτοντο κάτω από τη μασχάλη του ανυψωμένου αριστερού χεριού του θύματος.  Με την ανύψωση του χεριού ο κορμός του θύματος έγειρε προς το δράστη και τη στιγμή εκείνη ο δράστης πυροβόλησε.  Το θύμα έπεσε στο έδαφος και σύντομα μετά δέχτηκε τα χαριστική βολή στο κεφάλι.

Το Κακουργιοδικείο ήταν πεπεισμένο ως εκ του σημείου που στεκόταν ο δράστης, προκειμένου να επιτύχει το δεύτερο πυροβολισμό, πως αναμένετο ότι τα παπούτσια και τα κάτω ενδύματα του θα κηλιδώνονταν με αίματα του θύματος.  Το ίδιο και το όπλο του, τόσο κατά τον πρώτο όσο και κατά το δεύτερο πυροβολισμό.  Επίσης, ήταν η διαπίστωση του ότι ο δράστης μετά τη δολοφονία εισήλθε εις το αυτοκίνητο του θύματος από την πόρτα του συνοδηγού σε αναζήτηση των χρημάτων του θύματος.

Δεν έπεισε ο Παλάσκας

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Παλάσκα καταχώρησε 5 λόγους έφεσης.

Μεταξύ αυτών, η υπεράσπιση του ισοβίτη αμφισβήτησε τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και ότι επρόκειτο για προσχεδιασμένο έγκλημα.

Ωστόσο το Ανώτατο δικαστήριο ανέφερε ότι «τα αδιάσειστα στοιχεία μαρτυρίας αποκαλύπτουν ότι υπήρξε προσχεδιασμός εκ μέρους του 44χρονου για τον τόπο, τρόπο του φόνου, την επιλογή των φονικών οργάνων και την εξαφάνιση των ιχνών και τεκμηρίων του εγκλήματος σε συνάρτηση με τη διάπραξη του εγκλήματος της ληστείας».

«Ο Κώστας Παλάσκας, οπλισμένος με φονικά όργανα, όπλο τύπου φλοπέρ και φυσίγγια, συνάντησε το θύμα σε προκαθορισμένο σημείο συνάντησης, όπως τροχιοδρομήθηκε από τον ίδιο, με  τη ψευδή δικαιολογία της πώλησης χρυσού, πυροβόλησε αυτό δύο φορές, τη δεύτερη στο κεφάλι, με αποτέλεσμα τον θάνατο του. Η ληστεία του θύματος, το οποίο γνώριζε τον κατηγορούμενο, επιμαρτυρεί υπό τις συνθήκες, περαιτέρω στοιχείο προμελέτης θανάτωσης, αφού δεν είναι συμβατή με τη λογική, ληστεία προσώπου που θα αναγνώριζε αργότερα τον 44χρονο. Η αγορά από τον Παλάσκα προπληρωμένης κάρτας της ΜΤΝ η οποία χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο κατά τον ουσιώδη χρόνο, στις 31.12.2012, για επικοινωνία και διευθέτηση της συνάντησης με το θύμα σε συνάρτηση με την κατοπινή εξαφάνιση της, ενώ είχε στη διάθεση του για χρήση τουλάχιστον άλλη μια κάρτα κινητής τηλεφωνίας, την οποία χρησιμοποιούσε παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της 31.12.2012 και τα ψέματα του 44χρονου σχετικά με την  χρησιμοποίηση της κάρτας αυτής  και τις κινήσεις του, επιμαρτυρούν μαζί με τα άλλα στοιχεία προσχεδιασμό του εγκλήματος».

Παράλληλα δεν τέθηκε από πλευράς του κατηγορούμενου ότι θανάτωσε το θύμα ως αποτέλεσμα άλλης αιτίας, όπως πάλης ή στιγμιαίας έντονης συναισθηματικής φόρτισης ή άλλης ικανής δικαιολόγησης.  Αντίθετα, αυτός αρνήθηκε μέχρι τέλους, την οιανδήποτε συνάντηση του με το θύμα κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Η έφεση του Κώστα Παλάσκα απορρίφθηκε και ως εκ τούτου επικυρώθηκε η ποινή της δια βίου φυλάκισης.


 

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης εταιρείας-Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Στις 23 Μάϊου το πρώτο τετ α τετ ενώπιον Δικαστηρίου για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα vs Ελεγκτή
Έκτακτη σύσκεψη Υπουργείου Παιδείας με Αστυνομία για τα απειλητικά email στα σχολεία
Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών- Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο