Μέχρι 90 χιλιάδες ευρώ οι επιχορηγήσεις για αναπαλαιώσεις κτιρίων

Τα τελευταία χρόνια πολλά χωριά αλλά και οι πυρήνες των πόλεων μας άρχισαν να ομορφαίνουν αφού παλιά σπίτια κατασκευασμένα τα πρώτο μισό του 20ου αιώνα ή ακόμα και παλαιότερα, που ήταν ένα βήμα πριν την κατάρρευση με μεράκι και αρκετά χρήματα αναπαλαιώθηκαν  και σήμερα ομορφαίνουν τους πυρήνες των χωριών και τον πόλεων.

Ποια είναι η διαδικασία όμως για να κηρυχθεί ένα κτίριο διατηρητέο και ο ιδιοκτήτης να δικαιούται επιχορήγηση για την αναπαλαίωση;

Μια σειρά από οικονομικά κίνητρα βοηθούν τους ιδιοκτήτες παλαιών οικιών να προχωρήσουν σε αναπαλαίωση. Πρώτο στάδιο αποτελεί η κήρυξη ενός κτιρίου ως διατηρητέο. Σύμφωνα με το νόμο για να κηρυχθεί ένα κτίριο διατηρητέο χρειάζεται η έκδοση διατάγματος από τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών.

Διάταγμα Διατήρησης μπορεί να εκδοθεί για οικοδομές με ειδικό αρχιτεκτονικό, ιστορικό, κοινωνικό ή άλλο ειδικό ενδιαφέρον ή χαρακτήρα. Η τυπολογία, η μορφολογία και τα υλικά κατασκευής της οικοδομής, καθώς και τυχόν ιστορικά/κοινωνικά γεγονότα που σχετίζονται με αυτή, διαδραματίζουν ρόλο στην αξιολόγησή της. Σημαντικό κριτήριο αποτελεί και η θέση του κτιρίου, δηλαδή αν βρίσκεται σε χωρίο ή περιοχη που υπάρχουν κτίρια της ίδια η προγενέστερης περιόδου.

Τα οικονομικά κίνητρα
Το κράτος δέχεται αιτήσεις για αναπαλαίωση μέσα από μια διαδικασία πριν ή κατά τη διάρκεια του έργου. Σημειώνεται πως στα πρώτα στάδια τα χρήματα τα βάζει ο ιδιοκτήτης και αποζημιώνεται αργότερα μέσο της επιχορήγησης.

Τα οικονομικά κίνητρα για διατηρητέες οικοδομές χωρίζονται βασικά σε τρεις κατηγορίες, τα χρηματοδοτικά κίνητρα, τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και τα φορολογικά κίνητρα. Για να υπολογιστεί καταρχάς η χορηγία για την κάθε διατηρητέα οικοδομή που συντηρείται, πρώτα καθορίζεται το κόστος συντήρησής της που αναγνωρίζεται από το Κράτος.

Λαμβάνονται δύο τιμές υπόψη για τον καθορισμό του κόστους:

Η πρώτη τιμή είναι το πραγματικό κόστος της συντήρησης της οικοδομής, δηλαδή η κοστολόγηση με τις τιμές του εργολάβου, που εξασφαλίζεται ύστερα από την υποβολή προσφορών.

Η δεύτερη τιμή είναι το μέγιστο κόστος ανά τ.μ. βάσει της κοστολόγησης που καθορίζεται από το Κράτος για το αναγνωρισμένο εμβαδόν της οικοδομής, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση κινήτρων που έγινε το 2008.

Μέχρι 90 χιλιάδες ευρώ η επιχορήγηση

Ως μέγιστη τιμή ανά τ.μ. θεωρείται:
- €1200/τ.μ. για οικοδομές με εμβαδόν μέχρι 120 τ.μ.
- €1100/τ.μ. για οικοδομές με εμβαδόν από 121 τ.μ.- 1000 τ.μ.
- €700/τ.μ. για οικοδομές με εμβαδόν πάνω από 1001 τ.μ.

Σε όλες τις διατηρητέες οικοδομές που βρίσκονται στις περιοχές των Σχεδίων Ανάπτυξης των Αστικών Συμπλεγμάτων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς, η επιχορήγηση ανέρχεται στο 40% του αναγνωρισμένου κόστους συντήρησης.

Για όλες τις υπόλοιπες διατηρητέες οικοδομές, οι οποίες δεν επωφελούνται από το κίνητρο της μεταφοράς του υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης, η επιχορήγηση φτάνει το 50% του αναγνωρισμένου κόστους συντήρησης.

Το ανώτατο ποσό κατευθείαν χορηγίας από το Κράτος που δίνεται, δεν υπερβαίνει τα €90000. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει επίσης και το 50% της μελέτης /επίβλεψης του έργου μέχρι το ποσό των €4000, με ανώτατο ποσοστό αμοιβής το 10% του πραγματικού κόστους του έργου.

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης (από το Ειδικό Ταμείο Διατήρησης και από μεταφορά χαρισμένου συντελεστή δόμησης) δεν θα ξεπερνά το 50% του αναγνωρισμένου κόστους.
Ας θεωρήσουμε ότι μια οικοδομή έχει εμβαδόν 200τ.μ. με πραγματικό κόστος συντήρησης €180.000 και αμοιβή μελετητή €16.000. Το ανώτατο καθορισμένο κόστος από το κράτος είναι €1100/τ.μ. δηλαδή 1100 Χ 200τ.μ.= €220.000.

Άρα, το ανεγνωρισμένο κόστος συντήρησης είναι €180.000, που είναι το χαμηλότερο από τις δύο τιμές. Αν η οικοδομή αυτή είναι σε πόλη θα πάρει 40% χορηγία από τα €180.000 δηλαδή €72.000 συν €4.000 για το μελετητή και τη δυνατότητα να πουλήσει χαρισμένο συντελεστή για άλλα €14.000 για να συμπληρώσει τα μισά του κόστους (180000÷2= 90000).

Αν η οικοδομή είναι στην ύπαιθρο, θα πάρει 50% χορηγία, δηλαδή €90.000,

Τα φορολογικά κίνητρα

Τα φορολογικά κίνητρα δίνονται, αφού η διατηρητέα οικοδομή έχει συντηρηθεί συνολικά και ορθά/ ή σε περίπτωση που έχει ελεγχθεί από τον Κλάδο Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας Οικήσεως και δε χρειάζεται συντήρηση διότι είναι ήδη ορθά συντηρημένη.

Σε περίπτωση που η κατάσταση μιας διατηρητέας οικοδομής ή τμημάτων της κριθεί επικίνδυνη τότε είναι δυνατή, μετά από απευθείας σχετική έγκριση από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η εκτέλεση άμεσων εργασιών σωστικής φύσης από τον ιδιοκτήτη- ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη διατήρηση της οικοδομής του,- για διασφάλιση της στατικής επάρκειας της οικοδομής του και αποφυγή κατάρρευσής της.

Τι δικαιούστε για αναπαλαίωση

Το Τμήμα Πολεοδομίας και οικήσεως είναι ιδιαίτερα αυστηρό όσον αφορά τις αλλαγές και τις μετατροπές που γίνονται σε διατηρητέες οικίες.

Με την αναπαλαίωση ανακατασκευάζονται οι τοιχοποιίες, στέγες και γενικά όλο το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος της οικίας. Όμως σε όλη τη διάρκεια της διαδικασία το έργο πρέπει να επιβλέπεται από τον αρμόδιο εργολάβο ο οποίος είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει πως όλα γίνονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο σύμφωνα με τις πρόνοιες του Τμήματος Πολεοδομίας.

Για τα εγγραφα που απαιτούνται κατά την κατάθεση αίτησης για έγκριση παροχής κινήτρων Διατηρητέας Οικοδομής πατήστε εδώ

Για να δείτε τι δικαιούστε να αναπαλαιώσετε στην οικία σας πατήστε εδώ


  

Δειτε Επισης

Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)