Τελικά χρειάζεται να αλλάζουμε ώρα ή όχι;

Τόσο η Κύπρος, όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και αρκετές άλλες χώρες στον πλανήτη διατηρούν το σύστημα της θερινής ώρα (DST) δηλαδή δύο φορές το χρόνο μετακινούν τους δείκτες των ρολογιών τους μία ώρα μπροστά (από την χειμερινή στη θερινή ώρα) και μια ώρα πίσω (από τη θερινή στη χειμερινή ώρα). Κύπρος και Ευρώπη, κάθε τελευταία Κυριακή του Μάρτη περνούν από τη χειμερινή στη θερινή ώρα, με μετακίνηση των δεικτών των ρολογιών κατά μία ώρα μπροστά, ενώ κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, περνούν από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, μετακινώντας τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η χειμερινή ώρα είναι γνωστή και ως Ζώνη Γκρίνουιτς ή GMT, ενώ η θερινή είναι γνωστή ως Βρετανική Θερινή Ζώνη ή BSZ.
 
Χρειάζεται ή όχι να αλλάζουμε ώρα;
Το σύστημα της μεταπήδησης από τη χειμερινή στη θερινή ώρα και αντιστρόφως, καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου προκειμένου να εξοικονομείται κάρβουνο, από τον περιορισμό  της χρήσης τεχνητού φωτισμού.

Ωστόσο δεν είναι λίγα τα παραδείγματα των χωρών που αποφασίζουν να αλλάξουν ζώνη ώρας ή να σταθεροποιηθούν σε μία συγκεκριμένη ώρα (καταργόντας είτε τη χειμερινή είτε τη θερινή) για λόγους πολιτικούς ή γενικότερα λόγους εντελώς διαφορετικούς από τους πιο πάνω.

Οι Γερμανοί εισήγαγαν τη θερινή ώρα προκειμένου να μειώσουν το κόστος των καυσίμων, αφού η αλλαγή της ώρας θα μείωνε τη χρήση τεχνητού φωτισμού το βράδυ. Ωστόσο παρουσιάστηκε αύξηση της χρήσης του το πρωί, χωρίς ομως αυτή να υπερτερεί της βραδυνής εξοικονόμησης. Αυτό όμως ίσχυε πριν έναν αιώνα. Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η αλλαγή στη θερινή ώρα να μπορεί να μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το πολύ κατά 1% κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου, ενώ άλλες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μηδενικό αποτέλεσμα.

Πολλοί λαοί υποστηρίζουν από την άλλη, ότι η αλλαγή στη θερινή ώρα μειώνει τη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων. Στην πραγματικότητα, όμως τα δεδομένα σχετικά με την οδική ασφάλεια διαφωνούν ευρέως. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι δεν κάνει καμία διαφορά η αλλαγή στην ώρα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων από την αλλαγή ώρας, δεν ξεπερνά το 0,7% ποσοστό μη ικανό για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Είναι αλήθεια ότι η θερινή ώρα μάς παρέχει επιπλέον φως (μεγαλώνει η μέρα), κάτι που μπορεί να μας κάνει σωματικά πιο δραστήριους, ενώ μπορεί να μειώσει και τη συχνότητα περιστατικών κατάθλιψης. Ωστόσο άλλα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αλλαγή των ρολογιών κατά μία ώρα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως είναι οι καρδιακές αρρυθμίες,  η αύξηση ποσοστών αυτοκτονιών, αλλά και η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων καρδιακών προσβολών.

Εξάλλου δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν πως η αλλαγή σε θερινή ώρα πρέπει να καταργηθεί γιατί επηρεάζει αρνητικά κάθε χρόνο τους τομείς του λιανικού εμπορίου, της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και τη γεωργία, προκαλώντας χασούρα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Πού ανήκει η Κύπρος
Η Κύπρος μαζί με τις: Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ουκρανία, Λίβανο, Συρία, περιοχή Γάζας και Δυτικής Όχθης, ανήκει στην λεγόμενη Ανατολικο-ευρωπαική ζώνη ώρας η οποία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αντιστοιχεί με  UTC +3, δηλαδή τα ρολόγια μας είναι κατά 3 ώρες μπροστά σε σχέση με την Παγκόσμια Ζώνη, ενώ το χειμώνα είμαστε στο UTC +2.

 
Τουρκία και κατεχόμενα καταργούν τη χειμερινή ώρα
Διαφορετική ώρα από αυτή των ελεύθερων περιοχών θα έχουν από τις 30 Οκτωβρίου οι κατεχόμενες περιοχές. Μετά από απόφαση της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων υιοθετήθηκε η απόφαση του Ερντογάν και έτσι Τουρκία και κατεχόμενα θα έχουν διαφορετική ώρα από την Κύπρο. Η Τουρκία αποφάσισε να διατηρήσει καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους τη θερινή ώρα, η οποία θα έπαυε να ισχύει στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου οι πολίτες να "επωφεληθούν περισσότερο από την ηλιοφάνεια".
 
Το παράδειγμα της Ρωσίας

Το αντίθετο από την Τουρκία έκανε η Ρωσία, συγκεκριμένα την Τρίτη, 1 Ιουλίου του 2014, η ρωσική Δούμα ψήφισε τον τερματισμό της "θερινής ώρας" στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο στις 22 Ιουλίου 2014.

Έτσι οι περισσότεροι Ρώσοι μετακινήθηκαν σε μία μόνιμη ώρα αφού έθεσαν την 26η Οκτωβρίου 2014 τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω. Ήταν η ίδια ημερομηνία όπου η Ευρώπη πέρασε στην χειμερινή ώρα. Έκτοτε παρέμειναν στη χειμερινή ώρα χωρίς να μετακινήσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μπροστά ή πίσω. Διατήρησαν δηλαδή την λεγόμενη “ standard time”, την οποία να σημειώσουμε ακολουθούν περί του 60% των χωρών παγκοσμίως.

Η πρόσφατη ψηφοφορία είχε ως στόχο την ανατροπή της απόφασης του τέως Προέδρου της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος το 2011 τερμάτισε το θεσμό της  χειμερινής ώρας, μειώνοντας τον αριθμό των χρονικών ζωνών στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή όμως να διατηρήσει η χώρα μόνιμα τη θερινή ώρα προκάλεσε προβλήματα στρες και υγείας για πολλούς Ρώσους, ειδικά για εκείνους που ζούσαν βόρεια. Ιατρικές μελέτες έδειξαν εξάλλου αύξηση στα πρωινά τροχαία ατυχήματα το 2012 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Η ζώνη «Πιονγκγιάνγκ»

Για καθαρά πολιτικούς λόγους, και προκειμένου για μία ακόμη φορά να αποδείξει ότι πάει κόντρα στο ρεύμα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν αποφάσισε να δημιουργήσει μια μοναδική Ζώνη Ώρας για τη χώρα του, την «Ζώνη Πιονγιάνγκ», θέτοντας τους δείκτες των ρολογιών των πολιτών μισή ώρα πίσω. Αυτό έγινε στις 15 Αυγούστου 2015. Η "Πιόνγκγιάνγκ Time", σηματοδότησε την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση της Κορέας από την ιαπωνική κατοχή.
 
Εννέα διαφορετικές ώρες στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ λόγω μεγέθους άλλωστε, έχουν θεσπίσει εννέα διαφορετικές ζώνες ώρας, εκ των οποίων οι επτά διατηρούν το σύστημα της θερινής ώρας, μετακινώντας τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά και μία ώρα πίσω όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, ενώ οι δύο (Ζώνη Σαμόα και Ζώνη Καμόρο) παραμένουν σταθερές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
 
Όλες οι ώρες σωστές στην Ανταρκτική
Από τεχνική άποψη, η Ανταρκτική (Νότιος Πόλος) αλλά και ο Βόρειος Πόλος, συμπίπτουν με όλες τις ζώνες ώρας που ακολουθεί ο υπόλοιπος κόσμος, κι αυτό συμβαίνει επειδή οι γραμμές γεωγραφικού μήκους που χρησιμοποιούνται για να ορίσουν τις ζώνες ώρας συγκλίνουν τελικά στους δύο πόλους (βόρειο και νότιο). Με όποια ώρα λοιπόν κι αν συγχρονιστείτε στην Ανταρκτική, αυτή θα είναι σωστή.
Η έλλειψη άλλωστε, επίσημης ζώνης ώρας στην Ανταρκτική δεν αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου ότι κανείς δεν ζει μόνιμα εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που διατηρούν στα εδάφη της ερευνητικούς σταθμούς. Αυτοί λοιπόν, καθορίζουν την ζώνη ώρας με την οποία επιθυμούν να συγχρονιστούν και που τους βολεύει περισσότερο.

Από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της βρίσκεται κάτω από τον Ανταρκτικό Κύκλο, που σημαίνει ότι η ήπειρος αυτή βιώνει 24 ώρες φωτός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και 24 ώρες σκοτάδι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συνεπώς ο θεσμός του Daylight Saving Time (DST), βάσει του οποίου εμείς οι υπόλοιποι μετακινούμε δύο φορές το χρόνο τους δείκτες των ρολογιών μας μπροστά και πίσω, για την Ανταρκτική είναι χωρίς σημασία.
 
 
Με πληροφορίες από το timeanddate, gizmodo
 
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν