Παρουσίασε το βιβλίο του ο Χριστόφιας. «Απέτυχε ο αγώνας της ΕΟΚΑ»

Την παρουσίαση της τουρκικής έκδοσης του βιβλίου του «Αποσιωπηθείσα ιστορία» έκανε ενώπιον τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε πως είναι βαθιά συγκινημένος που βρίσκεται ενώπιον του συγκεκριμένου ακροατηρίου.

Αφού έκανε ένα απολογισμό της προσωπικής του πορείας τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε μια ανάλυση της περιόδου του αγώνα της ΕΟΚΑ ο οποίος όπως υποστήριξε απέτυχε. «Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που καταγράφονται, είναι ότι ο κυπριακός λαός τα τελευταία εβδομήντα τόσα χρόνια, τρέφεται με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και συντηρεί φρούδες ελπίδες και άπιαστα όνειρα, που τα καλλιεργεί με συνέπεια και πείσμα η δεξιά και η ακροδεξιά στην Κύπρο και στην Ελλάδα.»

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως «η αποτυχία του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ, παρά τις θυσίες αγωνιστών πατριωτών, τα εγκλήματα του Γρίβα και ο δολοφονίες αριστερών, καθώς και τα εγκλήματα και οι δολοφονίες αριστερών από την ΤΜΤ, στις οποίες αναφερόμαστε σ’ αυτό το βιβλίο, οδήγησαν τελικά στο εφικτό, δηλαδή στην Ανεξαρτησία και στην ανακήρυξη της  Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, αντί της ένωσης, που ήταν ο στόχος των Ελληνοκυπρίων. Την κατάκτηση της  ανεξαρτησίας, παρά το ότι ήταν ακρωτηριασμένη ένεκα τη διατήρησης στρατιωτικών βάσεων από τον αγγλικό ιμπεριαλισμό, του συστήματος των εγγυήσεων, και άλλων αδυναμιών, το ΑΚΕΛ τη χαρακτήρισε ως σημαντική  κατάκτηση του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θεωρώ ότι με την ανεξαρτησία ενταφιάστηκε και το όραμα της ένωσης, καθώς και οι ελπίδες της τουρκοκυπριακής δεξιάς για επιβολή διχοτόμησης.

Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως το βιβλίο του δεν φιλοδοξεί να καταγράψει την ιστορία της Κύπρου αλλά αποτελεί ένα κράμα βιογραφικής κατάθεσης σε συνδυασμό με το ρόλο του ΑΚΕΛ, του Μακαρίου, του Γρίβα, της ΕΟΚΑ Α’, της ΕΟΚΑ Β’, της Χούντας, της Τουρκίας , των Τουρκοκυπρίων αντιδραστικών και προοδευτικών.

«Ασφαλώς καταγράφει και το ρόλο του διεθνούς παράγοντα, με ιδιαίτερη προσοχή στο ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Με βάση και τις δικές μου εμπειρίες μερικών δεκαετιών ανάμειξης στα κοινά, αναφέρομαι κριτικά στη δράση και στους χειρισμούς των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, μη εξαιρουμένων και των εκάστοτε Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Όσον αφορά το μέλλον ο Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε πως η μόνη εφικτή λύση για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Κλείνοντας την παρουσίαση του βιβλίου του ο τέως πρόεδρος τόνισε πως κριτής όλων είναι ο λαός και ο ίδιος δεν αποτελεί εξαίρεση ζητώντας να είναι αυστηροί κριτές μαζί του αλλά με αντικειμενικότητα.
  

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»