«Φταίνε οι συγκυρίες και όχι η λιτότητα» για την καταστροφή στην Σολιά

Για την καταστροφική πυρκαγιά στην κοιλάδα Σολέας φταίνε οι συγκυρίες και σε καμία περίπτωση τα όσα λέγονται περί έλλειψης συντονισμού μεταξύ Πυροσβεστικής και Τμήματος Δασών ή μειωμένου αριθμού δασοπυροσβεστών, υποστηρίζουν τα δύο Τμήματα. Οι Διευθυντές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας και του Τμήματος Δασών, Τάκης Τσιντίδης, παρουσίασαν ενώπιον βουλευτών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, τις εκθέσεις των δύο υπηρεσιών για τα όσα εκτυλίχθηκαν από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι και την κατάσβεσή της. 
 
Μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Ανδρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι μέσα από τη συνεδρία στις τρεις Επιτροπές επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι υπήρξε υποτίμηση του κινδύνου,  καθώς επίσης και το ότι ο βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας δεν ήταν αυτός που έπρεπε.
 
Στο μεταξύ, όπως γνωστοποιήθηκε, την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν τα έργα αποκατάστασης (αντιπλημμυρικά κ.α.) των ζημιών από την πυρκαγιά. Για το σκοπό αυτό, έχουν εγκριθεί 200 χιλιάδες ευρώ από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ακόμα 300 χιλιάδες. Στόχος, τα έργα να ολοκληρωθούν πριν το χειμώνα. 
Οι πύρινες φλόγες κατέκαψαν 18,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα αιωνόβιου δάσους. Όπως επισημάνθηκε, κάηκαν και δέντρα 200 και πλέον ετών. 
 
Φταίνε οι συγκυρίες…
 
Οι Διευθυντές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας και του Τμήματος Δασών, Τάκης Τσιντίδης, παρουσίασαν ενώπιον βουλευτών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, τις εκθέσεις των δύο υπηρεσιών για τα όσα εκτυλίχθηκαν από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι και την κατάσβεσή της. Τσιντίδης και Τράγκολας αναφέρθηκαν αναλυτικά στους χρόνους ανταπόκρισης των υπηρεσιών τους, ενώ  Διευθυντής του Τμήματος Δασών τόνισε ότι στην καταστροφή δεν συνέτειναν ούτε οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του τμήματος, ούτε οι μειώσεις του προσωπικού. 

Αναφέρθηκαν και οι δύο σε μια σειρά συγκυριών που έφερε καθυστερήσει και καταστροφή. Σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Δασών, οι συγκυρίες που συνέτειναν στη γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς ήταν:
 
1. Η ύπαρξη δεύτερης μεγάλης πυρκαγιάς στην Αργάκα μας στέρησε αρκετή δύναμη (3 πυροσβεστικά μεγάλα και 30 άτομα από το Τρόοδος βρίσκονταν εκεί) και κυρίως της προγραμματισμένη περιπολία του αεροσκάφους πάνω από το Τρόοδος, που υποχρεωτικά επιχειρούσε πάνω από την Πάφο. 
2. Πυρκαγιά στο Νικητάρι, με αποτέλεσμα το ένα μεγάλο πυροσβεστικό της Ευρύχου να λείπει, ενώ ο σταθμός βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το σημείο της έναρξης. Το δεύτερο μικρό πυροσβεστικό που βρισκόταν στο σταθμό δεν ήταν στελεχωμένο (υπήρχε μόνο ένα άτομο) και άργησε να μεταβεί στην πυρκαγιά που ήταν δίπλα. 
3.Τα μέτρα των δασικών υπαλλήλων που απείχαν από υπερωριακή εργασία και επομένως οι εργάτες – δασοπυροσβέστες ήταν μόνοι τους χωρίς καθοδήγηση στα πρώτα στάδια της πυρκαγιάς
4.το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και η τοπογραφία πάνω από το σημείο της πυρκαγιάς που ευνόησε τη γρήγορη εξάπλωση της πέρα από την κορυφογραμμή του Αγίου Θεοδώρου – Κακοπετριάς. 
5. Ο καύσωνας, η χαμηλή θερμοκρασία αέρα (20%), η φετινή ανομβρία και οι δυνατοί τοπικοί άνεμοι (5 μποφόρ).
6. Η μη κάλυψη του σημείου από πυροφυλάκιο και το γεγονός ότι αυτοί που προκάλεσαν την πυρκαγιά δεν τηλεφώνησαν αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες (112 η 1407) τουλάχιστον έγκαιρα. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του Διευθυντή της Πυροσβεστικής, Μάρκου Τράγκολα, ο οποίος τόνισε ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής, το μέτωπο της φωτιάς ήταν σε ύφεση. Το μεγαλύτερο κακό, πρόσθεσε,  άρχισε το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση,  κληθείς να αναφέρει για ποιο λόγο δεν  ζητήθηκε νωρίτερα βοήθεια από το εξωτερικό.
 
«Υπήρξε υποτίμηση του κινδύνου»
Μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι μέσα από τη συνεδρία στις τρεις Επιτροπές επιβεβαιώθηκαν δύο σημεία.
Πρώτον, είπε, ότι η κατάσταση δεν εκτιμήθηκε σωστά, υπήρξε υποτίμηση του κινδύνου, ιδιαίτερα στον κρίσιμο χρόνο κατά τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς γι` αυτό και σειρά αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν, είτε δεν λήφθηκαν, ή τουλάχιστον δεν έχουν ληφθεί στο σωστό χρόνο.
Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι αναφέρεται στην απόφαση που έπρεπε να ληφθεί άμεσα για ενίσχυση με πτητικά μέσα από άλλες χώρες, στην αναζήτηση συντονισμού και στήριξης από δυνάμεις της ΕΦ, της ΕΜΑΚ, του Ταμείου Θήρας ή και άλλων υπηρεσιών και άλλες αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν.
Το δεύτερο, είπε, που επιβεβαιώνεται μέσα και από τις αναφορές στη συνεδρία, είναι ότι ο βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας δεν ήταν αυτός που έπρεπε να ήταν, και τούτο λόγω σειράς κυβερνητικών αποφάσεων με αποτέλεσμα να υπάρξει ανεπάρκεια και στην πρόληψη και στον χρόνο και τρόπο αντίδρασης.
Αναφέρομαι, είπε, στην ανεπάρκεια της στελέχωσης των τμημάτων, στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπυρικών ζωνών, στην κακή συντήρηση και καθαριότητα των οδικών δικτύων, στην αδυναμία να λειτουργήσουν με ικανοποιητικό τρόπο τα προφυλάκια που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της κατάστασης και έγκαιρα θα διαπίστωναν την πυρκαγιά.
“Αναμένουμε τη σύσταση και τη λειτουργία της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, τις εκθέσεις από το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική για να καταδειχθούν οι πολιτικές ή άλλες πιθανές ευθύνες που υπήρξαν, να παρθούν οι αποφάσεις, αφού κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο τρόπο τις σωστές διαπιστώσεις”, ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι εντός της συνεδρίας υπήρξαν τοποθετήσεις που περισσότερο δημιούργησαν σύγχυση παρά να ξεκαθαρίσουν τα πραγματικά γεγονότα και είπε ότι αναφέρεται και στο Τμήμα Δασών, και στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Άμυνα.
 
 
 

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια