Χάος στην Ειδομένη: Οι Σκοπιανοί ρίχνουν δακρυγόνα σε γυναίκες και παιδιά

Ένταση επικρατεί στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων να έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές και να πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας.
 
Ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
 
Οι περισσότεροι απ' αυτούς μάζεψαν νωρίτερα τα λιγοστά υπάρχοντά τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο μεταλλικός φράχτης με την ΠΓΔΜ.

 Πολλοί από αυτούς κατάφεραν να ρίξουν τον φράχτη και να διασχίσουν την ουδέτερη ζώνη, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει το χάος.

Νωρίτερα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα.

 
Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα "απάντησαν" οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ στον πετροπόλεμο των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.
 
Τα πνεύματα "άναψαν" και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της γείτονος "απάντησαν" με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέροντας μ' αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

Περισσότεροι από 3200 θέλουν να φτάσουν σε Πειραιά και Καβάλα

Περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες, έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα, βρίσκονταν σήμερα Δευτέρα το πρωί στη Λέσβο. Χθες και έως τις 9 σήμερα το πρωί στο νησί έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας 1450 άτομα. Περίπου 500 άτομα που περιμένουν να ταυτοποιηθούν βρίσκονται έξω από το hot spot.

 
Στη Χίο χθες έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν 1250 μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Χίο είναι 270 άτομα ενώ περιμένουν να ταυτοποιηθούν στο hoτ spot της ΒΙΑΛ περί τα 300 άτομα.
 
Τέλος, στη Σάμο έφθασαν 193 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ περιμένουν να αναχωρήσουν από το νησί 460 άτομα. 
 
Συνολικά, σήμερα στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα βρίσκονται 3230 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ πέραν αυτών, έως τις 12 το μεσημέρι περίμεναν να ταυτοποιηθούν στα hot spots περί τα 800 άτομα.
 
Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από το πρωί είναι αυξημένες.
 
Συνάντηση Δρίτσα- Τόσκα για συντονισμό της διαχείρισης των ροών από τα νησιά

 Η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και η καλύτερη διαχείριση του προβλήματος της προσωρινής φιλοξενίας τους, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με τη συμμετοχή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτιου Ράπτη
Συνεργαζόμαστε απόλυτα με το υπουργείο Ναυτιλίας και είχα μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Θ.Δρίτσα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά, τόνισε σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

 
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), το συντονιστικό όργανο που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εδρεύει εδώ και υπάρχει άριστη συνεργασία με το λιμενικό σώμα αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από τα νησιά προς τον ηπειρωτικό χώρο, πρόσθεσε ο κ.Τόσκας.
 
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν προβλήματα στο κομμάτι που διαχειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ και αφορούν το θέμα των μεταναστευτικών ροών ο κ.Τόσκας απάντησε: Κάθε μέρα προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και από χθες πρέπει να είδατε ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης καθώς οι άνθρωποι αυτοί από εκεί διοχετεύθηκαν σε διάφορα οργανωμένα κέντρα πόλεων αλλά και σε καινούργιους καταυλισμούς που φτιάχτηκαν στη βόρειο Ελλάδα. Η έννοια μας είναι να βελτιωθεί η κατάσταση, να υπάρξουν κανονικές ροές με οργανωμένους καταυλισμούς όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να ζουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ανθρώπινα, θα τρέφονται και δεν θα δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία της υπόλοιπης κοινωνίας.
 
Πηγή: News247.gr 

Δειτε Επισης

«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού
Βίντεο-ντοκουμέντα από την έκρηξη σε βενζινάδικο και τοποθέτηση βόμβας σε κάβα στην Ελλάδα
Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος
Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου-Ζητά τη διερεύνηση για άσκηση έφεσης στην απόφαση για το Μάτι
Έφεση για τις ποινές χάδι και τις αθωώσεις ετοιμάζουν συγγενείς θυμάτων-Ο κίνδυνος της παραγραφής
Έκρηξη οργής μετά την απόφαση για το Μάτι -Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι
Απομάκρυνση του Υφ. Υγείας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-«Εννοούσα το αντίθετο από τις ερμηνείες», λέει ο ίδιος
Πώς τα 111 χρόνια φυλάκισης σε κάθε κατηγορούμενο, έγιναν πέντε έτη με χρηματική ποινή
Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου για να αποφευχθούν παραγραφές αδικημάτων για το Μάτι
«Εγώ πέταξα την καρέκλα»-Συγγενής θύματος περιγράφει την ένταση στο τέλος της δίκης για το Μάτι