Διαστρεβλώνει την ιστορία συνειδητά ή ασυνείδητα ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ως αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος, οφείλει όταν προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις, ή όταν παραχωρεί συνεντεύξεις να μην παρουσιάζεται  ανιστόρητος.
Δεν ξέρω αν το μεσημέρι της Τρίτης (19/1/1016) στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» του ΡΙΚ, διαστρέβλωνε τα ιστορικά δεδομένα εν γνώσει του ή δεν γνώριζε τι έλεγε.
Θα περιοριστώ σε δύο μόνο περιπτώσεις:

Είπε ο κ. Νεοφύτου: «Είναι επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που  ο γ.γ. του ΟΗΕ, επισκέφθηκε το Προεδρικό των κατεχομένων και μάλιστα του άπλωσαν και κόκκινο χαλί, και κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε».
Τη μόνη αλήθεια που είπε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι ότι «κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε». Και, βεβαίως, κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε, διότι πώς να διαμαρτυρηθεί, εφόσον ουδέποτε επισκέφθηκε τα κατεχόμενα ο γ.γ. του ΟΗΕ επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου.
Την Κύπρο ναι, την επισκέφθηκε επί Τάσσου Παπαδόπουλου, όχι όμως τα κατεχόμενα. Τα κατεχόμενα τα επισκέφθηκε επί Δημήτρη Χριστόφια.
Και για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Αβέρωφ και για να μην εκτίθεται, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, κ. Τζακ Στρο, και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν δέχτηκε να τον συναντήσει ο αείμνηστος Τάσσος.
Αλλά και παραπέρα. «Όταν δέχτηκε τη διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία ο Μακάριος», είπε στην ίδια εκπομπή κ. Νεοφύτου, «κανένας δεν έλεγε τίποτα, σήμερα γιατί φωνάζουν;». Και πάλιν δυστυχώς διαστρεβλώνει ιστορικά δεδομένα ο κ. Νεοφύτου. Διότι μετά το 1974, εκείνο που αρχικά υπήρξε αντικείμενο συζήτησης ήταν η μορφή της Ομοσπονδίας. Αν θα περιοριζόταν σε δύο μόνο ομόσπονδα κρατίδια ή περισσότερα. Αν δηλαδή, θα ήταν διπεριφερειακή ή  πολυπεριφερειακή.
Ο Μακάριος προτιμούσε την πολυπεριφερειακή, αλλά οι Τούρκοι απαιτούσαν όπως το ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να δεχτεί μεγάλο μέρος των Τ/κ. Επίσης, στην πολυπεριφερειακή ζητούσαν μεγαλύτερο συνολικό ποσοστό εδάφους (37%) απ’ ό,τι στη διπεριφερειακή.
Αν και οι δύο πλευρές κατέληξαν στη διπεριφερειακή ομοσπονδία, εντούτοις η τουρκική πλευρά επέμενε να την αποκαλεί διζωνική και όχι διπεριφερειακή.
Οι δύο όροι, διπεριφερειακή και διζωνική δεν έχουν το ίδιο νοηματικό περιεχόμενο. Οι περιφέρειες σ’ ένα κράτος δεν υποδηλώνουν κρατικά χαρακτηριστικά ούτε ερμητικά κλειστά σύνορα. Η ζώνη, σε αντίθεση με την περιφέρεια, είναι καθαρά προσδιορισμένη και με περίφραξη.
Εν πάση περιπτώσει, παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 1976 υπήρχε κατατεθειμένη η τουρκική απαίτηση για αποδοχή της διζωνικότητας, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς (2/1977) δεν υπήρξε τέτοια αναφορά. Ούτε και οι προτάσεις της ε/κ πλευράς που δόθηκαν με Χάρτη τον Απρίλιο του 1977, εμπεριείχαν τον όρο «διζωνική». Αντίθετα, περιλήφθηκε ο όρος «διπεριφερειακή».
Πότε, λοιπόν, ο Μακάριος δέχτηκε τη «διζωνική»;
Αυτοί  που χρεώνουν είτε στον Μακάριο είτε στον Τάσσο Παπαδόπουλο, δικές τους παραχωρήσεις είναι απλοί παραχαράκτες ιστορικώς  καταγεγραμμένων γεγονότων. Θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό ο κ. Νεοφύτου. Γιατί η συνειδητή ή ασυνείδητη παραχάραξη της ιστορίας δεν τον τιμά.
Αν. εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΚΟ
 
 
 

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Η Δικαίωση άργησε μια ολόκληρη ζωή...
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα