Εκεί ψηλά ή εκεί… μακριά;

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει πως μία από τις πλέον ατυχείς μέρες στη θητεία του Τόμας Κρίστιανσεν στον ΑΠΟΕΛ ήταν εκείνη, στην οποία πιστώθηκε ένα επίτευγμα μοναδικό στα χρονικά του συλλόγου και του κυπριακού ποδοσφαίρου: τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης ο Δανός έγινε ο πρώτος προπονητής που καταφέρνει με τη μία όχι μόνο να βάλει την ομάδα σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (σ.σ. το είχαν πετύχει και οι Γιώργος Δώνης και Ντομίνγκος Πασιένσια), αλλά να την οδηγήσει και στη νοκ άουτ φάση της.
Κι εκείνη ακριβώς την ημέρα ο 43χρονος υπέπεσε σε δύο ολισθήματα. Αν η (επιβεβλημένη μετά την αποβολή Αστίθ) είσοδος του Αρτυματά αντί του Αλωνεύτη (και όχι του ντε Καμάργκο που δεν έχει ούτε την ταχύτητα ούτε την αντοχή να παίξει, ιδίως σε κατάσταση άμυνας, πάνω στη γραμμή) ήταν ένα μπλακ άουτ, γνώριμο ακόμη και στους κορυφαίους προπονητές παγκοσμίως, το αντίστοιχο στη συνέντευξη Τύπου ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο για το χαρακτήρα που μέχρι σήμερα είχε δείξει ο Κρίστιανσεν και πολύ πιο σοβαρό ως ατόπημα.
Στην πορεία του ΑΠΟΕΛ στο δεύτερο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ εις βάρος του πέναλτι καταλογίστηκαν μόνο στον εκτός έδρας αγώνα με τους Γιανγκ Μπόις (σ.σ. ο Δανός έκανε λόγο για παιχνίδια) και εξαιρετικά δύσκολα στοιχειοθετείται η θεωρία συνομωσίας πως «κάποιοι εκεί ψηλά δεν θέλουν μια κυπριακή ομάδα στην κορυφή».
Με καθαρό (και όχι θολωμένο, όπως την περασμένη Πέμπτη) μυαλό ο προπονητής των «γαλαζοκιτρίνων» οφείλει να αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα για την ομάδα του δεν ευρίσκεται «εκεί ψηλά» (στα κλιμάκια της UEFA), αλλά… «εκεί μακριά» (από το ΓΣΠ).
 
Ο ΑΠΟΕΛ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ
4Ν 3Ι 5Η, 16-11 ΓΚΟΛ
Νιου Σεντς          0-0
Ρόσενμποργκ      1-2
Κοπεγχάγη         0-1
Σαλαμίνα            4-0
Ανόρθωση          0-0
Άρης                   3-0
Ολυμπιακός        1-0
ΑΕΖ                     4-1
Γιανγκ Μπόις     1-3
ΑΕΚ                    1-1
ΑΕΛ                    0-1
Αστάνα               1-2
 
Από τον παρατιθέμενο πίνακα συνάγεται πως το μοναδικό δύσκολο και κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι που έχει κερδίσει ο ΑΠΟΕΛ είναι αυτό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», το οποίο ουσιαστικά και του χάρισε την πρόκριση (σ.σ. ουδόλως συμπτωματικά οι ομάδες που πέρασαν στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ από το δεύτερο όμιλο είναι αυτές που έχουν πετύχει διπλά).
Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ο πρωταθλητής Κύπρου δεν κέρδισε μακριά από το ΓΣΠ ούτε τους Νιου Σεντς, ενώ στο πρωτάθλημα άφησε βαθμούς και στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και στην «ΑΕΚ Αρένα» και στο «Τσίρειο». Οι υψηλοί στόχοι των «γαλαζοκιτρίνων» ούτε συνάδουν ούτε εξυπηρετούνται με τέτοιες επιδόσεις.
Υπ’ αυτό το πρίσμα είναι ευτύχημα για τον ΑΠΟΕΛ πως τα επόμενα τέσσερα κρισιμότατα παιχνίδια (Απόλλων, Ομόνοια, Ολυμπιακός, Ανόρθωση) είναι στο ΓΣΠ και η μοναδική επικίνδυνη έξοδος ως το τέλος του 2016 η επίσκεψη στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» για το παιχνίδι με τον Ερμή.
Το απόρθητο ΓΣΠ, ωστόσο, είναι δίκοπο μαχαίρι. Όσο ο ΑΠΟΕΛ αξιοποιεί την έδρα του, θα κερδίζει πίστωση χρόνου για τη βελτίωση των εκτός έδρας επιδόσεών του. Αν όμως οι εντός έδρας γκέλες έλθουν πριν τις εκτός έδρας επιτυχίες, η θέση του Κρίστιανσεν θα είναι πολύ πιο άβολη ακόμη και από την αντίστοιχη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.