Ο Αρχηγός της Europol κρίνει πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη

Ως «πολύ πιθανό» κρίνει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη το προσεχές διάστημα ο επικεφαλής της Europol Rob Wainwright σε συνομιλία του με Βέλγους δημοσιογράφους, που καταγράφει η De Tijd.
 
«Οι επιθέσεις του ISIS έχουν διττό στόχο», παρατηρεί. «Να προξενήσουν όσο γίνεται περισσότερα θύματα αφενός και να αποκτήσουν όσο γίνεται περισσότερη δημοσιότητα αφετέρου, και για το λόγο αυτό δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τις μέρες των γιορτών», προσθέτει.
 
«Η τρομοκρατική απειλή δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά και στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και την Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιθέσεων και στην Ισπανία και την Πορτογαλία», εκτιμά το ‘μεγάλο αφεντικό’ της Europol. Σημειώνει επίσης ότι η Europol έχει στείλει 200 ειδικούς στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα.

Σύλληψη υπόπτων στην Ισπανία

Σε μία άλλη εξέλιξη, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα τέσσερις άνδρες ως ύποπτους για συμμετοχή σε δίκτυο παράνομης μετανάστευσης που χρησιμοποιείται από το Ισλαμικό Κράτος για να μεταφέρει τζιχαντιστές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εμπλέκονται στις επιθέσεις στο Παρίσι πέρσι.
 
Οι αρχές στην Ισπανία πιστεύουν ότι οι άνδρες αυτοί είχαν έρθει σε επαφή με τουλάχιστον ένα  από τους υπόπτους που συνελήφθησαν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015 που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.


Τότε είχαν συλληφθεί συγκεκριμένα το ζεύγος Adel Haddadi και Mohamad Usman. Οι αρχές είναι πεπεισμένες ότι τα δύο αυτά άτομα είχαν ταξιδέψει στη Λέρο μαζί με άλλα άτομα που θεωρούνται ως ύποπτα για την επίθεση έξω από γήπεδο στο Παρίσι.
 
Οι αρχές στην Ισπανία προσπαθούν να εξακριβώσουν αν οι συλληφθέντες είναι επίσης μέρος της ομάδας που έχει σχέσεις με το ΙΚ και μεταφέρει μετανάστες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
 
Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι ισπανικές αρχές έχουν εντείνει τις έρευνές τους ειδικά για παράνομους και μη μετανάστες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τζιχαντιστές να διεισδύσουν στην Ευρώπη.
 

Δειτε Επισης

«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+