ΑΕΛ: Και πώς να κρυφτεί;

Από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μεγάλων ομάδων, και δη των πρωταθλητών, είναι η διαχείριση των ανάποδων αποτελεσμάτων και η αντίδραση σε αυτά. Μέχρι και την όγδοη αγωνιστική η ΑΕΛ είχε «απαντήσει» με νίκες στις δύο απώλειες βαθμών της (0-0 με Εθνικό στο «Τσίρειο», 0-0 με Ανόρθωση στο «Αντώνης Παπαδόπουλος».
Στην ένατη (1-1 με ΑΕΖ) και δέκατη αγωνιστική (1-2 από ΑΕΚ) ο σύλλογος της Λεμεσού απώλεσε περισσότερους βαθμούς απ’ όσους στις προηγούμενες οκτώ, βρέθηκε στο -7 από την κορυφή, με συγκάτοικο (Ομόνοια) στην τρίτη θέση, με τον αιώνιο αντίπαλο (Απόλλων) σε απόσταση βολής (-2) και με δύο διαδοχικά ντέρμπι (ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια), στα οποία κάθε απώλεια τον απειλούσε με εκτροχιασμό.
Πώς απάντησε στριμωγμένη στα σχοινιά και με το μαχαίρι στο λαιμό μια ομάδα που ουσιαστικά δημιουργήθηκε πριν από τέσσερις μήνες; Με δύο νίκες. Όσο γρήγορα διαβάζεται, τόσο δύσκολα επιτυγχάνεται, αλλά η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου το κατόρθωσε περνώντας με άριστα αυτή τη δοκιμασία χαρακτήρα.
Το αυριανό ντέρμπι μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα είτε θα την αφήσει στη δεύτερη θέση είτε με εκ νέου αυξημένη απόσταση από τους διώκτες της. Το δείγμα γραφής είναι επαρκές, προκειμένου να υποστηριχθεί η θέση πως το ευρωπαϊκό εισιτήριο μάλλον είναι ο ήσσον στόχος γι’ αυτήν την ΑΕΛ. Για την ακρίβεια, αριθμοί και στατιστική μαρτυρούν πως η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου πατά πάνω στα χνάρια της περιόδου 2011/12, στο τέλος της οποίας κατέκτησε το πρωτάθλημα.
 
                                 2011/12      2016/17
Αγώνες                    12               12
Βαθμοί                     27               27
Ν-Ι-Η                       8-3-1           8-3-1
Γκολ                         14-3            17-5
Εντός (Ν-Ι-Η)         4-1-0           5-2-0
Εντός (γκολ)            6-2              9-2
Εκτός (Ν-Ι-Η)         4-2-1           3-1-1
Εκτός (γκολ)           8-1              8-3
Αφλογιστίες           4                 2
Ανέπαφες εστίες    10               8
 
Η πρώτη μόνη διαφορά σε σύγκριση με εκείνη την περίοδο ήταν πως τότε στην κορυφή της βαθμολογίας ευρισκόταν η Ομόνοια με 28 βαθμούς, τρεις λιγότερους από τη νυν πρωτοπόρο ΑΕΚ (σ.σ. συμπτωματικά ή μη, και προ πενταετίας και τώρα η μοναδική ήττα της ΑΕΛ μετά από 12 αγωνιστικές ήταν εκτός έδρας από την πρωτοπόρο της βαθμολογίας).
Η δεύτερη αφορά τον απολογισμό στα ντέρμπι του α’ γύρου: το 2012 η ΑΕΛ μετρούσε 3-1-1 έχοντας παίξει ως γηπεδούχος μόνον απέναντι στην Ανόρθωση (0-0), ενώ αυτή τη χρονιά έχει φιλοξενήσει Απόλλωνα (2-1), ΑΠΟΕΛ (1-0) και Ομόνοια (1-0).
Με άλλα λόγια, εκτός έδρας η ΑΕΛ δεν έχει νικήσει σε ντέρμπι μέχρι στιγμής, αλλά (δεδομένου ότι με τον Απόλλωνα έχει κοινή έδρα) έχει μπροστά της ένα γύρο μέχρι τις διαδοχικές επισκέψεις στο ΓΣΠ για τις αναμετρήσεις με τους «αιωνίους» της Λευκωσίας. Επαρκής χρόνος για βελτίωση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το τρίποντο.
Ήδη πάντως οι επιδόσεις της θυμίζουν τόσο έντονα το 2012, ώστε (όσο κι αν θέλει) η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου δεν μπορεί να κρυφτεί από την πρόκληση-ευθύνη ενός πολύ πιο πρωταγωνιστικού ρόλου απ’ αυτού που αντιστοιχεί σ’ έναν απλό μνηστήρα ευρωπαϊκού εισιτηρίου.