Βγαίνει η Ελλάδα από τη Ζώνη του Σένγκεν;

Τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ειδικά μετά τηνπροειδοποίηση ότι εάν δεν βελτιωθεί στη διαχείριση του Προσφυγικού θα εξέλθει από τη Ζώνη του Σένγκεν, υπογραμμίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος.

Με αποκλειστική του δήλωση στην Καθημερινή διευκρινίζει ότι τοχρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα είναι σαφές, καθώς έως τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση θα πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά. 

Ο ίδιος προχώρησε -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής- σε δραματική παρέμβαση για το θέμα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, όπου το κλίμα ήταν βαρύ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και καθυστερεί στην εφαρμογή τους. 

Ερωτηθείς για το εάν όντως υπάρχει θέμα για έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, τόνισε ότι "η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές, αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις".

"Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη. Παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα", πρόσθεσε.

"Η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων", συμπλήρωσε.
Τι ζητάνε από την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε σειρά θεμάτων, κυρίως αναφορικά με την καταγραφή όσων εισέρχονται στη χώρα και την αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους προς άλλες χώρες.

Έχει συμφωνηθεί να συνδράμει άμεσα τη χώρα η FRONTEX όσον αφορά στην καταγραφή όσων φτάνουν στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί.

Η Ελλάδα οφείλει:

Να καταθέσει άμεσα σχετικό αίτημα στη FRONTEX.

Να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες στα νησιά.

Ταυτόχρονα έχει συζητηθεί η ανάπτυξη της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, εφόσον η κυβέρνηση το αποφασίσει και καταθέσει σχετικό αίτημα συνδρομής.

Πρέπει να επιταχυνθούν:

Οι διαδικασίες υλοποίησης και θέσης σε λειτουργία των hotspots.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών με την κατάθεση αιτήματος ασύλου, ώστε νόμιμα να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Η δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους.  
 
 
Πηγή: nooz.gr
 
 
 

Δειτε Επισης

Αφέθηκε ελεύθερος ο Έλληνας φρουρός που συνελήφθη κατά τη τελετή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
Με δυο πισώπλατους πυροβολισμούς σκότωσαν τον 41χρονο στη Θεσσαλονίκη (Pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Λουόμενοι έσωσαν δελφίνι που παρασύρθηκε στα ρηχά στην παραλία στο Ναύπλιο
Τραγωδία σε χωριό της Λιβαδειάς-15χρονη βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της
ΒΙΝΤΕΟ: Το έθιμο πήγε στραβά στην Κέρκυρα-Της έπεσε ο Μπότης στο κεφάλι
Μπροστά στα μάτια πολιτών η εν ψυχρό δολοφονία στη Θεσσαλονίκη-Τρεις κάλυκες εντοπίστηκαν στο σημείο
Κάβουρας το φονικό όπλο του εγκλήματος στη Σάμο-Χτύπησε τον πατέρα της στο κεφάλι
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Ξεσπούν οι συγγενείς της γυναίκας που παρασύρθηκε από μηχανές στην Αθήνα-«Ο ένας την έριξε κι ο άλλος την χτύπησε»
Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο-49χρονη σκότωσε τον πατέρα της