Μήλο της Έριδος η CYTA

Ενώ φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στη CYTA ετοιμάζονται για εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό τη Δευτέρα, την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει για το νομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά ζητήματα που τους αφορούν οι δηλώσεις κομμάτων δίνουν και παίρνουν. 
 
 H αποκρατικοποίηση και ο στρατηγικός επενδυτής θα προσθέσουν αξία στη CYTA, λέει  α ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Είπε ακόμα πως ακούει καθημερινά τους εργαζόμενους στη CYTA να διαμαρτύρονται. "Εγώ θα πω και τη φωνή την άλλη που δεν ακούγεται, όλων των υπολοίπων, πλην των 2 χιλιάδων εργαζομένων στην ΑΤΗΚ", είπε, σημειώνοντας πως τους άλλους 798 χιλιάδες Κύπριους πολίτες δεν τους ρώτησε κανένας. 
 
Εγώ θα μεταφέρω τη θέση και την άποψή τους, ανέφερε, σημειώνοντας πως για τους υπόλοιπους εργαζόμενους είναι πρόκληση την ώρα που υπάρχουν 80 χιλιάδες άνεργοι, που είναι κλειστές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάποιους να τους διασφαλίζεις ότι, είτε αποκρατικοποιηθεί η CYTA ή όχι, είτε κλείσει η CYTA ή όχι, θα έχουν τη δουλειά τους και τις αυξήσεις τους, όχι μόνο μέχρι τη συνταξιοδότησή τους αλλά και χωρίς να επηρεαστούν οι συντάξεις τους μέχρι την ημέρα που θα ζούνε."

Ακούγονται μόνον οι φωνές από αυτούς που τους έχουμε διασφαλίσει, είπε ο κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας πως "μάθαμε εδώ και δεκαετίες όλο το πολιτικό σύστημα να ακούμε και να προστατεύουμε μόνο τους προστατευμένους".

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε ποιος τους διασφαλίζει ότι αύριο θα έχουν δουλειά και ότι δεν θα έχουν περικοπές ή ότι δεν θα βρεθούν στο δρόμο ή ότι ο οργανισμός στον οποίον δουλεύουν δεν θα κλείσει.
 
Το ΑΚΕΛ θα εναντιωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις και εντός και εκτός της Βουλής, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως αν γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ΑΚΕΛ επανέλθει στην εξουσία, τότε θα κινήσει τις διαδικασίες για επιστροφή του δημόσιου πλούτου στο δημόσιο. Απαντώντας σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν είναι βέβαιος "και εάν η ΑΗΚ έχει γλυτώσει", προσθέτοντας πως "έχει γλυτώσει προσωρινά".
 
 
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν είναι ούτε δογματικά υπέρ ούτε δογματικά εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης προσθέτοντας πως οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να γίνεται στη βάση του οφέλους για την κοινωνία και το κράτος μας. Εάν η ιδιωτικοποίηση θα γίνει για χάρη και μόνο ικανοποίησης της Τρόικας δεν θα την υποστηρίξουμε, ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

"Ειδικά για το θέμα της CYTA, εάν έλθει μελέτη η οποία επιβεβαιώνει ότι συμφέρει στον τόπο η ιδιωτικοποίηση θα την στηρίξουμε, φυσικά πρωτίστως καλύπτοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων που είναι μια βασική αρχή στην οποία πρέπει όλοι να συμφωνούμε", σημείωσε.
 
 
Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της CYTA, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας παράλληλα πως "θέλουμε οπωσδήποτε να υπάρξει εκσυγχρονισμός και απο-κομματικοποίηση της CYTA".

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως τους ανησυχεί η διάθεση να φορτωθεί ο κυπριακός λαός, στο σύνολό του, το κόστος αυτής της ιδιωτικοποίησης.

"Κατανοούμε τις ανησυχίες των εργαζομένων. Θέλουμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά σε καμία περίπτωση πιστεύω ότι είναι σοφό και δίκαιο να χρυσωθεί το χάπι και να πληρώσει ο κυπριακός λαός απλά και μόνο για να βρει πιο εύκολη την αξιοποίηση της CYTA οποιοσδήποτε ιδιώτης", ανέφερε.

"Για χάρη του ιδιώτη ή των εργαζομένων δεν πρέπει να πληρώσει τη νύφη ο κυπριακός λαός", κατέληξε.
 
Το νομοσχέδιο καθορίζει τέσσερις επιλογές για τους εργαζόμενους:

1. Εργοδότηση στην ιδιωτική Cyta ιδιωτικό συμβόλαιο (αποποίηση της ιδιότητας δημοσίου υπαλλήλου) με ταυτόχρονη δωρεάν παραχώρηση πακέτου μετοχών.
2. Εργοδότηση στην ιδιωτική Cyta με άδεια άνευ απολαβών διατηρώντας ταυτόχρονα το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου.
3. Επιλογή του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, που θα είναι τουλάχιστον το ίδιο με το προηγούμενο σχέδιο.
4. Απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία.
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ανταλλαγή καλών πρακτικών ΤΝ για πολιτισμό πρότεινε η Κασσιανίδου στις Βρυξέλλες
Τη δημιουργία περαιτέρω υποχρεώσεων για ελέγχους αγοράς εξετάζει η Βουλή
Μονομερή απόφαση της Βουλής για το δικαίωμα περίθαλψης δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλει η ΠΑΣΥΔΥ
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συστήνει να γίνεται έρευνα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Με δύο αεροσκάφη ενισχύει και φέτος η Κομισιόν την πυροσβεστική ομπρέλα Κύπρου
Δυσαρέσκεια Επιτροπής Γεωργίας για καθυστέρηση στη συζήτηση περί φωτοβολταϊκών
Τον ερχόμενο μήνα το σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες ηλικιωμένων
Σε «ειλικρινή διάλογο» για επίλυση προβλημάτων καλεί η Ισότητα τον Προϊστάμενο Υπ. Θήρας
Καταγγέλλει προσπάθεια εκμετάλλευσης με σκοπό την απαξίωση ο Δήμος Πάφου-Η θέση του για τη γιαγιά