Νέες κυβερνητικές τροπολογίες στον Προϋπολογισμό τη Δευτέρα

 Oι 23 τροπολογίες της Κυβέρνησης επί του Κρατικού Προϋπολογισμού θα σημαίνουν αύξηση 10 εκατομμυρίων, περίπου, στο αρχικό προϋπολογισθέν ποσό για τις δαπάνες του κράτους το 2016, ενώ όπως ενημερώθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών από το Διευθυντή Προϋπολογισμού Σταύρο Μιχαήλ, η Κυβέρνηση θα καταθέσει τη Δευτέρα ακόμα 4 με 5 τροπολογίες.

Η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε την Παρασκευή τις 23 κατατεθείσες τροπολογίες που αφορούν πλήρωση θέσεων ή τη διόρθωση λαθών η παραλείψεων και ενσωμάτωση άρθρων που άπτονται νομοθεσιών που ψηφίστηκαν μετά την ετοιμασία και κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή και θα συνεχίσει τη συζήτηση τη Δευτέρα το πρωί αναμένοντας και τις υπόλοιπες τροπολογίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Βουλευτές διατυπώνουν επιφυλάξεις και ερωτηματικά αναφορικά με τη δημιουργία νέων θέσεων στο δημόσιο που περιλαμβάνουν οι τροπολογίες.

Μία εκ των τροπολογιών αφορά στην εργοδότηση πρόσθετου προσωπικού για κάλυψη των αναγκών στο Υπουργείο Υγείας, στη δικαστική υπηρεσία και στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών. Οπως ενημέρωσε την Επιτροπή ο κ. Μιχαήλ, δημιουργούνται θέσεις 10 εκτάκτων στενογράφων για το Διοικητικό και 10 θέσεις για τον κλάδο πτωχεύσεων στον κρατικό παραλήπτη

Επιπλέον, με τις τροπολογίες θα επιτρέπεται η πρόσληψη εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας για υλοποίηση πρόσθετων ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων.

Άλλη τροπολογία διαλαμβάνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Βουλή, οι οποίες αφορούν γραμματέα κοινοβουλευτικών επιτροπών, ανώτερο λειτουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων, λειτουργό οικονομικής διαχείρισης κλίμακας και τρεις θέσεις λειτουργού επικοινωνίας. Επίσης, περιλαμβάνονται πρόσθετες συνολικές πιστώσεις ύψους €51.000 προς τη Βουλή.

Με άλλη τροπολογία ρυθμίζεται η δημιουργία τεσσάρων πρόσθετων θέσεων λειτουργών συνεργατικών εταιρειών.

Αλλη τροπολογία προβλέπει κατάργηση τεσσάρων θέσεων ανώτερου γεωργικού λειτουργού και μεταφέρει 22 θέσεις δασικού λειτουργού που καταργούνται με τον αρχικό Προϋπολογισμό του 2016. Δημιουργείται νέα θέση γεωλογικού λειτουργού και πέντε θέσεις στο τμήμα περιβάλλοντος.

Με τροπολογία παραχωρείται στη ΔΕΦΑ χορηγία ύψους €7 εκ. για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και για εξόφληση δανείων στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ύψους €5,5 εκ.

Με τροπολογία ενσωματώνεται κονδύλι €1 εκ. στον προϋπολογισμό του 2016 για εφαρμογή του σχεδίου αύξησης της αποδοτικότητας του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για τη μείωση των καθυστερήσεων στο FIR.

Προστέθηκε και πρόνοια με την οποία δεν επιτρέπεται η πλήρωση κενών θέσεων, οι οποίες είναι κενές για πέντε συνεχή έτη και άνω και για τις οποίες δεν άρχισε η διαδικασία πλήρωσης.

Αλλη τροπολογία μεταφέρει κονδύλι 3 εκ από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες στη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας. Οπως ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, με την τροπολογία δεν αλλάζει ο τρόπος αγοράς των φαρμάκων αλλά ο τρόπος διάθεσης κάποιων σπανίων φαρμάκων.

Με τροπολογία περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό €238 χιλ. για την εκτέλεση εργασιών επιδιόρθωσης του κτηρίου του Υπουργείου Εργασίας και άλλες €100 χιλ. πρόσθετες πιστώσεις για το σχέδιο ένταξης στην απασχόληση.

Με τροπολογία καταργείται η Υπουργική Επιτροπή Διαφώτισης και μεταφέρονται €100 χιλ. στα κόμματα και €280 χιλ. στους κατεχόμενους δήμους για σκοπούς διαφώτισης. Μεταφέρονται επίσης και €212 χιλ. για επιχορήγηση των ομογενειακών οργανώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Άλλη τροπολογία άπτεται της ενοποίησης του ΤΕΠ και του ΦΠΑ σε τμήμα φορολογίας και ρυθμίζει κατάργηση θέσεων, μεταφορά ορισμένων οργανικών θέσεων και πλήρωση κάποιων νέων θέσεων.

Προβλέπεται επίσης κονδύλι €10 χιλ. το οποίο μαζί με τις υπάρχουσες πιστώσεις €35 χιλ. θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δαπανών της επιτροπής καταρτισμού και τήρησης του μητρώου μαχητών της αντίστασης.

Με άλλη τροπολογία γίνεται η αναγκαία ρύθμιση στον Προϋπολογισμό όπως διαλαμβάνει ο νέος νόμος για την κατανομή της κρατικής χορηγίας στα κόμματα.

Οπως ο Διευθυντής Προϋπολογισμού ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών, στις τροπολογίες που θα κατατεθούν τη Δευτέρα δημιουργείται επιτροπή για τη διαχείριση δωρεάς για την πρόληψη της βίας κατά της γυναίκας και για δύο νέες θέσεις ψυχολόγων για τα ναρκωτικά.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σε νέα συνεδρία της Επιτροπής τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η συζήτηση των τροπολογιών μαζί με τις νέες που θα καταθέσει η Κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις Βουλευτών για τις νέες προσλήψεις στο δημόσιο που περιέχονται σε άρθρα του Προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι από χθες Βουλευτές έθεσαν το θέμα, προσθέτοντας ότι από τη μια παγοποιούμε τις θέσεις και από την άλλη δεχόμαστε πολλά αιτήματα για αποπαγοποίηση θέσεων.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι γεννάται το ερώτημα εάν θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην παγοποίηση των θέσεων για τα χρόνια που έχουν προβλεφθεί και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα αποπαγοποιούνται ή θα μετατρέψουμε τη διαδικασία σε τυπική με την οποία θα παγώνουμε θέσεις και κάποιοι θα θεωρούν ότι αυτόματα θα αποπαγοποιούνται θέσεις για να προχωρούν προαγωγές και διορισμοί.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έγιναν βελτιώσεις σε ό,τι αφορά το κρατικό μισθολόγιο και τον αριθμό του προσωπικού που εργοδοτείται στο δημόσιο. Πρόσθεσε ότι υπήρξε μείωση 3000 υπαλλήλων τα προηγούμενα χρόνια, όμως, συνέχισε, υπολείπεται του στόχου των 4.000 που έθεσε η Τρόικα στο μνημόνιο.

Ανέφερε πως το πρόβλημα έγκειται στο ότι ενώ έχουμε βελτιώσει κάπως την εικόνα όσον αφορά στον αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, παρατηρούμε φαινόμενα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες για αλλαγή σε ό,τι αφορά την πολιτική της παγοποίησης των θέσεων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως η στατιστική υπηρεσία δείχνει αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων το 2015 σε σύγκριση με το 2014.

Διαπιστώνεται μια τάση αντιστροφής αυτών που επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ακούμε δηλώσεις πως πρέπει να δοθούν οι αυξήσεις, να αποπαγοποιηθούν οι θέσεις, να προσληφθεί κόσμος.

Διερωτήθηκε ακολούθως για τους λόγους, για τους οποίους καταβλήθηκε προσπάθεια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τα προηγούμενα χρόνια με βάση τις επιδιώξεις και τους στόχους που είναι μόνιμοι.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε περαιτέρω πως πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβερνητική πολιτική σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο.

Αν θα διαγράψουμε όλα όσα πετύχαμε, είναι ορατός ο κίνδυνος πολύ σύντομα να βρεθούμε ξανά στις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και έπρεπε να διαχειριστούμε τον Μάρτη του 2013, είπε.

Ερωτηθείς εάν οι προσλήψεις σχετίζονται με τις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων το 2015 αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2014, που δείχνει μια τάση, που αν συνεχιστεί θα διαγράψει τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που επιτεύχθηκε.

“Αν αυτό συνδυάζεται με μικροκομματικές σκοπιμότητες ενόψει βουλευτικών εκλογών αυτό είναι δύο φορές καταδικαστέο”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το κονδύλι των €3 εκ. ευρώ που μεταφέρεται στη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι θα αφορά την έγκριση φαρμάκων σε εξαιρετικές περιπτώσεις και δύσκολες ασθένειες για τη θεραπεία των οποίων απαιτούνται φάρμακα που δεν είναι συνηθισμένα.

Πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την εισήγηση όμως θέλουμε να έχουμε πλήρη ενημέρωση για το πώς προτίθεται ο Υπουργός Υγείας να εφαρμόσει το νέο μηχανισμό παραχώρησης φαρμάκων και ανέφερε ότι ζητήσαμε πρόσθετη ενημέρωση ώστε η Βουλή να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής.

Καταλήγοντας είπε ότι συμφωνούμε με τον Υπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις που μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια για την παροχή φαρμακευτικής αρωγής.

Δειτε Επισης

Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις
Λιγότεροι από 4 στους 10 Κύπριους έχουν καλό επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων
Σε επ' αόριστον απεργία κατήλθαν εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας
Στην Κύπρο 1.400 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στη ατμόσφαιρα
Συνεχίζουν να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά