Μερική αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ με το κράτος να έχει το έλεγχο, προκρίνουν οι σύμβουλοι

  Το διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οντότητες και μερική αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ με το κράτος να έχει τον έλεγχο (πλειοψηφικό πακέτο μετοχών) προκρίνουν οι σύμβουλοι της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της μελέτης για την εξέταση και ανάλυση των πιθανών λύσεων για το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

ΡΑΕΚ και ΑΗΚ σημειώνουν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Αρχή για την υλοποίηση και την εφαρμογή του λογιστικού και λειτουργικού διαχωρισμού του οργανισμού, με την ΡΑΕΚ να σημειώνει ότι το μεταβατικό αυτό στάδιο πρέπει να είναι 3-4 χρόνια.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, οι σύμβουλοι της Κυβέρνησης, Exergia, από τα διάφορα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί, προκρίνουν το σενάριο που «αφορά το νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οντότητες, μία για τα δίκτυα και μία για την παραγωγή και προμήθεια».

«Ο μελετητής θεωρεί είναι ότι ένα σενάριο το οποίο θα ευνοήσει και την προσπάθεια της ΡΑΕΚ για εισαγωγή ενός ανταγωνιστικού μοντέλου στην αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς να αποκλείει τη μερική αποκρατικοποίηση, αναφέρεται, ότι θα πρέπει ότι αυτές οι δύο οντότητες θα παραμείνουν στο έλεγχο του κράτους», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης.

«Επίσης προκρίνουν ότι αυτές οι οντότητες θα πρέπει να παραμένουν στο έλεγχο του κράτους, παρόλο που θέτουν θέμα ότι μπορεί να γίνει μερική αποκρατικοποίηση, αλλά πάντοτε υπό τον έλεγχο του κράτους», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη οι σύμβουλοι, θεωρούν ότι μια μερική αποκρατικοποίηση της παραγωγής και προμήθειας «μπορεί να γίνει μόνο αν λειτουργήσει ανταγωνιστική αγορά» και εξήγησε ότι ο «λόγος που έχουν φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα αφορά κυρίως το ότι έχει αρχίσει μια προσπάθεια από τη ΡΑΕΚ για το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς».

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι σύμβουλοι έλαβαν υπόψη έξι πυλώνες. Πρόκειται για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενεργειακή απόδοση, το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια, την ανάπτυξη των υποδομών, τα πιθανά έσοδα από αποκρατικοποίηση και τις υποχρεώσεις και την άσκηση της κοινωνικής ευθύνης της ΑΗΚ.

Στην ενδιάμεση έκθεση, όπως είπε, περιλαμβάνονται 12 βαθμολογημένα σενάρια από τα οποία τα έξι χαρακτηρίζονται ως προτιμητέα και διαβαθμίστηκαν με σειρά προτεραιότητας.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως στα σενάρια περιλαμβάνεται και η καθετοποίηση, όπως προκρίνουν και οι συντεχνίες. Σημείωσε δε πως στη συνεδρία στις 29 Οκτωβρίου θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τα ευρήματα της ενδιάμεσης έκθεσης, προσθέτοντας ότι η τελική έκθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Είπε δε ότι η ενδιάμεση έκθεση θα αποσταλεί στην Τρόικα στις 22 Οκτωβρίου. Αν δεν το «καταθέσουμε σημαίνει ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση με όλα τα συνεπακόλουθα».

Πάντως, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το Υπουργείο δεν μπήκε στη διαδικασία υλοποίησης των διάφορων σεναρίων, λέγοντας ότι αυτό βρίσκεται στις δράσεις των συμβούλων που εκκρεμούν.

Όπως ανέφερε εντός της Επιτροπής, εκκρεμούν ακόμη έξι δράσεις με βάση τους όρους εντολής των συμβούλων. «Θα συνεχίσουμε το διάλογο και θα καταλήξουμε στο βέλτιστο σενάριο για την Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Ο Ανδρέας Πανόρκος, Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, υποστήριξε ότι τα σενάρια της μελέτης ήταν καθοδηγούμενα από το Υπουργείο, ενώ κατήγγειλε ότι ο μελετητής του Υπουργείου εξυπηρετεί εταιρεία που υπέβαλε προσφορά για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου.
Απαντώντας στον ισχυρισμό Πανόρκου ότι ο μελετητής εξυπηρετεί τα συμφέροντα εταιρείας που υπέβαλε προσφορά για το ενδιάμεσο φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «εάν υπάρχουν τεκμήρια τότε να κατατεθούν για να εξεταστούν”.

«Κάποιος που αφήνει υπονοούμενα, κάποιος θα πρέπει να απαντήσει ή να τα τεκμηριώσει», τόνισε.
Άλλαξε η πρόνοια του μνημονίου

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου διευκρίνισε ότι οι μελέτες δεν αποτελούν πολιτικές αποφάσεις, αλλά «εργαλεία που μαζί με τον κοινωνικό διάλογο θα δώσουν τροφή και υπόβαθρο για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων».
Επεσήμανε όμως ότι η ΑΗΚ από φορέας προς αποκρατικοποίηση, «μέσα από διάφορες παραστάσεις και προβληματισμούς τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Βουλής καταλήξαμε με αποδοχή από την Τρόικα να γίνει μελέτη για να δούμε πού πραγματικά μπορούμε να κινηθούμε ένεκα του μικρού και απομονωμένου συστήματος της Κύπρου».

«Η ενδιάμεση μελέτη προκρίνει, χωρίς να αποτελεί πολιτική απόφαση, διαχωρισμό της αρχής σε δύο οντότητες με κρατικό έλεγχο, εντελώς διαφορετικά από τη φιλοσοφία που ξεκινήσαμε με την υπογραφή του μνημονίου», είπε και διευκρίνισε ότι «τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν παζαρεύονται και δεν μπαίνουν σε καμιά μελέτη».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου