Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης

Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου αποτελεί, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Καταπολέμηση της Απάτης κατά των Οικονομικών Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Φορέας).

Επιπλέον, η πιο πάνω εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου, «προάγει τη διαφάνεια, τη δίκαιη διαχείριση και την αποτελεσματική επιβολή της νομοθεσίας».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, το Γενικό Λογιστήριο αναφέρει ότι η ψήφιση του «Περί του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Καταπολέμηση της Απάτης κατά των Οικονομικών Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νόμου του 2023» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από υποβολή του σχετικού νομοσχεδίου που έχει ετοιμαστεί από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας ως αρμόδια αρχή, ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Καταπολέμηση της Απάτης κατά των Οικονομικών Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Φορέας) και ενισχύει το υφιστάμενο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο.

«Η θεσμοθέτηση του Φορέα αποτελεί ένα βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που αποτρέπει τη διάπραξη αδικημάτων απάτης, ενισχύοντας τους μηχανισμούς ελέγχου και επιβάλλοντας αυστηρότερες ποινές για παραβάσεις», υπογραμμίζει.  

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, «ο Φορέας έχει στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και συντονισμένης αντιμετώπισης της απάτης και των παρατυπιών που επηρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ στην Κύπρο».

«Λειτουργώντας ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ο Φορέας υποστηρίζει την OLAF κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι με τη δημιουργία του Φορέα, ενισχύεται η ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων για διαφύλαξη στοιχείων και την πρόσβαση σε πληροφορίες, καθώς και της ποινικοποίησης περιπτώσεων μη παροχής, καταστροφής ή παραποίησης στοιχείων κατά τη διάρκεια διερευνήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975