Ακυρώθηκε η σύμβαση στην εταιρεία που πήρε την προσφορά για πτητικά μέσα-Επανάληψη σκηνικού, από την αρχή η διαδικασία

Πήρε πίσω την απόφασή του το Γενικό Λογιστήριο να υπογράψει σύμβαση για την μίσθωση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με εταιρεία της οποίας η σύμβαση όχι μόνο είχε ακυρωθεί, αλλά διατάχθηκε και ποινική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σχετικά με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί για τα πτητικά μέσα. Της εν λόγω έρευνας, είχε προηγηθεί έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το 2022 αλλά και διοικητική έρευνα από το Υπουργείο Γεωργίας, έπειτα από την οποία, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, αποφασίστηκε αστυνομική έρευνα, εξού και διενεργήθηκε έρευνα στα γραφεία του Τμήματος Δασών από όπου παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια για περαιτέρω εξετάσεις.

Σημειώνεται πως η έρευνα αφορά πιθανές παρατυπίες στη διαδικασία για τις μισθώσεις των πτητικών μέσων, ενώ σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το κόστος ήταν τριπλάσιο από την αρχική εκτίμηση της προσφοράς που κατακυρώθηκε, αφού σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφερθεί τότε στην Βουλή, το κόστος «θα ήταν €142.000 τον μήνα (ενώ η προηγούμενη σύμβαση ήταν €133.000), ποσό που αναθεωρήθηκε σε €350.000 κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ενώ το κόστος της προσφοράς που κατακυρώθηκε τον Ιούλιο του 2022 ανήλθε τελικά σε €399.000».

Την ίδια ώρα που η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, το Γενικό Λογιστήριο, κατόπιν κοινής εισήγησης από το Τμήμα Μετεωρολογίας και το Τμήμα Δασών, κατακύρωσε την προσφορά στην ίδια εταιρεία, την Air Taurus, η οποία αφορά την μίσθωση δύο ελικοπτέρων για τις θερινές περιόδους 2025-2027, με δυνατότητα ανανέωσης άλλα δύο χρόνια.

Ωστόσο, μετά την κατακύρωση της προσφοράς μία από τις εταιρείες που δεν κέρδισαν τον διαγωνισμό, προχώρησε με προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ενώ προσέφυγε και στο Διοικητικό Δικαστήριο. Στα πλαίσια της εξέτασης της αίτησης, η πλευρά της εταιρείας που εκπροσωπείτο από το δικηγορικό Χριστοφή-Μερακλής και Συνεργάτες ΔΕΠΕ ζήτησε και κέρδισε προσωρινό διάταγμα για να ανασταλεί η απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου, για την εκμίσθωση των πτητικών μέσων, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ακολούθως, το Δικαστήριο έδωσε χρόνο στις δύο πλευρές για να καταθέσουν τις αγορεύσεις τους, ενώ την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστούν εκ νέου ενώπιον του Δικαστηρίου. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία, η Νομική Υπηρεσία με δήλωσή της, ανέφερε πως κάποιοι ισχυρισμοί που τέθηκαν από πλευρά της εταιρείας ευσταθούν και πώς δεν έγινε η απαραίτητη έρευνα και ως εκ τούτου, αποδέχθηκε την προσφυγή και κατ' επέκταση ακυρώνεται η σύμβαση που είχε υπογραφεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, αναμένεται νέα διαδικασία, προκειμένου να επικυρωθεί η προσφορά σε άλλη εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, Heli Company,που κέρδισε την προσφυγή απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, καταγράφοντας μία σειρά από ζητήματα που προέκυψαν από την σύμβαση που κατακυρώθηκε υπέρ της προηγούμενης εταιρείας, της οποίας η σύμβαση είχε ακυρωθεί στο παρελθόν.

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως η προσφορά που υποβλήθηκε από πλευράς τους ήταν χαμηλότερη, ενώ έβαλε στο κάδρο και θέματα ασφάλειας των πτητικών μέσων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πτητικά μέσα από την ίδια εταιρεία που ακυρώθηκε η σύμβαση κακήν κακώς-Επιστολή σε ΠτΔ με σκιές για την διαδικασία

Δειτε Επισης

Έρευνες για τα αίτια θανάτου του άτυχου 56χρονου εκπαιδευτή αλόγων-Στην αναμονή για τη νεκροτομή
Νύχτα επεισοδίων σε ελέγχους για λαμπρατζιές-Μολότοφ, πέτρες και κροτίδες
Πάνω από 50 περιστατικά με λαμπρατζιές σε ένα 24ωρο-Ξέφυγε η κατάσταση στη Λάρνακα
Επεισόδια με είκοσι νεαρούς στη Λάρνακα-Πέταξαν κροτίδες εναντίον περιπολικού, συνελήφθησαν τρεις
Προκάλεσαν τροχαίο με κλεμμένη μοτοσικλέτα-Εξαφανίστηκε ο οδηγός, στο νοσοκομείο με κατάγματα ο συνοδηγός
Κατάπιε σακουλάκια με ναρκωτικά και πιάστηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Πάφου
Τραγωδία σε παραλία στη Λάρνακα-Μοιραία προπόνηση για εκπαιδευτή αλόγων
Κρίσιμο δίμηνο για το Νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα-Από νομοτεχνικό έλεγχο το δεύτερο Νομοσχέδιο για ΣΥΦΙ
Μικρή δασική πυρκαγιά στην κοινότητα Ίνειας
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στην περιοχή Λίμνης της Πόλης Χρυσοχούς