«Κινδυνεύουμε να έχουμε μία νέα Ήλιος...»-Έστησαν στον τοίχο το Τμ. Δασών για τα αεροσκάφη

Σχεδόν τριπλάσιο της αρχικής εκτίμησης είναι το κόστος της προσφοράς που κατακυρώθηκε για την ενοικίαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων από το Τμήμα Δασών, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας την έκθεση, ανέφερε ότι πέρα από το αυξημένο κόστος, προκύπτει και θέμα για κενά στα τεχνικά χαρακτηριστικά των ελικοπτέρων, κάτι που επισημαίνει και έκθεση γεγονότων της Αστυνομίας.

Όσον αφορά το κόστος της σύμβασης που κατακυρώθηκε από το Τμήμα Δασών για την ενοικίαση των ελικοπτέρων, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι στην αρχική εκτίμηση για το κόστος του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Μάρτιο του 2022, θα ήταν €142.000 τον μήνα (ενώ η προηγούμενη σύμβαση ήταν €133.000), ποσό που αναθεωρήθηκε σε €350.000 κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ενώ το κόστος της προσφοράς που κατακυρώθηκε τον Ιούλιο του 2022 ανήλθε τελικά σε €399.000.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης, η προσφορά που επιλέχθηκε κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ήταν κατά 287% ψηλότερη από την αρχική εκτίμηση και ανερχόταν στα €17,5 εκ. για τέσσερα χρόνια, ενώ η αρχική εκτιμώμενη δαπάνη ανερχόταν στα €6,8 εκ. Σημείωσε ότι η προσφορά που κατακυρώθηκε, η οποία ήταν η χαμηλότερη από τις δύο που συμμετείχαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ήταν κατά 14% υψηλότερη από το αναθεωρημένο κόστος, ενώ φαίνεται να είχε και τεχνικές ελλείψεις, μεταξύ των οποίων η έλλειψη συστήματος προαναγγελίας ρίψεων νερού, συστήματος παρακολούθησης blue sky network και συστήματος προειδοποίησης για πρόσκρουση σε καλώδια.

Η αιτιολόγηση που δόθηκε από το Τμήμα Δασών για το αυξημένο κόστος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής ενώπιον της Επιτροπής, είναι ότι η αρχική εκτίμηση ήταν λανθασμένη, καθώς οι πραγματικές τιμές της αγοράς ήταν υψηλότερες. Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι το Τμήμα Δασών θα είχε την ευκαιρία να αναθεωρήσει την εκτίμηση αυτή, μετά την πρώτη ακύρωση του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Αν η αρχική εκτίμηση κόστους ήταν υψηλότερη, πρόσθεσε, πιθανόν να υπήρχαν πολύ περισσότερες προσφορές από εταιρείες και άλλων χωρών, οι οποίες συχνά δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για διαγωνισμούς πολύ χαμηλού κόστους.

Ως προς αυτό, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι «τα ελικόπτερα παραλήφθηκαν κατά πλειοψηφία» στις 4/8/2022 από την αρμόδια επιτροπή και πρόσθεσε ότι η επιτροπή αποδέχθηκε ως «επουσιώδεις αποκλίσεις» τις ελλείψεις απαιτούμενων από τη σύμβαση προδιαγραφών των ελικοπτέρων.

Απουσία πιστοποιητικών ασφαλείας

Επιπρόσθετα, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και σε έκθεση γεγονότων από μέλος της Αστυνομίας, το οποίο κλήθηκε να υπογράψει για την παραλαβή των ελικοπτέρων, όμως αρνήθηκε να το κάνει, λέγοντας ότι διαπίστωσε απουσία πιστοποιητικών ασφαλείας.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο μηχανικός λοχίας Μάριος Ιωάννου, ανέφερε ότι ζητήθηκαν, αλλά δεν παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, πιστοποιητικό ασφάλισης ελικοπτέρου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού, πιστοποιητικό χειριστή, logbook για συντηρήσεις και ώρες πτήσεων, πιστοποιητικό αερομεταφορέα, ενώ το πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας ήταν αγνώστου προέλευσης.

Ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας στην Επιτροπή Ελέγχου, με παρέμβασή του ανέφερε ότι, εφόσον ισχύουν τα δεδομένα αυτά, «εάν πετάξουν ξανά αυτά τα ελικόπτερα, κινδυνεύουμε να έχουμε μία νέα Ήλιος».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Στην Ελλάδα εξασκήθηκαν τα ισραηλινά μαχητικά που βομβάρδισαν τους Χούθι»-Τι υποστηρίζουν στο Ισραήλ
Σε τρομερή πίεση ο Μπάιντεν για να αποσυρθεί-«Μας καταστρέφεις, δεν μπορείς να νικήσεις» του είπε η Πελόζι
Τρομάζει ο δράκος της Ομόνοιας-Πώς εντοπίζει τις γυναίκες θύματα, σε ποιες περιοχές έχει επιτεθεί
Για δύο χιλιοστά σώθηκε ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε στον Έβρο-Το πιθανότερο σενάριο για τα πυρά
Ιστορίες ανθρώπων και αρχειακό υλικό αποκαλύπτουν πτυχές των κατεχόμενων λιμανιών
Στην κοιλιά τραυματίστηκε ο συνοριοφύλακας στον Έβρο-Τι εξετάζουν οι Αρχές για τα πυρά από την τουρκική πλευρά
Έχασε 300 εκατ. δολάρια σε λίγες ώρες το αφεντικό της CrowdStrike που προκάλεσε το διεθνές black out
Οι σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες στη Γαλλία-Πέντε άνθρωποι στο νοσοκομείο
Τουλάχιστον 22 νεκροί από τη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στη Βολιβία
Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά στον Έβρο