Απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό πριν τη Γενεύη ο Πρόεδρος-«Είμαστε έτοιμοι αλλά και προετοιμασμένοι»

Στον κυπριακό λαό απευθύνθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, πριν την αναχώρησή του για τη Γενεύη, ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι, όπως τονίζει, η μόνη επιλογή.

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι αναχωρώ αύριο για τη Γενεύη, για να συμμετάσχω στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ, στις 17-18 Μαρτίου 2025».

Σημειώνει πως «η διευρυμένη διάσκεψη ως αποτέλεσμα και της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου, εντάσσεται στην κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, προϊόν και των δικών μας συντονισμένων ενεργειών και της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα».

Τονίζει ακόμα πως «πήραμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και επιδείξαμε γνήσια πολιτική βούληση που αναγνωρίζεται από όλους».

Επισημαίνει εξάλλου ότι «προσέρχομαι στη συνάντηση με απόλυτη σοβαρότητα και με στόχο να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική συζήτηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017».

Υποδεικνύει εξάλλου ότι «είμαστε έτοιμοι αλλά και προετοιμασμένοι για να είμαστε εποικοδομητικοί, με πυξίδα το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, για να μπούμε στην ουσία, αλλά και για να προκύψει αποτέλεσμα που θα διατηρεί τη διαδικασία ενεργή».

Θέλω να σημειώσω συνεχίζει «πως σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική των συναντήσεων διευρυμένης μορφής οι οποίες περιλαμβάνουν τα μέρη των Συνθηκών του 1960, θα εκπροσωπήσω -με την ιδιότητά μου ως Προέδρου- την Κυπριακή Δημοκρατία ως συμβαλλόμενο μέρος στις εν λόγω Συνθήκες και, ταυτόχρονα, θα εκπροσωπώ και την ελληνοκυπριακή κοινότητα στις διακοινοτικές πτυχές των συζητήσεων».

Εξηγεί ακόμα ότι «υπό το φως των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων και των σοβαρών προκλήσεων για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και στο πλαίσιο της επερχόμενης διευρυμένης συνάντησης στη Γενεύη, η προσήλωση στον σεβασμό και στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική. Εξάλλου, το κύρος της διεθνούς αρχιτεκτονικής αυτό απαιτεί».

Καταληκτικά υπενθυμίζει ότι «θέση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μια ενιαία ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά της. Αυτή είναι και η μόνη επιλογή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η πλήρη ένταξη της Κύπρου στο χώρο Σένγκεν
Με αφαλατώσεις από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αντιμετωπίσει η Κύπρος το υδατικό
Πυρά Ερχίουρμαν σε Τατάρ για το Κυπριακό-«Πρώτη φορά δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις για συνολική επίλυση
Διαβεβαιώσεις Πάλμα για την ασφάλεια και σταθερότητα στο λαό-«Προβαίνουμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες»
Διαστρεβλώνει ξανά την ιστορία ο Τατάρ-«Αποτέλεσμα βούλησης των τ/κ για κυριαρχία» η εισβολή του 1974
Ισχυρίζονται ότι παραποιήθηκε η ιστορία για την εισβολή και επιμένουν στο αφήγημά τους για το Κυπριακό οι Τούρκοι
Πάει στα κατεχόμενα να τους «δειχτεί» για την μαντίλα ο Ερντογάν-«Όταν δεν τους βάζεις όρια, δεν γνωρίζουν τη θέση τους»
Τέλος στη συγγενοκρατία στο δημόσιο θέλει να θέσει η Βουλή-Η πρόταση νόμου που προωθείται
Συνεχίζει τον αμανέ του ο Τατάρ-«Ορθή είναι η πολιτική των δυο κρατών»
Η Τουρκία αρχίζει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά των κατεχομένων